Външен диск: WD My Passport Essential

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 25 дек. 2009

Малко от джаджите, които ежедневно се търкалят около компютъра, са толкова полезни, колкото външния твърд диск. Да можеш да пренесеш всичката си работна информация от един компютър на друг, без да печеш безброй DVD-та и без да губиш време в сложно конфигуриране на мрежа с несигурен резултат е мечта, която преследва масовия потребител от дълги години. Преносимите твърди дискове са може би най-доброто решение на проблема.

Разбира се, това устройство не е новост на пазара, но улесняващите употребата му функции и капацитетите му се увеличават непрекъснато. Western Digital My Passport Essential е отличен пример за това. Дискът е капацитет 640 GB и се свързва с компютъра през USB порт. Това прави устройството изключително подходящо за ползване с лаптоп или нетбук, защото няма допълнителен кабел за захранване, а разпознаването става автоматично. Освен това размерите му (126 х 80 х 15mm и тегло около 180 грама) също предполагат използване в мобилни условия.

Когато разполагате с толкова голямо пространство, логично идва ред и на въпроса какво бихте могли да „скалдирате” в него. Според производителите Western Digital My Passport Essential може да поеме до 77 часа видео с висока резолюция, 160 000 песни в mp3 формат или 128 000 JPG изображения (това количество може да варира според разделителната способност, с която са правени снимките, или според компресията на песните).

В днешни дни кражбата на информация може да предизвика много повече неприятности от тази на пари или от поредните набези на джебчиите в градския транспорт. My Passport Essential без особени затруднения може да побере файловете, върху които сте се трудили години наред. Затова устройството се нуждае от надеждна защита. Тя е постигната благодарение на парола и криптиране с дължина на ключа 256 бита. Това обаче не е всичко. Информацията може не само да бъде открадната, но и да бъде повредена. Затова дискът е оборудван със софтуера WD SmatWare, който осъществява автоматичен back-up на качената информация.

Софтуерът е качен на отделен дял на диска и при първото включване ще ви предложи да го инсталирате. Ако не го направите, ще последват няколко заплашителни предупреждения, че дискът няма да работи правилно. В края на краищата ще можете да ползвате паметта без проблеми, но не и останалите описани функции.

Когато говорим за мобилни устройства, трябва да имаме предвид, че те до голяма степен са и моден аксесоар, който допълва имиджа ни пред другите хора. My Passport Essential се придържа към характерния за Western Digital опростен дизайн, без излишни светлини и бутони.

Повърхността му е много лъскава при изваждането от кутията, но за съжаление всеки допир на пръсти се отпечатва по нея. Разбира се, това по никакъв начин не се отразява негативно на работата му. По-важното е, че в долната част на корпуса ще видите 4 гумени крачета, които закрепват диска стабилно на работната повърхност.

Да носиш цялата си професионална и лична информация буквално в малкия джоб е едновременно улеснение, но и отговорност. Затова въпреки всички предимства на външните дискове, не се отказвайте от традиционните начини за архивиране поне за най-важните си файлове.

Автор: Ивайло Йошков