Дъно: Gigabyte EP45 Extreme

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 дек. 2008

Дойдохме си на думата – дъната са това, което Gigabyte правят наистина добре. Какво прави EP45 Extreme толкова “екстремна”? Това е дънна платка, създадена специално за нуждите на овърклокърите, с много решения за намаляване на топлината. Ако искате да изстискате и последната капка от възможностите на компютъра си, EP45 Extreme ще ви помогне доста. В нея е използван последният “мейнстрийм” чипсет на Intel – P45.

Gigabyte имат навика да правят дъната си много цветни и шарени, а EP45 Extreme не се отдалечава много от тази тенденция. Особено ако използвате кутия с някакъв прозорец и неон, това създава много добър цялостен изглед на РС-то. Още при пръв поглед може да се види, че на тази дънна платка ще намерите на практика всички портове, които ще са ви необходими при работа. Долният десен ъгъл е, където се намират голяма част от приятните части, с общо шест S-ATA порта (включително два вертикални), LED лампичка за статуса на BIOS-а, бутон за включване и няколко конектора за ATX кутии. Продължавайки нататък, виждаме три PCI-E слота за видеокарти (може да се използва tri-Crossfire, макар и с по-ниска производителност в сравнение с X48). Има и три обикновени PCI слота и един PCI-E 1x в най-горната част. Над този PCI-E 1x слот може да бъде поставена специална “карта” от мед, която на практика прави цялото пасивно охлаждане като едно. Gigabyte са предпочели DDR2 поддръжка за това дъно, явно за да спестят пари на клиентите си, с което лично аз съм съгласен. До DIMM слотовете има и конектор за вентилатор – перфектен за RAM вентилатор. I/O секцията е доста богата, с общо осем USB порта, два LAN извода, 7.1 аудио и S/PDIF връзки, PS/2 портове за мишка/клавиатура, както и Clear CMOS бутон – в случай че нещо се обърка при овърклокване.

Единственият проблем, за който се сещам, е, че ако използвате някоя по-дълга видеокарта, например nVidia 280GTX, ще изгубите още един допълнителен S-ATA порт, защото видеото просто го закрива. Това обаче не е особено сериозен проблем. Gigabyte EP45 Extreme съчетава в себе си солидни възможности за клокърите, множество аксесоари, наистина стабилни технологии и доставя цялата производителност, която очаквате от P45 чипсет.

Автор: Стоян Спахиев