Дъно: Gigabyte G1.Sniper 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 09 авг. 2011

Буквално преди броени дни компанията Gigabyte представи новото си дъно от прословутата серия G1 Killer, а днес то вече е достъпно за първия си тест. Както може да се досетите и по името му, G1. Sniper 2 е пряк наследник на предходното G1 Sniper и, подобно на всички други дъна от G1 серията, е предназначено най-вече за хардкор геймъри. Нещо повече, G1. Sniper 2 предлага и 32nm Sandy Bridge поддръжка, така че сериозните потребители най-сетне могат да се наслаждават на пълната мощност на Sandy Bridge архитектурата, заедно с пълната гама функции на серията G1 Killer.  

Че G1.Sniper 2 е нещо специално си личи още по кутията, която прилича повече на ефектна обложка на геймърско списание, отколкото на опаковка на хардуер. На лицевата й част има преди всичко различни лога и надписи, включително и леко стряскащата емблема на G1 Killer, която представлява череп, захапал в челюстите си боен нож. Сред останалите надписи са обещанията за поддръжка на 22nm CPU, PCI-E Gen 3, X-Fi и Killer 2100, както и логото на второто поколение Core процесори и на самите Intel чипсети.
На гърба на кутията са изписани изключително подробно всички спецификации и характеристики на модела, така че всеки, който реши да си го купи да знае с какво точно се сдобива.

Отваряйки кутията пред нас се показва самото дъно, издържано в черно с тук-там отровнозелени елементи. Съчетанието наистина наподобява на камуфлажни цветове и очевидно за пореден път изразява безкомпромисния характер на модела. Цялостният вид на дъното изглежда познат, което не бива да ви учудва, защото то копира почти всичко от другите G1 Killer модели: от цветовете до агресивния дизайн на елементите.

Gigabyte G1.Sniper 2 е Z68-базирано дъно, което може да подкара всички съществуващи към момента LGA1155 процесори. Освен това дъното е готово да поддържа 22nm Ivy Bridge-базирани процесори, когато бъдат пуснати. Друга важна характеристика и сериозно предимство е поддръжката на PCI-E 3.0. Това, разбира се, е по-скоро крачка в бъдещето, тъй като за момента все още няма PCI-E 3.0 устройства, а 32nm Sandy Bridge поддържа само PCI-E 2.0. Когато обаче новият стандарт стане общодостъпен, производителите на видео карти незабавно ще започнат да пускат модели, които да запълват въпросните PCI-E 3.0 слотове.

Следвайки традиционните характеристики на G1.Killer, дъното има интегриран Bigfoot Killer 2100 Gaming NIC и висококачествен Creative 20K2 аудио чип. Killer 2100 е поредната функция, насочена към геймърите, тъй като чрез нея се пренебрегва стандартните Windows ограничения и се облекчава натоварването на CPU-то, така че да се освободи повече от неговата мощност. Наличието на Creative 20K2 чип също навява мисли са висококачествено геймърско озвучение с помощта на EAX Advanced HD 5.0 и Creative X-Fi технологията. Освен това прави впечатление и качествените материали, които производителят е използвал за изработката. Всичко е покрито с пълна метална изолация, така че шумът от смущенията да не влияе на говорителите. Звукът, който може да извадите директно от G1.Sniper 2 със сигурност ще превъзхожда всичко, което могат да ви предложат другите дъна.

За привържениците на двойните конфигурации от видео карти G1.Sniper 2 поддържа както SLI, така и Crossfire. Дънната платка разполага и с четири слота за инсталиране на DDR3 RAM памет с честота до 2133 MHz.

Що се отнася до I/O панела, G1.Sniper 2 разполага с четири SATA III, три SATA II, един eSATA, четири бързи USB 3.0 и един HDMI изход за връзка с HD телевизор и други устройства.

Така няма съмнение, че Gigabyte G1.Sniper 2 е достоен наследник на предишния модел и задължителен елемент от всяка наистина сериозна геймърска конфигурация.

Автор: Филип Станиславов