Видеокарта: Sapphire Radeon HD5450 1GB

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 28 фев. 2010

Radeon HD5450 използва новия Cedar чип от фамилията Evergreen. Също както при останалите й членове (Cypress, Juniper, Redwood), така и Cedar се произвежда чрез 40 nm технология от TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company).

Чиповете от HD5400 серията (Cedar) се позиционират в ниския клас и съдържат значително по-малко изчислителни блокове в сравнение с останалите Evergreen чипове: 16 Shader процесора (изпълняващи по 5 инструкции всеки), 8 текстуриращи модула и 4 финализиращи (ROP) модула. Широчината на канала за достъп до паметта е намален до 64-bit.

При Cedar се запазват повечето от архитектурните нововъведения на Evergreen фамилията: поддръжка на DirectX11, HDMI/DisplayPort с вграден звуков контролер с поддръжка на Dolby TrueHD и DTS-HD Master Audio. От функциите на Evergreen при Cedar липсва хардуерната поддръжка за изчисления с плаваща запетая с двойна точност (това се използва най-вече извън игрите – в приложения за научни симулации и др.), а броят на поддържаните монитори в Eyefinity режим е ограничен от шест на три. AVIVO функциите за подпомагане на декомпресията на видеопотоци (H.264, VC-1, MPEG-2) използват изчислителни ресурси на Shader процесорите, но тъй като те са силно ограничени при HD5450, не могат да се използват едновременно всички филтри и ефекти за подобряване качеството на изображението при разделителна способност 1920х1080 (т.н. Full HD – High Definition) или по-голяма. Разделителни способности до 2560х1600 се поддържат изцяло, включително и с декомпресия на видеопотоци и няколко от специалните филтри, но ограничението е, че няма да можете да активирате всички филтри едновременно.

Производителността на HD5450 е сходна с тази на Radeon HD4550 и по-висока от GeForce G210. Като цяло производителността на продуктите от нисък клас като HD5450 и GeForce G210 е твърде ниска и увеличаването на паметта над 512 МВ (водещо до съответното оскъпяване) не си струва в общия случай (ако се нуждаете от по-голяма производителност, е по-добре за същите пари да си вземете продукт от по-висок клас, дори да е от предишно поколение).

Sapphire Radeon HD5450 1GB DDR3 PCIe HDMI използва леко променен спрямо референтния дизайн на ATI – DisplayPort изходът е заменен с HDMI и охладителят също е сменен. Използват препоръчителните честоти, определени от ATI за Radeon HD5450 – чип Cedar на 650 MHz и памет на 800 MHz/1600DDR. Паметта е 1 GB от тип DDR3, а използваните чипове са произведени от Samsung (специфицирани за 800MHz/1600DDR). Платката (SKU# 11166-07) не поддържа HyperMemory (моделът SKU# 11166-06, който я поддържа, се намира доста по-трудно, тъй като подобрение в производителността на практика не се усеща).

Платката е с един DVI-I изход (dual-link DVI до 2560х1600 + VGA до 2048х1536) с HDCP поддръжка, един HDMI 1.3 (до 1920х1200) и един VGA (до 2048×1536). VGA изходът се свързва с платката посредством къс лентов кабел и може да се махне, ако няма нужда от него (например ако задната планка се смени с по-ниска такава в Low Profile кутия). HDMI изходът може да се ползва с HDMI-към-DVI адаптор за включване на втори DVI-D монитор. Общият брой едновременно управляеми монитори е три. Както всички HD5450 – и продуктът на Sapphire няма CrossFire конектори и при верижно свързване на две, три или четири видеоплатки за комуникация се използва PCIe интерфейсът (официално се поддържа само двуплатков режим).

Освен PCIe x16 слотът няма нужда от допълнителни 6-изводни конектори за захранване. Платката е дълга 16,5 см, а „втората част” на охладителя, за разлика от този в референтния дизайн, е изнесена отзад. Това означава, че височината на платката се увеличава с 0,5 cm (което не би трябвало да е проблем за масовите Low Profile кутии, но все пак е повече от обикновените Low Profile платки), но за сметка на това в общия случай (когато платката се постави в най-близкия до процесора/чипсета PCIe слот) охладителят заема празното пространство от задната страна на платката и не пречи на поставянето на друга PCI/e в съседния слот.

Всъщност задната част на охладителя е толкова малка – дебела е 0,6 см, дълга е 8,5 см и „слиза” на едва 2 см от горния край на платката, че дори да се използва в някой от средните PCIe слотове, има голяма вероятност да не пречи нито на „предишната”, нито на „следващата” поред PCI/e платка (зависи от разположението на елементите на втората платка), което на практика означава че охладителят може да се счита за еднослотов. В крайна сметка освен пространствените си предимства охладителят на Sapphire поддържа и температура с няколко градуса по-ниска от тази при платките, използващи радиатора от референтия дизайн.

Малък недостатък на 1 GB модела на Sapphire в сравнение с 512 МВ модела им е това, че изводите за лентовия кабел за включване на VGA куплунга при 1 GB са огледални (т.е., ако се поставят Low Profile планките, може да се направи грешка и кабелът да се включи наопаки), а при 512 МВ има един допълнителен извод, което прави невъзможно допускането на грешки, защото кабелът може да се включи в едно-единствено положение. Естествено 1 GB платката и кабелът й имат маркировка, указваща от коя страна е извод №1 (т.е. ако се внимава, няма проблем), но търсенето на тези знаци е едно излишно неудобство.

Комплектацията се състои от две планки за Low Profile кутия (една с DVI и HDMI прорези за монтиране на самата платка и една с VGA прорез, което позволява VGA изходът да се използва дори в Low Profile кутия – свързването си остава чрез лентовия кабел и естествено – ще се заеме пространството над съседния PCI/e слот). Документация изцяло липсва (което е по-добре в сравнение с масовите брошурки от половин страница, в които на практика не пише нищо съществено, а в някои случаи дори има и грешна информация). За продукт с толкова ниска цена подобна комплектация е напълно достатъчна (самата платка така или иначе предоставя три типа видеоизходи).

 

Производителност 0,5/6 Като продукт от нисък клас HD5450 не е удачен за игри и по-скоро е насочен към HTPC приложенията

Производителност в класа 100-150 лв.

1/6 Заради увеличения обем памет цената на платката се изравнява с тази на HD4650 и GeForce GT220, които обаче са доста по-бързи
Функционалност 5,5/6   + DirectX 11 поддръжка
+ ускоренa H.264 и VC-1 декомпресия
– няма ускорена ASP/DivX декомпресия
– не поддържа едновременно активиране на всички филтри при FullHD разделителна способност
+ възможност за HDMI със звук и картина, включително Dolby TrueHD и DTS-HD Master Audio
+ възможност за работа с три монитора
+ безвентилаторно охлаждане/безшумна работа
Уникалност / Специфични свойства 0,5/6 + почти еднослотов охладител
Оползотворяване на елементите 5,5/6 + Low Profile задни планки
– третият цифров видеоизход е недостъпен
PCmania mark 4/6

 

 

 

 

 

 

Автор: Стоян Спахиев