Дъно: EVGA P55 FTW

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 20 апр. 2010

След огромния успех, който процесорите Intel Core i5 и Core i7 пожънаха, бе логично на пазара да се появят и десетки дъна със сокет 1156. От входен клас, през Micro ATX до пълен ATX. От по-евтини, до скъпи, във всички форм фактори, размери и цени.

Дънната платка EVGA P55 FTW е част от за серията For The Win (от където идва и съкращението на модела в края на неговото име), която е позната като стабилна, мощна и надеждна. В модела P55 FTW се предлагат отличен набор от функции с доказана ефективност – пълна поддръжка на две карти в SLI режим (с поддръжка на SLI, PhysX, and CrossFireX), овърклок контролен панел, бутони на платката за изчистване на CMOS-a и рисетване, поддръжка на двуканални DDR3 2600 МHz пaмети (до 16 GB RAM), два Gigabit порта (10/100/1000), 6 SATA II (3.0 GB/s) и 2 e-SATA порта, осем-канално аудио, поддръжка на до 13 USB порта (сбогом външни хъбове), 1394а FireWire порт, както и монитор за температура на процесора и тройни BIOS-и (ако нещо се обърка по единия, да може да се ползват другите два).

Платката идва в стилна черна кутия, в която ще намерите всичко, което ви трябва, като кабели, конектори и останалите нужни екстри, опаковани прилежно в антистатични пликове. Размерите й са стандартни и тя, зa разлика от масовите сини или зелени платки, е оцветена много приятно за окото в гланцово черно. Най-интересният аксесоар в кутията определено е контролният панел за овърклок, на който, в допълнение към бутоните за включване, ресет и изчистване на CMOS-а, имате и три ключа, които ви позволяват да повишите волтажа на ядрото на процесора от .1 V за всеки ключ (или общо .3 V), без да рестартирате, за да влезете в BIOS-а. Което определено е една чудесна опция, ако сте фен на овърклока или просто искате да си поиграете, за да намерите най-добрата комбинация от бързина и стабилност без излишни разходи за по-бърз процесор.

За да няма проблеми по време на асемблирането на компютър с това дъно, производителите са се постарали да дадат и пълна документация, включително и визуален гайд, който представлява цветна брошура с размери почти 50 на 70 сантиметра и подробни обяснения за всичко, което има това дъно на повече езици, отколкото средностатистическият българин знае! Има, разбира се, и диск с драйвери и книжка, в която може да си направите справка по всяко едно време за технически данни и характеристики.

Платката определено е висок клас и спокойно може да се мери с по-големите, по-мощни и по-скъпи платки на фронта на Р55 дъната с поддръжка на SLI. С всичко, което има и поддържа, както и благодарение на сериозната възможност за стабилен клок, чудесната окомплектовка и перфектните драйвери, EVGA P55 FTW със сигурност оправдава съществуването и цената си и заслужава да е член на серията “For The Win”.

 

Производителност (Intel)

5,5/6 Socket 1156 дъно с поддръжка на двуплатков SLI, PhysX, and CrossFireX режими.

Производителност (Intel) в класа 400-500лв.

6/6 4 DIMM dual channel  DDR 2600+, 6 SATA II и 2 е-SATA порта, 13 USB порта
Функционалност 5/6   +SPDIF In и Out изводи
+ 2 Gigabit Ethernet контролер
+8 канално аудио (Coax и Optical)
– няма UBS 3.0
Уникалност / Специфични свойства 5/6 SLI, перфектен овърклок контролен панел, 1394a Firewire порт
Оползотворяване на елементите 6/6 няма забелязани затруднения или проблеми
PCmania mark 5.5/6

 

Автор: Пеню Дачев