Външен диск: WD My Book Studio 3TB

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 11 окт. 2011

 

 Western Digital е компания с водещи позиции на пазара на външни дискове, чиито продукти с успех се ползват от милиони РС потребители. За щастие на “другите”, които разполагат с Мас компютри, WD пусна нова версия на своята My Book Studio серия от външни дискове, която е предварително форматирана и съвместима с Мас.

Ако се готвите да ъпгрейднете своя Мас до OS X Lion силно се препоръчва да си направите пълен бекъп на наличната информация от досегашния Snow Leopard, преди да започнете с процедурата. Имайки предвид, че вградените в Macbook дискове рядко надхвърлят 500GB, логичен изглежда въпроса как да направите това и в същото време да имате достатъчно допълнително място. Отговорът е по-лесен, отколкото може да си представите и се нарича WD My Book Studio 3TB с FireWire 800 интерфейс. Както всички продукти на Western Digital и WD My Book Studio 3TB FireWire 800 е стилен, тих, сигурен и бърз диск с голям капацитет. С други думи, всичко, което ви трябва, когато работите със сериозен обем данни.

Първото уникално качество на новата серия MyBook Studio e металният корпус, който е изработен от абсолютно същия материал като корпусите на Macbook Pro и Macbook Air. Красивият светъл алуминий с пясъчна текстура изглеждала чудесно на всеки работен плот, но със сигурност подхожда най-добре на настоящата дизайнерска линия на Apple.  С дизайна и теглото си MyBook Studio оставя дълбоко убеждение за скъпа и качествена вещ. На дъното му има двойка силиконови крачета, които спират предаването на вибрацията при работа върху бюрото. Предната част на диска е напълно изчистена, с мъничък индикатор за състоянието, а отзад са буксата за захранване, два броя FireWire 800 и един USB порт. В комплекта допълнително има преходници от FireWire 400 към 800, в случай, че използвате по-стар Mac.

Както вече споменахме, MyBook Studio е форматиран предварително за Мас, така че ако ползвате такъв компютър, вкарването в употреба на диска е въпрос на няколко секунди. Просто го включвате в контакта и в активен порт и WD My Book Studio е готов. Когато го пуснете, дискът работи напълно безшумно и единственият доловим звук идва при първоначално развъртане. Все пак My Book Studio е поредният „зелен” продукт на пазара, което означава, че ако известно време не чете или записва данни, той се включва автоматично в режим на изчакване, за да хаби минимално количество енергия и да пести собствения си ресурс. Ако дискът не се използва дълго време, той изпада в “sleep” режим, за което подсказва мигащият LED индикатор.

Адаптерът, който дискът използва е малко по-едър отколкото би се харесало на потребител, свикнал да работи с деликатните компоненти на Apple, но тъй като няма да бъде пред очите ви повече от необходимото и това не е повод за притеснение.

Дискът е поредния модел на компанията, снабден с WD SmartWare система за управление на консумацията, следене на температурите и автоматично визуално архивиране на данните. Софтуерът може да архивира файлове на определен потребител и от определен тип, тоест, ако искате да пазите архивни копия на всичките си документи, може да го направите лесно и бързо. В буквалния смисъл. Тестовете на диска показват, че средната скорост на записване при USB връзка е 30.4 MB/sec, а на четене: 35.2 MB/sec. И преди да възразите, че това е малко, с удоволствие ще ви кажа, че изиграх почти целия Rage както си беше инсталиран на USB диска, без да усетя накъсване или бавно зареждане.

Ако имате FireWire порт на вашето PC или Mac, спокойно може да го използвате, и ще постигнете до 70 MB/sec, което е вече скорост, сравнима с тази на USB 3.0 портовете. Наистина, след излизането на Thunderbolt с новите Macbook Air, досегашния FireWire стандарт постепенно ще се превръща във все по-тясна ниша, но за момента устройствата с този стандарт са адски малко и безумно скъпи.

В заключение, WD MyBook Studio 3TB FireWire 800 e много добър диск за всеки  потребител, който търси надеждна джаджа за бекъп и съхранение на данни. Това е и практически единственият “марков” диск на пазара с изцяло метален корпус. Глезотии като заводското форматиране за Mac и наличието на FireWire 800 портове не попадат в категорията „първа необходимост”, но ако сте сред хората, които могат да ги ползват, значи ще откриете допълнителна стойност в предложението.

 

 

 

 

Автор: Филип Станиславов