Външен диск: Western Digital My Book Elite

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 03 дек. 2009

Според едно от последните изследвания на фирмата Parks Associates средното американско семейство с достъп до интернет разполага с поне 120 GB мултимедия и други документи. Въз основа на това е направено заключението, че до 2013 г. това средно количество ще се увеличи до 1 TB. И докато някои се притесняват относно съмнителната съдба на човечеството в края на 2012 година, то нека да се замислим и за съдбата на това колосално количество информация, с което ще разполагаме вкъщи, ако все пак преживеем евентуалния апокалипсис.

Очевидно от Western Digital също мислят в тази насока, тъй като пуснаха по-рано през годината нова серия външни дискове, наречени My Book Elite, с капацитети 1 TB, 1,5 TB и 2 TB. Устройството е издържано в елегантен черен цвят, на който светещият индикатор за режима на работа се откроява много ярко. Същото се отнася и за e-label дисплея на предната част на корпуса.

Всъщност този дисплей представлява една все още доста рядко срещана засега технология, на която обаче се предрича голямо бъдеще, а именно – e-paper. За да го използвате обаче, трябва да инсталирате допълнителния софтуер WD SmartWare Software. С него можете да създадете етикет по желан от вас модел. На него може да се показват имената на отделни дялове на диска, заетият и оставащият капацитет, както и дали съдържанието е защитено от парола или е криптирано. В тази връзка си заслужава да споменем, че My Book Elite работи с хардуерно криптиране с дължина на ключа 256 бита.

„Етикетът” продължава да работи, дори когато дискът не е включен в компютъра. Така можете бързо и лесно да си припомняте какво точно има на устройството, без да го включвате. Това значително улеснява търсенето, когато разполагате с няколко еднакви външни диска.

Външният диск е изключително лесен за употреба. Единственият поддържан интерфейс е USB, а всеки съвременен компютър разполага поне с няколко такива порта. За да работите с устройството, не е необходимо да инсталирате придружаващия софтуер. Въпреки всички заплашителни съобщения, които Windows ще ви покаже, My Book Elite ще бъде разпознат и ще може да изпълнява безпроблемно основната си функция – запис и четене на информация.

My Book Elite е форматиран във файлова система NTFS, така че ако работите под Windows XP, Vista или 7, няма да има нужда от реформатиране. Ако ползвате обаче MacOS X Tiger, Leopard или Snow Leopard, ще се наложи да реформатирате диска.

Както е актуално в последните години, My Book Elite е “зелен”. Според производителите си той консумира с около 30% по-малко енергия от по-старите модели. Устройството разполага с режим Sleep, който допълнително редуцира консумацията на енергия, когато не се ползва. Като капак дискът се включва и изключва автоматично, заедно включването или изключването на компютъра.

My Book Elite безспорно гарантира удобство, когато работите с голямо количество информация. Докато правихме теста обаче, ни дойде една притеснителна мисъл, свързана с вечната опасност от вируси. Загубата на 1 ТВ файлове е събитие, което може да причини редица главоболия. И въпреки че дискът има опция за автоматичен backup, не се отказвайте да инвестирате в добра антивирусна програма. Не забравяйте старата поговорка – “Страх лозе пази”.

Автор: Ивайло Йошков