Видео камера: Flip SlideHD

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Удобна видео камера от джобен формат, която, освен че ви улеснява всячески при снимането на дигитално видео и ъплоудването му в YouTube, но и ви позволява да го споделяте с хората около вас чрез 3-инчовия си тъчскрийн. Така най-кратко и ясно можем да характеризираме новия модел SlideHD на компанията Flip.

По същественият въпрос в случая е – струва ли си да инвестирате 280 долара за подобен продукт. Да го погледнем по-отблизо…

SlideHD използва същия сензор, който откриваме и в по-стария модел MinoHD. Благодарение на него камерата може да заснеме HD видео с 30 кадъра в секунда и резолюция от 1280×720. Като се има предвид, че става дума за продукт от джобен формат, това качество е повече от добро. Същевременно откриваме 2x оптично увеличение, HDMI изход, USB кабел за връзка с PC или Mac. И още – чувствителни към докосване бутони Power, Play, Delete и Record, навигационен панел (с четири позиции) и специална лента Touch Slide Strip. За съжаление обаче няма стабилизатор на изображението – недостатък, присъщ и на MinoHD. За сметка на това обаче новият модел предлага двойно по-голямо свободно място – 16 гигабайта или приблизително 4 часа HD видео.

Най-голямото нововъведение в SlideHD спрямо своя предшественик (който имаше малък 2-инчов обикновен дисплей) обаче е 3-инчовият широкоекранен сензорен LCD екран (със слайдер форма – т.е. подвижен) с разделителна способност от 400×240. Чрез него може да видите ясно във всеки един момент онова, което снимате в конкретния момент, в случаите, когато искате да покажете финалния резултат на приятелите ви около вас. Това обаче прави и обема на машинката с една идея по-голям и същевременно – побирането й в джоба по-трудно постижимо. Нейните размери са 105 х 55 х 24.8 милиметра.

Какво излиза в крайна сметка? Ако търсите мини видео камера с по-нестандартен дизайн и екстри като прилично голям сензорен екран, с който да споделяте заснетите филмчета с приятелите си, то Flip SlideHD е добро предложение. Макар че трудно бихме могли да допуснем, че 3-инчовият екран е подходящ за гледане на каквото и да било видео съдържание.

В случай обаче, че предпочитате по-компактен продукт (и същевременно – значително по-евтин), то по-стария модел на Flip – MinoHD – ще ви свърши същата работа, най-малкото защото притежава същия сензор (и съответно качество на заснетата картина).

Автор: Петър Йорданов