Диктофон: Sony PCM-M10

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 09 сеп. 2010

Учебната година започва след броени дни. Каквото и да си говорим – учениците ще го отнесат първи, последвани и от нещастните студенти. Без значение към коя от двете категории попадате обаче, воденето на записки в часовете или по време на лекции е, ако не задължително, то поне препоръчително. В случаи като този диктофонът върши перфектна работа. Пускате го и дори не се налага да обръщате внимание на опиянения от собствените си думи преподавател.

За ваше улеснение ви предлагаме модела M10, с който можете да сте сигурни, че дори и най-неясното и далечно мрънкане ще бъде безпроблемно увековечено в MP3 или WAV формат. Вярно, машинката наподобява формата на тухла – тежи 185 гр. (с две AA батерии) и е дебела колкото два iPhone, взети заедно. Но качеството на записа, който предлага, е несравнимо. Това до голяма степен става възможно благодарение на двата многопосочни микрофона, които филтрират страничния шум и улавят гласовете в стаята, без значение къде точно е позициониран диктофонът.

M10 предлага 4 гигабайта вградена флаш памет. Тя обаче може да бъде увеличена до 16 с microSD карта. При това положение не е необходимо да се притеснявате, че ако записвате на вградената памет, диктофонът ще спре, когато я запълните напълно. Напротив, той ще продължи записа автоматично на флаш картата. С други думи, в случай че разполагате с 20 гигабайта памет, можете да сте сигурни, че ще запишете безпроблемно над 9 часа 24-bit 96 kHz аудио. Намалете качеството до 64 kHz, в Mp3 формат, и ви очакват цели 690 часа!

Не на последно място – M10 предлага една изключително полезна опция, с която можете буквално да връщате времето назад и да записвате последните, вече останали в миналото 5 секунди (стига машината да е в режим на пауза). Така можете да сте сигурни, че няма да пропуснете нито едно забележително изказване на вашия преподавател. Опция, особено полезна за по-флегматичните ученици и студенти, които имат проблем с бързото натискане на бутона Record.

Вярно – M10 е скъпо удоволствие. За да не се налага да се лишавате от съмнителните хотдогове в училищната лавка или от така бленуваната биричка в кръчмата до университета, обединете усилия с по-мързеливите си приятели и си вземете един от тези диктофони на партия. Така дори няма да се налага да присъствате на абсолютно всяка лекция или урок, камо ли да разчитате разкрачения почерк на някой зубър. 

Автор: Петър Йорданов