Външна записвачка: LG GP08

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 12 апр. 2010

Външните DVD и CD записвачки не са нищо ново. Някои от тях са твърде големи, а при други променливотоковият адаптер често е по-тежък от самата джаджа. В случая с LG GP08-LU10 Slim External Super Multi DVD обаче нещата за първи път изглеждат с една идея по-различни, тъй като това е един от малкото продукти от този тип, който може да се захранва с един-единствен USB кабел.

Дизайнът на LG GP08 може да бъде обобщен с две думи – изчистен и елегантен. Макар и с пластмасов и лъскав външен вид, записвачката не изглежда в никакъв случай като някой евтин продукт. Вероятно LG са използвали именно подобен материал за корпуса, тъй като са знаели, че той ще направи продукта значително по-лек и са били прави – LG GP08 тежи само 380 грама. Отвън записвачката е предимно черна с дискретна бяла част в единия край. Отвътре е изцяло черна.

По време на нашите тестове записвачката се справи изключително добре, без каквито и да било задъхвания или проблеми. Без значение дали става въпрос за гледане на DVD филми или изпичане на дискове.

Скоростта на възпроизвеждане/записване е стандартна – 8X. Чете DVD дискове на 8X, а DVD-Video – на 4X, което обаче не пречи на образа на картината, който е все така плавен. Същевременно обаче чете обикновени CD-та значително по-бързо – 24X. Записва обикновени DVD-та на 8X, а двупластови и DVD-RW – на 6X. Отново се справя много по-бързо със CD-та – 24X.

Онези от вас, които мразят да надписват дисковете си с добрия стар маркер, вероятно ще останат доволни от факта, че LG GP08 разполага и с функцията LightScribe с резолюция на пикселите 600DPI. Сред други основни функции откриваме безшумно възпроизвеждане, SecurDisc технология за зашита и безопасно споделяне на данни и Без смущения (Jamless play), която преодолява повредените зони и осигурява непрекъсваемо предаване на съдържанието. USB интерфейсът е 2.0, а към продукта са включени и софтуерните приложения Nero и Power DVD. Същевременно възпроизвежда и записва разнообразни формати, включително DVD, DVD±R, DVD±RW, аудио CD, CD-R и CD-RW.
В крайна сметка, ако сте решили да излезете на пазар за външни записвачки и нямате претенции това да е Blue-Ray, то LG GP08 определено заслужава вашето внимание. Най-вече заради своя елегантен дизайн, изключителна портативност (и факта, че може да функционира и без променливотоков адаптер) и приемлива цена от около 126 лева.

 

Автор: Владимир Тодоров