Външен диск: Transcend V series 2’5 SSD

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 21 мар. 2010

Transcend са в бизнеса с носители още от 1989 г., така че е разумно да допуснем, че ги бива. В момента те се опитват да разширят влиянието си на пазара на заместители на традиционните харддискове, конкретно на SSD инфоносители. Настоящият продукт е 2’5 SSD външен диск с обем 64 GB.

Както знаете, при Solid State Drives (SSD) механичните части на традиционните харддискове са заменени от flash памет. Това им дава редица предимства в сравнение с HDD-тата, най-забележимият от които е доста по-бързо време за търсене, но за сметка на по-малка средна скорост на трансфер на информация. Все пак, според тестове на производителите, конкретният модел е 45% по-бърз при зареждане на Windows XP и 67% по-бърз при зареждане на програми (тествано с Photoshop 7). Освен това дискът използва 46% по-малко енергия, произвежда 20% по-малко топлина и е напълно безшумен (нищо не чегърта в него).

Дисковото пространство от 64 GB все пак е доста малко в сравнение с разпространените в момента обикновени харддискове, така че най-вероятно ще ползвате този за backup. В такъв случай ще е полезно да знаете, че този тип дискове имат (поне на теория) три пъти по-голяма издържливост на сътресения (shock resistance) от традиционните дискове – всичко опира отново до липсата на движещи се части. Освен това моделите от тази серия са снабдени с вградена ECC (Error Correction Code) функционалност, която осигурява висока надеждност на трансферите. Средното време между грешки (MTBF) е един милион часа. Лесен е и за пренасяне – размерите му са 100 х 69 х 7 мм, а теглото: 55 грама.

Solid State дисковете обаче си остават по-скъпи при съотношение лев/МВ, а и са сравнително нова технология, докато обикновените HDD-та са били наоколо от самото начало. Дисковете с flash памет обаче се развиват изключително бързо и обнадеждаващо добре в последните години, така че ако се спрете на този модел, ще имате една сериозно подсигурена и добре обмислена технология, въпреки сравнително кратката й история.

Автор: Пламен Димитров