Външен хард диск: Archgon MH-2615

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 07 авг. 2011

Когато го закупих навремето, първият ми компютър имаше впечатляващите 800 МВ твърд диск. Днес дори и най-евтините USB флашове предлагат по-голям капацитет. Противно на това какво казват някои, размерът действително има значение що се отнася до съхраняването на данни. Ето защо както флашовете, така и техните батковци външните хард дискове, са особено популярни сред всички потребители, които искат да имат бърз и удобен достъп до информация.
Този път обаче няма да ви представим нито едното, нито другото. Archgon MH-2615 USB 3.0 е доста интересно хрумване, което ви позволява да превърнете вашия стационарен хард диск във верен спътник където и да се намирате. По същество тази джаджа представлява нещо като адаптер, с чиято помощ стандартните 2.5-инчови SATA II хард дискове могат да играят ролята на преносими средства за съхранение. При това с новия и много по-бърз USB 3.0 стандарт.

Archgon MH-2615 USB 3.0 се предлага в елегантна картонена кутия, в която може да откриете всичко необходимо за бързото му привеждане в употреба. Самият диск е поставен в пластмасова кутийка и още на пръв поглед прави впечатление на солидна джаджа. Корпусът му е изработен от здрав алуминий и има приятен лъскав вид. Единственото изключение е подвижният капака, който е от пластмаса. Той е с размери 5х3.25х5 инча и с поставен вътре твърд диск тежи не повече от 113 грама. Единственият порт за свързване е разположен на страничния панел. Той е USB 3.0 и през него става както трансферът на данните, така и захранването.

Освен това в комплекта може да откриете още USB 3.0 кабел с дължина около 40 см., четири винтчета и книжка с инструкции за инсталация.
Разбира се, основният плюс на този своеобразен адаптер е, че поддържа именно USB 3.0 стандарта за трансфер на данни. За разлика от все още широко разпространения USB 2.0, който позволява трансфер със скорост едва 480 мегабита на секунда, „тройката” позволява скорост до 5 гигабита.

WD 7500 Scorpio Black е един отличен SATA диск, който съчетава висока скорост, безшумна работа и приемлива цена. Използването на по-нов SATA II диск освен това и дава и предимството на по-голяма кеш и по-напреднала I/O технология. Имайте предвид, че ако наистина търсите бързина и производителност, фабричните външни дискове не са най-добрият избор, тъй като обикновено производителите използват най-евтиния хардуер. Archgon MH-2615 USB 3.0 ни дава възможност да изберем и използваме идеалния хард диск и следователно новополучения външен диск ще бъде доста по-бърз от това, с което могат да се похвалят останалите.

След като вече сте се спрели на 2.5-инчов SATA II диск, инсталацията му в кутийката отнема не повече от 5 минути. Отваряте капачето, поставяте диска, закрепвате го за конекторите, завинтвате и сте готови. Всъщност повече време се губи при формата на 750-гигабайтовия диск под Windows, отколкото при механичните действия.  

Веднъж готов, дискът вече може да бъде ползван като стандартен външен хард, но с големия USB 3.0 плюс. Тестовете с HD Tach 3.0.4.0 показват, че събран със съответния SATA II диск Archgon MH-2615 USB 3.0 дава уникално бърза скорост на достъп до съхраняваната на твърдия диск информация. За да усетите тази бързина, разбира се, задължително трябва да ползвате стандартен USB 3.0 порт или адаптер като StarTech USB 3.0 PCI-e.

Archgon MH-2615 USB 3.0 е издръжлив, изглежда елегантно и позволява лесна инсталация на SATA II дискове. Единственият недостатък може да бъде пластмасовия горен капак, но той ще се превърне в проблем само ако развиете неприятния навик да изпускате кутията често. Като цяло Archgon MH-2615 USB 3.0 е много добро решение за всички, които искат наистина бърза скорост, когато им се налага да копират десетки гигабайти файлове за кратко време.

Автор: Филип Станиславов