Гейминг уикенд – интервю с Мартин Кадинов

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

– Здравей, Мартине! Ти си основният виновник, на който дължим страхотния гейминг уикенд, който се проведе на 8 и 9 май в THE MALL, София. Като за начало – би ли се представил пред нашите читатели?

М.К – Казвам се Мартин Кадинов и съм изпълнителен директор на Гейминг Ентъртеймънт ООД. Фирмата ни се занимава със развитието и популяризирането на електронните спортове. Основният ни проект е Electronic Sports League (ESL) България. За мое огромно щастие успях да превърна хобито си в работа и да намеря съмишленици, с които да работим заедно.

– Трудно ли се организира подобно събитие? Очаквахте ли, че ще го посетят над 1000 души?

М.К – Организацията на събитието само по себе си не беше толкова проблемно. По-трудна се оказа координацията между различните страни. Blizzard са изключителни професионалисти с много високи стандарти на работа, с които трябваше да се съобразим. Искам да благодаря на Multirama България за ентусиазма и техническото обезпечаване на събитието, на Мегалан, които подсигуриха интернета, и не на последно място – на THE MALL, нашите домакини.

Относно посетителите – не съм изненадан, че толкова много хора посетиха и взеха участие. StarCraft II е може би най-очакваната PC игра за всички времена и възможността да я играеш предпремиерно, както и да се срещнеш с хора от Blizzard, не е за изпускане. Отделно – потокът от хора в THE MALL е огромен и много от тях, които просто минаваха оттам, се спряха, погледаха и поиграха.

– Не всички читатели на PC Mania имаха възможност да присъстват в THE MALL. Разкажи ни за специалните ни гости от Blizzard. Кой от компанията дойде в България, бяха ли готини и общителни, каква бе ролята им по време на уикенда?

М.К – Дойдоха общо 6 човека от Blizzard – Марк Олберц – е-спорт мениджър, Стефани Гвинер – комюнити мениджър за RTS игрите, 2ма IT специалисти, които се грижеха за техническата изправност на StarCraft II зоната, както и още двама онлайн комюнити мениджъри, които помагаха на хората да разберат играта по-добре и отговаряха на въпроси.

Какви хора са… След като имаш възможността да се запознаеш и да работиш с тях, разбираш защо Blizzard са толкова големи. Това са хората, които наистина обичат работата си и вярват в това, което правят. Питах всички по отделно „Как ви се струва събитието? Какво е мнението ви?” и всички отговориха, пак поотделно – много различно от това което правим по принцип, но сме много щастливи, че виждаме толкова хора, които са усмихнати и радостни от възможността да поиграят StarCraft II и да се забавляват.

Може би най-точният критерий за това как протича едно събитие е оценката на посетителите, които, смея да твърдя, останаха изключително доволни.

– Каква техника можехме да открием на събитието, освен 20-те уникално мощни компютъра?

М.К – Магазинът на Multirama в THE MALL е едно уникално за България място. По всяко време там можете да пробвате конфигурация с активен 3D vision на nVidia, Force Feed Back с волан, педали и ръчни скорости, на който можете да играете доста реалистично любимия си Racer, както и да пробвате iPad.

– По време на уикенда се проведоха няколко гейм турнира – по World of WarCraft, StarCraft: Brood War и Super Street Fighter IV. Какъв бе интересът към тях и кой в крайна сметка излезе победител?

М.К – И трите турнира бяха уникални по своему, като най-голям интерес имаше към този по World of WarCraft, което е разбираемо. Бидейки част от ESL, имаме възможността да организираме турнири по World of WarCraft, което е страхотно. Имахме 8 отбора, част от които бяха поканени, а другите бяха избрани сред подалите молба за участие. Лично аз останах изумен колко хора бяха дошли да проследят турнира. Имаше над 100 човека специално за него. Победител в WoW съревнованието е отборът на State of Perfection, втори стана този на Bulgarcleave.

Турнирът по StarCraft: BroodWar също беше изключително интересен, вероятно защото е и последният по играта и всеки играч искаше да бъде запомнен като най-добрият състезател в България. Тази чест, за пореден път, имаше Димитър “Technics” Сивков.

Турнирът по Super Street Fighter IV пък беше отворен за всеки със записване в самия ден. Там събрахме 16 играча, които премериха сили, като победител стана Николай „BonusJin” Пейчинов. Това беше първият турнир по Super Street Fighter IV в България.

– Черешката на събитието обаче без съмнение бе предпремиерното показване на StarCraft II. Какви изненади бяхте подготвили за гостите на събитието?

М.К – Почти всеки посетител получи плакат, връзка за ключове, плакат или нещо друго, свързано пряко или косвено със StarCraft.

Отделно, Blizzard постоянно организираха различни съревнования, от които победителите си тръгваха и с ключ за бетата на играта. 

Не на последно място – с Razer, които екипираха компютрите със страхотната си периферия, организирахме игра, в която раздадохме различни награди.

– Като стана дума за награди – кой и с какво си тръгна от турнирите?

М.К – Победителят на SC: BW турнирът си тръгна със страхотната Razer Mamba. Шампиона на StreetFighter отнесе Logitech G110. Челната четворка на World of WarCraft се класира за EPS (националния шампионат, който организираме и който ще започне през месец септември), където ще се съревновават за солидна сума пари.

– Планирате ли в най-скоро време да организирате още едно подобно събитие отново с почетни гости от Blizzard или други подобни големи имена от индустрията?

М.К – Към момента сме се фокусирали към датата 27.07.2010. Искаме да подготвим едно незабравимо парти за премиерата на StarCraft II. Планираме и едно доста мащабно събитие, което се надяваме да успеем да реализираме през тази година. В момента, в който напреднем с него, вие и вашите читатели ще сте от първите, които ще научите.

– Искаш ли нещо да добавиш за финал?

М.К – Искам да благодаря на PC Mania за интервюто, както и на всички, които помогнаха за реализирането на проекта.

На Blizzard, че приеха нашата покана и дойдоха.

На Multirama за това, че харесаха идеята и ни подкрепиха на 100%.

На Razer за страхотната периферия.

На Мегалан, които подсигуриха интернета. На THE MALL, които са страхотен домакин.

И разбира се – най-вече на всички посетители, които дойдоха и се забавляваха.

– Благодаря ти за отделеното време!

Снимките са предоставени с любезното съдействие на Мартин Кадинов.

Автор: Владимир Тодоров