Видеокарта: AMILO GraphicBooster

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 10 авг. 2008

“Съвременни игри на лаптоп? Не става, човече!” Доскоро това беше неоспоримата реалност в живота на хардкор геймърите, които имаха нужда от стабилно настолно РС, за да тестват най-новите заглавия на пазара. Ноутбуците ставаха само за определен тип игри – или достатъчно стари, за да не изискват кой знае какви ресурси и успешно могат да бъдат подкарани и на калкулатор; или по-бавни джитки, в които светкавичните рефлекси не са най-важното. Дори и видеоускорителят да бъде вкаран в машината по някакъв начин, остава проблемът с батерията. Една натоварваща игра би източила батерия на лаптоп за около два часа, което прави цялото занимание малко безсмислено, освен ако не монтират контакти в парковете и планините, макар лично аз да се съмнявам в тази възможност. Общо взето, досега преносимите компютри ставаха за една бърза (в най-широкия смисъл на думата) игра на Civilization във влака и толкова.

Всичко това е на път да се промени. Fujitsu Siemens са на път да придадат изцяло ново значение на думите “мобилен гейминг”, като ни дадат отговора на горните въпроси – как да подкараме сериозна игра на преносимо РС, без то да изгърми от свръх очакванията ни? Отговорът се нарича AMILO GraphicBooster – малка приставка за лаптоп, която неимоверно подобрява геймърския му потенциал. Джаджата съдържа в себе си външна видеокарта ATI Mobility Radeon HD 3870 с 512 MB GDDR3 памет, на която малко джитки могат да се опрат. Подходът с външен видеоускорител не е нова идея, но чак сега технологиите в тази област са достигнали необходимото равнище, за да може да бъде създадено достатъчно удобно устройство.

Охлаждането вече няма да е проблем, защото GraphicBooster-ът е разположен в специално проектирана кутия и на практика нито се влияе от температурата на самия ноутбук, нито от своя страна му оказва някакво въздействие. Самата кутия е изненадващо малка за благинките, които предлага – размерите й са едва 180 x 130 x 33.5 mm и тежи само половин килограм. Това означава, че спокойно ще можете да пренасяте Booster-а в раницата при самия преносим компютър, както и че няма да заема много място, ако сте ограничени в пространството (например във вече споменатия сценарий с влака).

AMILO GraphicBooster обаче не е само лъскава играчка за геймъри, на които често им се налага да пътуват. Машинката има всички необходими портове, за да служи като мултимедиен център – DVI-I (включително HDCP), HDMI (с HDCP и S/PDIF ) за любителите на всичко що е High Definition, разбира се USB 2.0 също не е забравен, ако ви се наложи да закачите мишка например. Към него могат да се закачат до три външни дисплея по едно и също време, което вече далеч надхвърля простото определение “външна видеокарта”.

На теория, ако разполагате с източник на електричество благодарение на GraphicBooster-а можете да постигнете същите, или дори по-добри резултати от тези при настолно РС. От Fujitsu Siemens твърдят, че ще забележите подобрение от 470% на графичната мощ на лаптопа си – приемам цифрата на доверие, защото джаджата още не е налична за тестване, но когато се появи, можете да сте сигурни, че ще я изцедим до последния силициев атом. Дотогава се настройте психически, че LAN партитата ще станат дори още по-лесни за организиране, когато не се налага да мъкнете 20-килограмовия си настолен кашон барабар с кабели и периферия. Бъдещето вече изглежда по-близо. Остава само и БДЖ да оправят влаковете и лично аз ще съм доволен.

Автор: Пламен Димитров