Видео очила: Vuzix Wrap 280

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 26 апр. 2010

51-иночовите екрани са скъпи, меко казано. Да не говорим за онези, които поддържат и 3D. Какво ще кажете обаче за джаджа, която симулира напълно ефекта от гледането на подобен титаничен дисплей, включително триизмерността. Но е значително по-малка – може да се побере в джоба ви – и приблизително 10 пъти по-евтина? Такъв е случаят с новия продукт на Vuzix – Wrap 280 – който ще ви представим подробно в следващите редове.

Тези изключително високотехнологични очила са снабдени с два миниатюрни LCD дисплея – по един на лявото и дясното стъкло – които поддържат резолюция от 384×240 точки и същевременно могат да изобразяват картина във формат 4:3 и 16:10. Не са твърде обемни, удобни са и на практика приличат на най-обикновени слънчеви цайси. Сложите ли ги обаче, шансът да си създадете имидж на герой от 90-тарски фантастичен филм за виртуална реалност, който се върти поне по три пъти на седмица по кабеларките, се утроява. И все пак – заслужават ли си? Да ги погледнем по-отблизо.

Wrap 280 се позиционират като междинен продукт между Wrap 220 (поддържа само 4:3 и се предлага на цена от около 280 лв) и по-мощния модел Wrap 920, който увеличава поддържаната резолюция на 640×480, но едновременно с това – и своята цена, която е 598 лв.

С помощта на правилните адаптери (уви, безжична връзка не е предвидена) очилата могат да бъдат включени към на практика почти всяко едно видео устройство като видеокамера, мобилни телефони с видео изход, дигитални фотоапарати, портативни DVD плейъри и дори iPhone/iPod Touch. Връзката се осъществява с натискането на един-единствен бутон, а навигацията из менютата е лесна и интуитивна и се осъществява посредством един кабелен контролер, захранван от две AA батерии. Не на последно място – разполагат и с две малки слушалки, които допълнително ще ви помогнат да се откъснете от обкръжаващата ви действителност и да се пренесете в любимия ви филм.

Общо взето Wrap 280 са изградени с една основна цел – да ви улеснят при гледане на видео съдържание от всякакъв род – без значение дали става дума за клипчета в YouTube или широкоекранни и пълнометражни филми. Може би най-впечатляващата им характеристика обаче е поддръжката на анаглифни триизмерни изображения, както и side-by-side 3D. Това обаче не означава, че не може да гледате и стандартни широкоекранни 2D филми.

Що се отнася до качеството на картината – то е сравнително добро, особено като се има предвид ниската резолюция на мини дисплеите. Нещо повече Wrap 280 позволява фокусирането на всеки един екран по отделно, което е съществен плюс.

Wrap 280 могат да бъдат включени дори и към PC или лаптоп. За съжаление обаче в комплекта на продукта не откриваме съответния кабел. В случай,че искате да ги използвате и на мобилния или настолния си компютър, ще трябва да бръкнете в джоба си още веднъж.

Друг съществен недостатък на очилата, при все обема им, е невъзможността им да изолират напълно обкръжаващата ви светлина . Ефектът от симулацията на 51-инчов екран, намиращ се на 3 метра от вас, е далеч по-качествен в абсолютно тъмно помещение, отколкото в светла стая, поради простата причина, че за разлика от горната, долната част на очилата е напълно открита. Това си има и своите плюсове – може да виждате какво се случва около вас с един бърз поглед надолу, но по този начин няма да се отървете от натрапчивото чувство, че гледате две миниатюрни LCD-та.

Какво излиза в крайна сметка – Wrap 280 са изключително удобни и полезни в случаите, когато пътувате. Особено ако притежавате iPhone или въобще – каквото и да било видео устройство. Можете да се излегнете на задната седалка в колата, в купето на влака или в хотелската си стая, и да се насладите на любимия си филм, необезпокоявани от нищо или никого.

В ценово отношение обаче Wrap 280 не са по джоба на всеки. Въпреки това – ако сте твърдо решени да надникнете в бъдещето на аудиовизуалните технологии – тези очила изглеждат като едно добро начало.

Автор: Петър Йорданов