Видео карта: GeForce GT 430

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 окт. 2010

В последно време nVidia постепенно предприе пазарна стратегия, с която се опита да наложи своята Fermi архитектура в целия ценови сегмент. С излизането на новата видео карта GeForce GT 430 тази стратегия изглежда практически завършена. Картата се нарежда до дългия списък модели като GTX  480, GTX 470, GTX 465, GTX 460 и GTS 450 и заема най-долната позиция в ценовата листа на Fermi. Позакъснелият дебют на GeForce  GT 430 първоначално не вещае нищо добро, тъй като AMD вече успяха да предложат няколко изгодни алтернативи.

Въпреки това nVidia се е постарала да събере на едно място и на достъпна цена необходимите възможности и изчислителни ресурси, необходими за днешните мултимедийни компютри с цел те да могат да се използват комфортно за възпроизвеждане на видео с висока резолюция и висококачествен звук. Съществува обаче една уловка и тя е, че с GT 430 компанията определено не се стреми да задоволи нуждите на модерния геймър. Аудиторията на модела се състои предимно от онези потребители, които се наслаждават на системите си за домашно кино, гледат HD филми и при това не са склонни да заплатят прекалено много за удоволствието.

На външен вид картата е по-малка от своите предшественици като причината за това най-вероятно е фактът, че ще се използва предимно в по-малки кутии, а не геймърски машини. При все това вентилаторът е достатъчно голям, че да наложи използването на място за два слота, а не само на един. Все пак GeForce  GT 430 е дълга по-малко от 15 см, което е почти наполовината на GTX 480, което намалява заеманото място.

GeForce GT 430 е интересна с това, че е първата видео карта с Fermi архитектура, която не се нуждае от допълнителен захранващ кабел към захранването на компютъра. Освен това тя е и първата, предлагаща VGA и DVI портове като допълнение към mini HDMI порта. Предишните модели от Fermi серията имаха само по един DVI и един mini HDMI порт.

GeForce GT 430 използва най-новия 40nm производствен процес на компанията, известен с кодовото наименование GF108, който вече е налице и в много от настолните и мобилни платформи на редица водещи производители, в това число: Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo, MSI, Samsung, Sony и други. Ако все още разчитате на вградена карта, добавянето на GeForce GT 430 е голяма стъпка напред, защото с нея обработката на снимки и видео е по-бърза и лесна, а гледането на Blu-ray 3D филми – безпроблемно. Няма как да пропуснем и GPU ускорението при бразуване и гледане на видео онлайн. За истинските любители на мултимедийните решения в домашна обстановка трябва да споменем и наличието на технологията NVIDIA 3D Vision при съвместим 3D екран, GT 430 също така е единственият графичен процесор в своя клас, който може да позволи на потребителите да се наслаждават на мултимедийно съдържание в стереоскопичен 3D формат. Да не забравяме, че с тази карта може да използвате дори най-големите дисплеи с резолюция 2560×1600 – истинска мечта за битовите киномани.

При все че не е експлицитно геймърски модел, GeForce GT 430 осигурява до 1.5x производителност в игрите спрямо предходното поколение продукти, като освен това добавя и поддръжка за DirectX 11 (DX11) – индустриалния стандарт за разработка на игри. Най-важното обаче е, че GT 430 осигурява отлична съвместимост с последните игри, а получавания брой кадри е достатъчен за комфортна игра във всички актуални топ 30 заглавия, което е значително предимство при сравнение с интегрирана графика. Става въпрос за производителност при резолюция 1280×1024 в различни игри, в това число и StarCraft II, Battlefield: Bad Company 2, FarCry 2, H.A.W.X, Left for Dead 2 и Batman: Arkham Asylum с 4xAA (без AA единствено за H.A.W.X.).

При все това GT 430 не е геймърска карта и не би могла да задоволи по-претенциозните сред вас. Нейните сили лежат в бюджетната цена и поддръжката на мултимедийни решения. Ако предпочитате да гледате екшън филми вместо да играете екшън игри, GeForce GT 430 със сигурност е едно добро решение.

Автор: Филип Станиславов