Видео карта: Sapphire Radeon HD 6970

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 18 дек. 2011

Може би е редно да започнем този материал с едно предупреждение – ако не сте сред хората, които отдават най-голямо значение на всеки един компонент от своята РС конфигурация, тази видео карта вероятно няма да ви убеди, че си заслужава похарчените за нея пари. От друга страна, ако думата „компромис” не фигурира в геймърския ви речник, изглежда току що намерихте следващата си цел за ъпгрейд.

Произведена от известната компания за графични чипове Sapphire, Radeon HD 6970 представлява видео карта от висок клас и само един бърз поглед върху кутията й ви стига, за да видите, че характеристиките й могат да задоволят и най-претенциозните геймъри. На лъскавата черна предна страна на кутията стоят няколко надписа, уведомяващи ни, че тя поддържа DirectX 11, стереоскопични 3D игри, има 7.1 висококачествено аудио,а двата гигабайта RAM памет, с които работи са от най-високия DDR5 клас. Ако това не е достатъчно, за да ви убеди, че картата си заслужава, нека продължим по-нататък с подробното й представяне.

Освен че ни уведомява за многобройните й функции, лъскавата кутия на картата съдържа и код за даунлоуд на страхотния рейсър DiRT 3 на Codemasters, който е една доста взискателна игра по отношение на системните изисквания. В комплекта влизат още книжка с инструкции, CD с драйвери и поредица от кабели – двоен Molex-to- 8 pin, Molex-to-6 pin, DVI-VGA преходник, mini-DP-DisplayPort преходник, който едва ли ще ви потрябва, HDMI кабел, което пък определено е плюс и Crossfire конектор, в случай, че имате възможност да се възползвате от опцията за включване на повече от една видео карти.

Radeon HD 6970 е базирана на новия Cayman XT GPU. В сравнение с Radeon HD 6870, която е базирана на Barts XT GPU, чипът Cayman има по-нова архитектура и – подобно на GTX 500 серията на nVidia – притежава функция PowerTune, която има отношение към оувърклока на картата и нейния разход на електричество. Картата разполага с 2048 MB DDR5 RAM памет, клокнати на реална честота от 1375 MHz. Тя поддържа още Direct3D 11, OpenGL 4.1 и OpenCL 1.1. Самият чип Cayman е второ поколение GPU с поддръжка на DX11, което AMD прави.

Картата има не един, а два биоса. Първият може да бъде флашнат (четене и писане), а вторият е биос за сигурност (само четене), който може да използвате, ако флашването на първия се обърка.

Въпреки че Sapphire Radeon HD 6970 върви на фабрична скорост, а не е клокната допълнително, не се заблуждавайте, че става въпрос за поредната шарена, но иначе напълно стандартна карта. Компанията се е постарала да предложи напълно нов дизайн на охлаждането и достъп до допълнителни оувърклок опции през софтуера на Sapphire Trixx. Програмата е доста полезна, защото с нея не само може да промените волтажа, но и да вдигнете скоростта до цели 1200 MHz. Всъщност тази стойност е по-скоро теоретична, на практика повишаване над 1 GHz прави системата нестабилна, но дори това е достатъчно само по себе си.

Що се отнася до игрите, използвани за тест, селекцията се спря на Mafia II, Far Cry 2 и Batman: Arkham City. При екшъна от трето лице на 2K Czech играта е пусната на максимални настройки и картата няма никакви проблеми с детайлното възпроизвеждане на красивия виртуален свят на Емпайър Сити. На Максималният брой кадри в секунда достига 96, а минималният – 57. Представянето е задоволително, при все че щеше да е добре, ако минималните FPS не падаха под 60, което вече започва да се оформя като стандарт дори за по-силните конзолни заглавия.

Въпреки че вече е на години, Far Cry 2 продължава да се използва често като бенчмарк за видео картите. Главната причина за това е, че енджина на играта Dunia е сред най-напредналите софтуерни продукти, които съчетават динамичен цикъл ден-нощ, среда, която в голяма част може да разрушавате, нескриптирано AI и други ресурсоемки характеристики. На резолюция 1680х1050 и 1920х1080 и максимални настройки играта върви чудесно и няма никакъв проблем с кадрите в секунда – в първия случай максималните FPS са 142, а минималните – 93, докато във втория стойностите са съответно 130 и 84. И в двата варианта резултатите са чудесни. Решени да видим докъде се простират възможностите на Sapphire Radeon HD 6970, увеличаваме резолюцията на 2560х1600 (нещо, което практически няма да ви се наложи на стандартен 22-инчов монитор) и резултатите отново са обнадеждаващи – максималните FPS са 96, а минималните – 54.

Batman: Arkham City е една от игрите, които най-добре демонстрират възможностите на енджина Unreal 3. На 1680х1050 средната стойност на кадрите в секунда достига впечатляващите 219, а минималната – 122. Вдигайки с една степен летвата (1920×1080) отново имаме добри резултати – средните FPS са 183, а минималните 107. И в двата случая играта върви чудесно при максимални настройки.

Възпроизвеждането на 3D Blu-ray е нещо, което със сигурност ще искате да пробвате със Sapphire Radeon HD 6970. И ще може да го направите безпроблемно, тъй като картата се справя с 50-гигабайтовите дискове. Същото се отнася и за гледане на клипове през YouTube HD в резолюция 1080p. 

Що се отнася до охлаждането, до много голяма степен новия дизайн върши работа. При покой температурата на картата е с около 10 С по-ниска от референтните за серията стойности, а под натоварване стои с около 12 С по-ниско от същите. Няма съмнение, че Sapphire Radeon HD 6970 е най-добре охладената от серията HD 6970 карти. На всичкото отгоре картата не е и прекалено шумна, защото дори при натоварване шумът от нея не надвишава 56.3 dB. Охлаждането все пак си има своята цена и тя се изразява в повишена консумация на електроенергия – около 30W повече от референтните стойности.

В много отношения Sapphire Radeon HD 6970 е приятна изненада, защото компанията е успяла да добави нещо от себе си във своята версия на картата в лицето на допълнителното охлаждане. Може би щеше да е добре, ако Sapphire бе предложила и известен оувърклок, най-вече именно заради доброто охлаждане. Освен че поддържа температурните стойности в разумни граници, Sapphire Radeon HD 6970 е и доста тиха и беше добре да видим още малко мощност, изстискана от пазарната й версия. Въпреки това Sapphire Radeon HD 6970 е много добра видео карта и преди всичко отличен пакет, в който влиза копие от популярния рейсър DiRT 3 и допълнителен HDMI кабел за връзка с монитор, а защо не и голям LCD телевизор. Всичко това прави Sapphire Radeon HD 6970 DiRT 3 Edition едно лесно за препоръчване предложение за видео карта от висок клас.

Автор: Филип Станиславов