Видеокарта: AТI Radeon HD5970 – част 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Физическите размери на HD5970 платките могат да се окажат проблем за хората с по-малки кутии – дължината на платката е 29.3 см, но заедно с охладителя-въздуховод става 31 см (само 3 см по-малко от максимално допустимата дължина за Full ISA стандарта). Височината е обичайна, 9.7 см, което е с около 1 см по-малко от максимално допустимата височина за Full ISA стандарта (може би някой бъдещ модел с два 8-изводни куплунга и по 2 GB памет на чип ще се възползва от това пространство). Освен това HD5970 тежи около 1 кг и въобще е най-голямата съвременна разширителна платка за компютър – дори едноплатковите GTX295 са по-къси („конкуренти” на HD5970 са единствено ISA-платки като Creative SoundBlaster AWE32 ASP и още по-архаичните контролери и платки с по 1 MB RAM за PC/XT).

Най-новата версия на Catalyst драйверите (9.12+hotfix) добавят поддръжка за OpenGL 3.2 и OpenCL 1.0 (a ATI Stream SDK 2.0 предоставя OpenCL за SSE3 процесорите независимо дали на AMD или Intel), DirectCompute 10.1 за HD4000 чипове и поддръжка на звук през DisplayPort изхода (използвайки вградения в Radeon чиповете звуков контролер – също както за HDMI изхода). DisplayPort спецификацията предвижда освен звук и картина по същия кабел да върви и USB 2.0 сигнал (т.е. елиминира се още един кабел при мониторите с вградени web-камера и микрофон, USB концентратор и touch/tablet функционалност), но за съжаление тази функция не може да се „активира” в драйверите, тъй като нито Radeon HD5000 чиповете имат USB контролер, нито платките им имат „USB вход”.

Eyefinity поддръжката в новите драйвери също е разширена и вече се поддържа при всички многочипови HD5000 системи (с по 2, 3 или 4 чипа, независимо от броя платки). За съжаление за разлика от едночиповия Eyefinity режим при многочиповите се поддържат единствено игрите с предварително подготвен от ATI профил в драйвера. Следващото нововъведение, което се очаква, е т.н. „bezel management” функция – възможността потребителят да посочи широчината на рамката на мониторите си и неприятния ефект на стъпаловидно разминаване на картината в Eyefinity да се премахне. Тази функция отдавна се поддържа от Matrox (пионерите на многомониторните видеоплатки) и дори има твърдения, че Matrox TripleHead2Go софтуерът може да се използва с Radeon HD5000, което естествено не се поддържа официално нито от Matrox, нито от AMD.

Референтният дизайн на ATI за Radeon HD5970 e с обем на паметта по 1 GB на всеки от двата чипа, също като при HD5800. Задната планка се различава от едночиповия предшественик по това, че цялото пространство над втория слот се използва за изхвърляне на загретия въздух. Платката е с два DVI-I изхода (dual-link DVI до 2560х1600 + VGA до 2048х1536) с HDCP поддръжка и един mini DisplayPort (до 2560х1600). Най-вероятно продуктите по магазините ще идват с допълнителни преходници DVI-към-HDMI и miniDP-към-DisplayPort. Общият брой едновременно управляеми монитори е три (независимо дали в многомониторен режим или в един общ „логически” Eyefinity изход). Както всички двучипови видеоускорители, след GF7950GX2 и HD5970 има само един CrossFire конектор за верижно свързване на втора HD5970 платка с още два чипа (вторият CF интерфейс на единия от Cypress чиповете не се използва).

Производителност

6/6

Безспорно най-бързият видеоускорител (единствено комбинация от две HD5870 платки е по-бърза)

Производителност в класа 800-1500 лв.

6/6

След появата на HD5970 нито един продукт с чипове на nVidia не е конкурентоспособен във върховия сегмент

Функционалност

5,9/6   

+ DirectX 11 поддръжка
+ ускорена H.264 и VC-1 декомпресия
+ възможност за HDMI/DisplayPort със звук и картина, включително Dolby TrueHD и DTS-HD Master Audio
+ възможност за работа с три монитора
– няма ускорена ASP/DivX декомпресия
– не предоставя USB в DisplayPort кабела

Уникалност / Специфични свойства

0/6

 

Оползотворяване на елементите

5,5/6

– три от видеоизходите не са достъпни
– един CF интерфейс е недостъпен

PCmania mark

6/6

 

 

Автор: Стоян Спахиев