Волан: Hama V18 за PS2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 07 апр. 2010

Воланите са най-често пренебрегваната категория периферия. Това се дължи най-вече на факта, че са предназначени за крайно ограничен брой игри, а за разлика от джойстика, много хора имат коли, но малко имат самолети.

Поради тази причина, много малко хора имат “геврек”, свързан с компютъра си. Конзолите обаче са друга работа. Те поначало са замислени за кооперативна игра и рейсърите попадат чудесно в тази категория. Пък и ако сте автомобилен фен и така и така сте се изръсили за PlayStation 2, защо да не допълните картинката?

Hama “Thunder” V18 е волан, предназначен единствено за тази конзола на Sony. Върху него ще намерите всички копчета от стандартния DualShock 2 контролер, без стрелките за посоките разбира се. Понеже говорим за конзола, няма нужда от никаква инсталация, просто включвате устройството на мястото на първия или втория пад. Педалите се включват към поставката на кормилото.

Самият волан е покрит с гума, така че да няма опасност от случайно изплъзване. Най-хитрата идея е, че цялото нещо не просто е сложено на гумирани крачета, а има пет вендузи, които се залепят стабилно за на практика всякакви повърхности. Ето това е нещо идейно, което Hama трябваше да включат и в други свои продукти.

Тествах джаджата с Colin McRae 4 и за щастие управлението се оказа доста плавно. Колите вземат завоите точно както сте им указали. За съжаление, и този модел е ограничен откъм възможности за завъртане – върти се само на 180°, по 90 във всяка посока. Освен това, поради липса на скоростен лост, включването на задна скорост изисква известна концентрация. Педалите също реагират добре, но можеше да се помисли повече за тяхната ергономичност. Не знам каква форма трябва да имат стъпалата ви, за да успеете да боравите с двата педала без опасение от страховита болка в глезените след десетина минути игра.

Като цяло приятна джаджа, стига да имате нужда от нея. За бъзик я тествах и с God of War и резултатите, като можеше да се очаква, бяха предвидими.

Автор: Пламен Димитров