Външен диск: Transcend StoreJet 25D2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Само преди месец тайванската компания Transcend представи най-новото си попълнение в гамата от преносими устройства за съхранение. То представлява външен хард диск от серията StoreJet и е под номер 25D2. Моделът се предлага във варианти с 250 GB, 320 GB, 500 GB и внушителните 640 GB, като този, който тествахме, е с 320 GB капацитет.

На външен вид устройството е доста елегантно като изработка, което се подсилва от гланцираната повърхност, придаваща му приятен огледален оттенък. 2.5-инчовият SATA диск e с 5400 RPM и 8 mb кеш памет. Той се свързва към компютъра с USB 2.0, а максималният трансфер на данни може да бъде с 480 Mb/s.  Въпреки че би било добре да видим джаджа, която да ползва новия 3.0 стандарт, по всичко личи, че USB 2.0 ще продължи да бъде по-масовата алтернатива поне за известно време напред.

Въпреки финия си вид, StoreJet 25D2 очевидно е правен с идеята, че преносимите дискове непрестанно са изложени на опасност от удар при местенето си. Ето защо от Transcend са се постарали да вземат всички мерки за безопасност и устойчивост на вашата джаджа и записаната на нея информация. Най-напред, самият диск е снабден със специално вътрешно окачване, чиято цел е да го предпази от счупване или изпадане при внезапно изпускане. Освен това на обратната страна на диска има гумено покритие, което му осигурява стабилност върху всяка една повърхност. За да пестите енергия пък, е добавена функцията за автоматично изключване, ако дискът не е активен повече от десет минути. В такъв случай разходът на системата ви намалява с цели 30 процента. Накрая получавате и защитно калъфче, в което да държите диска при принасяне.

StoreJet 25D2 работи с всички версии на Windows, без за това да са необходими специални драйвери. Към него обаче получавате собствения софтуер на Transcend Elitе, който ви представлява истинска мини-операционна система. С него имате достъп до e-mail клиент, буукмаркове и контрол на достъпа посредством 256-битова AES криптирана връзка.

Върху 320 гигабайтовия модел може да качите до 150 000 снимки, 78 000 mp3 файла и цели 53 часа видео филми в HD формат. Всичко това, заедно с отличния дизайн, предназначен да гарантира целостта на системата ви, правят Transcend StoreJet 25D2 отличен избор за външен харддиск.

Автор: Филип Станиславов