Водно охлаждане: Corsair H80i и H100i

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 26 дек. 2012

3 години след дебюта на първия продукт от серия Hydro Series, Corsair добави нови модели към продуктовото си портфолио, специално за потребителите, търсещи above-air производителност. След успеха на H80 и H100, компанията продължи да развива характеристиките им, и през август тази година представи обновените, по-високопроизводителни версии H80i и H100i. Приехме да направим кратко ревю на моделите (и в частност H100i) върху работна станция, осигурена от вносителя Солитрон, за което им благодарим. Предоставената ни тестова система включваше Core i7-2600K Sandy Bridge, клокнат на 4 гигахерца с 1.3 волта, дъно MSI Z68A-GD80, памет DDR3, 1600MHz 8GB 2×240 Dimm, Unbuffered, 9-9-9-24, Vengeance Heatspreader, 1.5V и WD Black 2TB. Температурите в Idle при екстремна производителност на охлаждането паднаха до перфектните 29 градуса, като под 100% товар, температурата достигна 30.5 градуса и спря да се покачва повече. При това шумът си беше като на сравнително тихо въздушно охлаждане.             

 Габаритите на радиатора остават непроменени спрямо предишните поколения – въпреки това производителността на цялостната система е подобрена значително, като са оптимизирани всички останали компоненти. На първо място, новия дизайн на охлаждащия блок позволява по-добър въздухопоток. Нови са и вентилаторите в комплекта на H80i и H100i – с подобрена конструкция на перката респективно по-високо статично налягане и значително по-нисък шум. Макар да са базирани на популярния модел SP120 те постигат по-голям CFM и “избутват” въздуха по-ефективно през ламелите на радиатора. На второ място повишеният диаметър на маркучите(14.3мм) е довел до увеличен дебит на охлаждащата течност. Нов е и материалът, от който те са изработени – специална разработка на Corsair, позволяваща по-голяма гъвкавост, по- ниско съпротивление на флуида и практически нулево изпарение.

 Corsair H80i/H100i са стъпка напред и по отношение на инсталацията. Поддържат се практически всички съвременни сокети на Intel и AMD – LGA 1155, 1156, 1366, 2011, както и FM1, FM2, AM2 и AM3. Вече дори не се нуждаете от отвертка, тъй като закрепването на шината се извършва с магнитни скоби, без болтчета. Иначе, охлаждането изглежда дори по-добре от предшественика си – всички метални елементи са с gunmetal финиш (оксидно черно)и покритие, устойчиво на надраскване. Логото на Corsair вече свети в RGB гама, която освен като дизайнерски елемент е и много полезен индикатор за моментната температура на системата. Производителя дори е предвидил възможност различните температурни стойности да се означават със зададен от потребителя набор от цветове.

Съществена промяна е и директната поддръжка на специално разработения софтуер Corsair Link V2. Трябва просто да посетите www.corsair.com, от където да свалите най-новата версия и да свържете охлаждането си към дънната платка чрез комуникационния USB порт. За онези, които имат съвместимо Corsair Link устройство, производителят е предвидил отделен порт за връзка с него (AXi захранване, Airflow Pro, LED осветление и др.), като всеки от тези продукти може да бъде управляван с Corsair Link V2. При това превключването между потребителските профили става чрез софтуер, а не с физически бутон както е досега.

Автор: Филип Станиславов