Видоекарта: GIGABYTE nVidia 9600 GSO

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Още преди хората да успеят да съберат пари или да се нарадват на някоя от 8х серията видеокарти, производителят на графични ускорители замени чипа GeForce 8800 GS с GeForce 9600 GSO. 9600 GSO е базиран на същото G92 ядро с 96 стрийм процесора, на които се радва и 8800 GS, но с новата 9х карта nVidia даде малко повече свобода на асемблаторите на карти за PCB дизайна на финалния продукт и избора им на тактови честоти за процесора и паметта. Моделът на Gigabyte например е с 384 MB GDDR3 памет, използваща 192 битова интерфейс, охлаждане от Zalman и най-високото съотношение цена/качество за момента на пазара.

Инсталацията на картата протича бързо и безпроблемно. Освен диска с драйвери, помощен софтуер и съответната документация в пакета с нея ще намерите захранващ кабел за свръзка с дъното, преходници за LCD и CRT дисплеи и bridge за свързването на две карти в SLI режим. Картата се загнездва на стандартен PCI Express 2.0 слот, като вентилатора й е с нормални размери (въпреки че е бая дебеличък), но не пречи на монтирането на втора карта до нея. Когато са я създавали, дизайнерите от Gigabyte са го направили с мисълта за многофункционалност. 9600 GSO е една много добра геймърска карта, но опцията за включване на два монитора (2 DVI порта) и ТВ (един S-Video Output) към нея, я правят добър избор и за мултимедийни станции или връзването на два работни терминала към едно РС. Максималната поддържана от картата резолюция 2560×1600 пиксели с пълен съпорт за DirectX 10.

С параметрите си видео ускорителят се позиционира на границата между бюджетните и средния клас видео карти. Картата е с 550 MHz честота на ядрото и 1600 MHz на паметта, поддържайки Shader версия 4.0, за по-реалистична графика. Ако това не ви е достатъчно, можете да пробвате да я клокнете, а наистина доброто охлаждане (Zalman) ще ви подсигури частичен успех (защото не е хубаво човек да си бъзика из основи хардуера, особено ако не е специалист в това). Моделът на Gigabyte се радва и на специалните технологии, използвани във всички платки на компанията. Ultra Durable 2 технологията осигурява по-ниско енергопотребление и съответно по-ниско ниво на топлината на всички компоненти на картата, водещи до по-дълъг живот на вентилатора и самата платка. Подсигурена е и програма за мониторинг на температурата на ядрото и паметта, както и оборотите на фен-а, даваща ви в реално време информация за това какво се случва зад кутията на компютъра ви.

Всъщност 9600 GSO поставя пред редовия геймър следната дилема: дали да си закупи вече клокната и по-мощна видеокарта или за същите (и дори по-малко) пари да вземе два ускорителя, които да върже на една машина (SLI режим). Тестовете показаха, че двойката 9600 GSO-та предлага истинска мощ, като за целта бе използван Crysis с 8хAA, Shader и текстурни елементи, издупени на максимум. В същото време двете карти си разпределят натоварването, което, придружено с доброто им охлаждане, поддържаше температурата им в рамките на 40 градуса – своеобразен рекорд.

Автор: Георги Панайотов