Графична карта: Sapphire R9 270X Vapor-X OC

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 24 сеп. 2014

Графиката е свещеният граал за всеки запален геймър. Колкото и да си спомняме с блаженство някогашните игри с огрмни дразнещи пиксели и ръбести изображения, но за сметка на това с изключително зарибяваща идея, днес действителностите са други. Производителите на игри се надпреварват в създаването на все по-зашеметяваща графика, оставяйки на нас грижата как да си осигурим машина, способна да възпроизведе всичко до най-малкия възможен детайл.

Най-високият клас видео карти със сигурност веднага хваща окото. Но има един проблем – на цената на една такава карта бихте могли да купите добре запазена кола на старо, а някои хора трябва да работят с месеци, за да изкарат тези пари. Дори да приемем това за преувеличение, все пак трябва да отбележим, че става дума за сума, срещу която можете да си осигурите компютърна конфигурация, задоволяваща напълно ежедневните ви нужди в дома или офиса. За да направим що годе разумен баланс между цена и качество, в този случай можем да се ориентираме към средния клас графични ускорители. Макар и с по-скромни характеристики, те се справят чудесно с тежките игри и в повечето случаи едва ли бихте забелязали разликата.

След като наскоро разгледахме Sapphire Tri-X R9 290X, представител на високия клас графични ускорители, днес ще обърнем внимание на предложение на същия производител от по-ниския среден клас – Sapphire R9 270X 2GB Vapor-X OC. R9 270X 2GB винаги е бил много силен модел на AMD, който е известен не само с високата си продуктивност, но и с много добрата си цена.

Както повечето видео карти от големи марки, Sapphire R9 270X 2GB Vapor-X OC е опакована в доста шарена кутия с картинка на странно изглеждащ робот. Основните цветове са синьо и черно, което подсказва какво трябва да очакваме и от оформлението на самата карта. По-надолу е изписана марката, както и някои от основните характеристики – че картата е овърклок вариант, че има 2 GB GDDR5 памет и че е базирана на Vapor-X технологията. Ако обърнете кутията, ще намерите малко повече обяснения за тези характеристики, които обаче едва ли много хора ще прочетат.

Разбира се, по-важната част е съдържанието на кутията. Освен самата карта, в нея ще намерите диск с драйвери, DVI към VGA конектор, мост за CrossFire конфигурация, два Molex към 6-Pin PCIe конктора и стандартния HDMI кабел, който от Sapphire често слагат към своите карти от по-високия клас. Разбира се в кутията има и потребителско ръководство, както и брошура за регистрация на картата.

 

Охлаждане

Още с отварянето на кутията ще ви направят впечатление две неща – елегантният дизайн и мощното охлаждане на Sapphire R9 270X 2GB Vapor-X OC. Дизайнът, както вече споменахме, е издържан в стилна комбинация от черен и син цвят, но за разлика от него охлаждането има много по-голямо значение.

За разлика от Sapphire Tri-X R9 290X, която е дълга цели 30 см и има три 85-милиметрови вентилатора, картата от средния клас е с около 5 см по-къса има два вентилатора с по 9 перки. Под тях ще видите вече познатото от по-големия брат охлаждане, състоящо се от един елемент. Охлаждащата процесора основа е свързана с пет отвеждащи топлината тръби. Две от тях се извиват на обратно в основното отделение на охлаждането, а три продължават към другата част на картата. Гъсто наредените охлаждащи елементи около тях осигуряват достатъчна повърхност за отделяне на топлина. 

Може би вече е време да свикнем и с факта, че Sapphire очевидно до голяма степен разчитат и на пасивното охлаждане. Sapphire R9 270X 2GB Vapor-X OC няма долен капак, което позволява на топлината да се отделя с циркулиращия в кутията на компютъра въздух.

Показателна за качествата на охлаждането е изключително ниската работна температура на картата. В режим на изчакване тя е 45 градуса по Целзии, докато в натоварен режим достига едва 64 градуса. Това е поредно доказателство за стремежа на Sapphire към ниските температури. Понякога това изглежда дори странно, предвид на факта, че произведният от AMD модел безпроблемно работи на над 90 градуса при натоварване и 40 при изчакване. Малко повишение на работната температура не би оказало негативен ефект върху работата на картата, а оборотите на вентилаторите, и съответно – шума от тях, биха могли да бъдат намалени. Всъщност като споменахме шума, нека да уточним – картата е тиха. В зависимост от натоварването шумът от нея е между 55 и 58 DB. Дори да долепите ухо до кутията, вероятно вентилатора на захранването ще заглуши охлаждането на графичната карта.

Консумация на енергия

Подобно и на друг карти на Sapphire, които сме виждали, Sapphire R9 270X 2GB Vapor-X OC е много енергоспестовна. В режим на изчакване картата харчи едва 12 W, докато при средно натоварване консумацията стига до 150 W. Ако решите да приложите тежък тормоз на картата и да докорате вентилатора до максимални обороти, тогава консумацията на ток скача на 230 W. Произведената оригинално от AMD карта, харчи средно 180 W. следователно представянето на картата на Sapphire е повече от добро. Не трябва да забравяме и, че по-малко изразходван ток означава по-малко отделена температура.

 За изключителната енергоспестовност на картата помага и контролираната от драйвера функция AMD ZeroCore Power. Тя на практика изключва процесора на картата, когато трафикът към него спре. Тъй като все пак системата и BIOS-а трябва да „виждат” наличието на графичен ускорител, той очевидно не може да бъде изцяло премахнат. AMD ZeroCore Power поддържа съвсем малък контролен блок, който запазва видимостта на графичната карта към BIOS-а и операционната система. През това време компютърът може да продължава различни дейности, които не изпращат съобщения към графичния ускорител като, например, да възпроизвежда музика или да тегли файлове от интернет.

Производителност

След всичко казано до тук, нека да видим какво показват цифрите по отношение на производителността на Sapphire R9 270X 2GB Vapor-X OC. В крак с последните писъци на модата, картата работи с изключително големи резолюции. Например при 2560 х 1600 пиксела, за което между другото ще ви е необходим монитор от поне 30 инча, картата работи средно с 24,7 – 26,2 кадъра в секунда. Това обаче далеч не е най-главозамайващата резолюция, с която може да се справи графичният ускорител.

Да не забравяме, че най-новата мода е Quag HD разделителната способност, или с други думи – 4 пъти по-голяма от Full HD резолюцията. Sapphire R9 270X 2GB Vapor-X OC се справя много добре на тестовете, като достига 39 кадъра в секунда. При игри обаче тази стойност спада 25-30 кадъра в секунда, а при много голямо натоварване може да спадне дори и под 10 кадъра в секунда. Все пак трябва да отбележим, че това са нормални стойности за този клас карти. От друга страна, Това едва ли би била най-често използваната резолюция от средностатистическия геймър, така че ниските резултати не са голяма беда.

Sapphire R9 270X 2GB Vapor-X OC е поредното доказателство за качеството на графичните ускорители на фирмата. Макар и само с два вентилатора, тя поддържа забележително ниски температури, а по отношение на производителността може да понесе известни критики едва при голямо натоварване при 4K резолюция. Всичко това, в комбинация с нейната привлекателна цена, правят тази карта много добър избор за икономичния геймър.

 

Автор: Ивайло Йошков