Видео камера: Kodak Playsport

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Джобните камери днес се нуждаят от нещо, което наистина да ги отличава от десетките смартфони с отлична камера, които потребителите ползват. Kodak обаче е компания, която знае как да постигне качеството, когато става въпрос за фотография. Наскоро тя представи два съвсем нови модела, които ще раздвижат този пазарен сегмент –  Kodak Playsport джобна камера се отличава с особено добра издръжливост, която я прави изключително практична, а малкото й братче Kodak Playfull пък е много компактно.

Някои от мобилните ни телефони наистина са въоръжени с доста добри фото и видео способности, но има някои места, където те просто не могат да отидат. Като например под водата! Точно така, второто поколение Kodak Playsport продължава там, където спря първото и вече ви дава възможност да снимате видео клипове във Full HD стандарт на цели 5 метра под водата. Този модел е предназначен за любители на приключенията, които не се спират пред нищо, за да си прекарат страхотно… и да запечатат миговете завинаги. Playsport има антиударно покритие и не пропуска пясък, което я прави много удобна за всякакъв вид по-екстремни забавления като сноубординг, гмуркане, рафтинг, планинско колоездене или навсякъде другаде, където ви отведе жаждата за адреналин.

От тези възможности най-интересна безспорно изглежда идеята за правене на 1080р видео клипове под водата. Едва ли някой се съмнява, че фотографските условия там не са особено добри, затова Kodak Playsport е снабдена с ъпгрейднат сензор за намалена светлина и по-добър автофокус. Ако искате да придадете дори допълнителен драматизъм на клиповете, може да използвате някой от филмовите ефекти за обработка на кадрите. Хубавото е, че те могат да се активират както предварително, така и след като вече сте заснели клипа.

Какъв обаче е смисълът да правите клипове под водата или на поредния заснежен склон, ако няма кой друг да ги види? За щастие новостите при Kodak Playsport не се изчерпват с капацитета за снимане при екстремни условия, а включат и доста възможности за споделянето на резултатите. Компанията рекламира новата си камера като единствената в света, която позволява да достигнете всичките си приятели с едно натискане на копчето. Всъщност това е малко преувеличено, но действително чрез Kodak Share Button може да уведомите с имейл приятелите си, че ще им покажете нови снимки, както и да качите самите клипове и снимки във Facebook, YouTube, twitter, Flickr, Orkut или в самата Kodak Gallery.

За целта връзването с компютър става с помощта на USB кабел, а камерата е съвместима както с РС, така и с Мас. Тя може да се управлява и с дистанционно, но то се предлага отделно и не е толкова интересно. 

Сред останалите функции на джобната камера заслужава внимание подобрена литиево-йониева батерия, която вече издържа с 25 процента повече. Ако пък искате да разширите капацитета на модела, може да добавите стандартната SD или SDHC карта памет с максимален капацитет 32 GB. 

Един от малкото недостатъци на новата Kodak Playsport е, че все още прави снимки само с 5 мегапиксела, но това не е сериозен проблем, тъй като това е видео камера, а не фотоапарат. С други думи, доста по-вероятно е да я използвате за клипове в 1080р (снима ги с 30 fps) или 720р (снима ги с 30 или 60 fps), отколкото до прибегнете до обикновени снимки.

Освен Playsport, Kodak пуска в продажба и направо миниатюрната камера Playfull. Докато Playsport със сигурност ще се побере в джоба ви, Playfull просто е създадена за него. За сметка на това минимализираната версия е лишена от някои от екстрите на „батко си” като автофокус и стабилизатор за подводни снимки.

Ако имате интерес към какъвто и да било вид екстремни спортове или просто обичате морето и водата, Kodak ви предлага страхотно решение. С отличните си снимачни качества и подобрена издръжливост, Playsport задължително трябва да бъде вашия спътник за следващата ви ваканция.

Автор: Филип Станиславов