Видеокарта: Gigabyte Radeon HD4870x2 2GB

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 дек. 2008

2008 година се очертава като годината на Quatro концепцията при РС-тата. Четириядрените процесори вече излизат от луксозния сегмент, за да се настанят в масовия, а научни фантастики, като четири видео карти вече са възможност. Особено с Gigabyte Radeon HD4870x2 2GB DDR3. Както подсказва и името, това са две видеокарти, събрани на една платка. Два процесора Radeon HD4870, 2 гигабайта ултра бърза DDR3 RAM памет и опцията за Crossfire режим, при който, ако сложите още една такава карта, получавате четирипроцесорен видео ускорител.

Не е тайна, че AMD и ATI загубиха първоначалната си засилка в категория производителност в сравнение с главните си опоненти Intel и nVidia, за това пък компенсират със силно по-ниски цени. Финалният резултат е, че за парите, за които ще си екипирате Sli машина с топ видео ускорителя на nVidia, можете да вземете 2 HD4870x2 и производителността ви да скочи не с няколко процента, а в пъти. Остава логичният въпрос – за какво ви е толкова много GPU изчислителна мощ, ако ползвате компютъра не само за игри? Отговорът отново е в съдружието между AMD и ATI. Процесорният производител предлага серия от софтуерни решения, използващи ресурсите на видео картата/картите, когато не се играе. Искате да сте отворили 45 интернет таб-а, Photoshop, Indesign, Skype, ICQ, медия плейър и в същото време да компресирате видео или аудио файлове, но не ви стига RAM? Не и ако системата си дръпне допълнително гигабайт и половина от иначе дремещия ви видео ускорител.

Китовият охладител на картата е много добър, покриващ я изцяло, като осигурява постоянен въздушен поток над чиповете, RAM-а и транзисторите. В същото време е доста безшумен за размера си и единственият проблем, който може да създаде, е при дъна с нестандартно разположение на слотовете, тъй като може да не ви стигне мястото за втора видео карта. Също така, самата карта е доста тежичка (~1.5 kg), и ако сами смятате да я инсталирате бъдете сигурни, че е закрепена изключително добре за шасито на кутията.

В момента това е най-добрата от гледна точка цена/производителност видео карта на пазара (защото реално са две на една платка). Вече не смеем и да гадаем, каква ще е следващата стъпка в еволюцията на видеокартите, но добрата новина е, че след излизането на HD4870x2, nVidia драстично започна да сваля цените на продуктите си, а в тази война винаги печелят геймърите.

Автор: Георги Панайотов