Гейм-дизайн: Game Maker

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Съществуват множество софтуерни решения за създаване на 3D игри, даващи възможността да си направите собствена компютърна игра, без да разбирате от програмиране. Като цяло те имат доста ограничени възможности. Една от най-добрите такива програми е Game Maker, при това тя е напълно безплатна (нейната Pro версия все пак е платена – бел. ред.) От излизането на първата версия до Game Maker 4.2 програмата претърпява силно развитие и сега позволява лесното създаване на multiplayer игри. Като повечето подобни програми, тя е предназначена за създаването на двуизмерни игри, но с нея лесно се правят и така наречените изометрични игри (в които се наподобява триизмерна графика като игровото поле се гледа под ъгъл – типичен пример за това е Age of Empires).

Game Maker комбинира изключително прост, чисто визуален подход за обработка на събития (като натискане на бутона на мишката, сблъсък между два обекта или унищожаване на обект) чрез десетки вградени действия и гъвкав език за програмиране, наречен GML (Game Maker Language). Има изключително удобен, лесен за усвояване интерфейс и не изисква познания в програмирането, нито научаване на GML. Много хубави игри се пишат без написването на дори един-единствен ред код – от друга страна, вграденият език за програмиране добавя невероятна функционалност на програмата. Освен това в игрите, правени с Game Maker, може да се използват DLL (Dynamic Link Library) библиотеки, написани на който и да било програмен език.

По света има хиляди хора, които правят собствени игри с Game Maker, а в последния конкурс на официалния сайт на Game Maker взеха участие над 100 заглавия. Програмата позволява да използваме изображения от различни файлови формати, в това число и анимирани GIF-ове, изображения от Photoshop или Paint Shop Pro и много други; както и да се добавят wave, mp3 или midi звуци. Game Maker компилира всичко в един-единствен изпълним (.exe) файл. Тук идват и някои от недостатъците му: на първо място, Game Maker сравнително добре компресира изображения, но не дотам добре се справя със звука. Освен това добавя почти цял мегабайт към .exe -то. Game Maker е сравнително тежък engine и на по-бавни машини много игри не вървят както трябва. Макар и да може да използва mp3 звук, това силно забавя играта – Game Maker първо разкомпресира звука в wave и чак след това го изпълнява.

Game Maker е програма за създаване на професионални игри от непрофесионалисти. Тя ви предоставя най-бързия и лесен начин да започнете да пишете игри без да изучавате програмиране. Дори и да не създадете игра, Game Maker ви гарантира доста приятно прекарване на времето.

Автор: Петьо Будаков