Видеокарта: SAPPHIRE TOXIC R9 270X 2GB GDDR5

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 дек. 2014
За добро или за лошо в днешно време графиката е решаваща за успеха на всяка игра. Докато преди години можехме да прекарваме денонощия пред 15-инчов монитор с резолюция, по-малка от тези на днешните мобилни телефони, играейки игра с примитивна графика, но увлекателна идея, днес първото, а понякога и единствено, нещо, което ни хваща вниманието е графиката. Това обаче носи последствия не само за философския смисъл на гейминга, но и за финансовото ни състояние. Главозамайващата графика се нуждае от все по-мощни и по-мощни конфигурации, за може да бъде показана в пълния си блясък.
Разбира се, един от най-важните елементи на геймърската конфигурация е графичната карта. Всички сме запознати с топ моделите в този пазарен сегмент. Тяхната производителност е уникална, удоволствието от играта – също. Но нека си го признаем – повечето от нас не биха дали за графична карта толкова пари, за колкото нормалните хора биха си купили два компютъра заедно с мониторите. Затова търсенето на разумен баланс между цена и качество обикновено отнема месеци, прекарани в четене и сравняване на ревюта.
От Sapphire предлагат пореден модел, насочен към ентусиастите в гейминга, които търсят едновременно мощни, но и бюджетно ориентирани решения. Sapphire Toxic R9 270X е оборудвана с 2 GB GDDR5 памет и подобно на другите модели от тази серия  осигурява перфектен 1080р гейминг при максималните настройки на игрите. Картата е овърклокната до 1150 Mhz честота на процесора и 1500 Mhz на паметта, осигурявайки много по-висока производитленост от базовия модел.
Опаковка и дизайн
Картата идва в традиционната за Sapphire кутия с рисунка на робот, този път издържана в оранжево, подобно на елементите на пластмасовия капак на самата карта. На предната страна на кутията традиционно са отбелязани най-важните характеристики на модела – памет, възможност за овърклокинг, вида на системата за охлаждане и т.н. Също така традиционно на задната страна на кутията значението на тези понятия е обяснено по-обширно.
Едно от нещата, които ще ви направят впечатление още с отварянето на кутията, и които трябва да имате предвид при избора на TOXIC R9 270X е нейният размер. Картата е наистина огромна – дължината и е 30,8 см, а ширината – 11,3 см. Добре би било преди покупката да проверите дали кутията на компютъра ви разполага с пространство за такава карта или може да останете неприятно изненадани, че ще ви се наложи да инвестирате в нова кутия. Трябва да имате предвид още, че картата заема 2 слота в задната страна на кутията, срещу което разбира се ще получите добър набор от портове – един HDMI с 3D, един DisplayPort, един Dual-Link DVI-D и един Dual-Link DVI-I.
На вид картата е наистина внушителна. Тя е издържана в обичайния за Sapphire ъглов дизайн. Трите огромни вентилатора допринасят много за агресивния вид на устройството, както и разбира се за ниските работни температури, с които са известни картите на този производител. Под вентилаторите ще видите и останалата част от охлаждащата система, състояща се от множество топлоотделящи елементи и три 10-милиметрови топлоотвеждащи тръби. Отново традиционно за Sapphire всичко това е сглобено е един единствен гигантски охлаждащ елемент. Картата е оборудвана с два 6-pin PCI Express конектора за захранване.
За разлика от повечето карти на Sapphire, които сме тествали напоследък, TOXIC R9 270X има и долен капак. На него е изписано името на производителя, което свети в оранжево, когато картата работи. Разбира се това няма особено значение, освен ако не разполагате с прозрачна кутия, но все пак е забележително. Долният капак придава елегантна завършеност на устройството, но го прави още по-голямо. Така всъщност картата всъщност заема 2,2 слота на кутията, а не 2.
Охлаждане и шум
Едно от най-важните неща за геймърите е охлаждането на видеокартата. При големите натоварвания картата неминуемо загрява. Мощното охлаждане на TOXIC R9 270X показа перфектни резултати на тестовете за температура. В режим на изчакване при околна температура 20 градуса, картата поддържа температура от 28 градуса по Целзий. Разбира се това се дължи на високата скорост на вентилаторите – 1380 оборота в минута. Базовия модел на AMD без проблеми работи около 30 градуса в същия режим, но на по-ниски обороти. Понижаването на температурата би довело и до по-малко шум, но за това ще стане дума след малко.
Разбира се по-важни са температурите при игра. Пробвахме картата с Far Cry 3 и Battlefield 3. След около половин час игра, температурата на картата достигна 57 градуса по Целзий. Това всъщност е с 16 градуса по-малко от резултата на базовата карта на AMD. Само по себе си това е забележителен резултат, но трябва да подчертаем, че много рядко може да ви се случи да видите друга карта да работи при пълно натоварване без да достигне 60 градуса по Целзий. Очевидно е, че системата за охлаждане с три вентилатора си върши работата повече от отлично.
Ниските температури и високите обороти на вентилаторите обикновено навяват мисли за шум. Макар и да има възможност за намаляване на оборотите на вентилаторите (съответно и на шума) за сметка на малко по-висока температура, TOXIC R9 270X е една от най-тихите карти на пазара. В режим на изчакване тя издава едва 41,6 dB шум, а при натоварване – 45,7 dB.
Мощното охлаждане и високата производителност на картата не довеждат от значително повишаване на консумацията на ток. Предвид факта, че все пак картата е овърклокната, тя харчи малко повече от базовия модел на AMD, но все пак 100 вата в режим на изчакване и 332 вата при пълно натоварване е резултат, които може да впечатли дори най-чувствителните по отношение на енергията геймъри.
Тестове с игри
Най-важният тест за една видеокарта е играта. Споменахме вече Battlefield 3. При резолюция 1920 х 1080 картата работеше средно с 65,13 кадъра в секунда, докато при 2560 х 1600 – с 40,94 кадъра в секунда. Този резултат е значително по-висок от постиженията на базовия модел и се доближава до резултатите на значително по-скъпи модели.
Far Cry 3 показа доста по-незадоволителни резултати. Средно опресняване от 35,84 кадъра в секунда при 1920 х 1080 и 17,89 кадъра при 2560 х 1600 не може да се нарече особено задоволителен, въпреки че отново е по-висок от резултата на базовата карта на AMD. При култовия Tomb Raider резултатите обаче бяха забележителни – съответно 81,3 и 45,0 кадъра в секунда. Това е едно от най-добрите постижения на карта от този ценови клас.
Sapphire Toxic R9 270X 2GB GDDR5 WITH BOOST е мощна карта с пределно ясна геймърска насоченост. Въпреки ниската си цена, тя не е просто един бюджетен компромис. По производителност тя се конкурира с много по-скъпи модели и дава чудесни възможности за гейминг, дори ако разполагате с ограничен бюджет.

Автор: Ивайло Йошков