Външен диск: WD My Book Studio

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 25 мар. 2010

В много отношения външният диск My Book Studio е доста подобен на своя брат’чед – My Book Elite. Основната разлика е, че този модел идва преформатиран за Apple Mac и неговите операционни системи Mac OS X Tiger, Leopard и Snow Leopard. Въпреки това няма никакъв проблем да го ползвате и под някоя версия на Windows, а и знам, че много от вас тайно имат продукти на Apple. Няма смисъл да отричате, пък и не е моя работа какво правите в свободното си време, колкото и противоестествено да е.

Подобно на Elite версията – и тази е снабдена с малко екранче, направено от e-paper, което ви показва състоянието на диска, колко е пълен, а има и възможности за персонализация. Отново това екранче работи, дори когато дискът е изключен. За да го включите, ще трябва да го свържете към електрическата мрежа. Предлага 1 ТВ пространство (добре де, 930 GB след като математиката си каже думата). Целият този обем е поставен в сребриста пластмасова кутия, по която не остават пръстови отпечатъци, но пък лесно се пързаля по бюро. Това се оправя като го изправите на двете му гумирани крачета. Кутията е снабдена и с активно охлаждане.

Можете да свържете устройството чрез обикновен USB 2.0 порт, както и през нещо, наречено IEEE 1394 интерфейс. Познато е също като FireWire порт в Apple средите. Дискът има цели два FireWire 800 порта, но има и преходник от 800 към 400, което явно е демоде в Mac културата. Скоростта на трансфер през него е по-висока – 800 Mb/s в сравнение с 480 през USB. За да сме съвсем изчерпателни, скоростта на въртене е 7200 RPM.

В комплекта идва и вече стандартният за WD устройствата софтуер SmartWare, който ви позволява елементарен backup само с няколко клика. Данните ви са защитени със също стандартния вече 256-битов ключ. Размерите на джаджата я правят леко непрактична за често разнасяне – 165 х 135 х 48 мм, но за пътуващите WD предлагат редица други модели, така че не можем да го пишем като минус. Теглото също е респектиращо – 1,18 кг.

Общо взето, ако сте видели един диск на WD, сте ги видели всичките – до един стабилни и надеждни. Ако ви трябва устройство за съхраняване на данни, няма да сбъркате, ако се спрете именно на тази компания.

Автор: Пламен Димитров