Вентилатор: Titan Vanessa L-Type

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

В материала за Chieftec Dragon ви разказах надълго и нашироко колко важни са добрата вентилация и охлаждането на кутията за правилната работа на компонентите на РС-то и тяхното запазване. Наистина тъжна картинка е да ти изгори система за 1-2 хиляди лева, само заради спрял вентилатор. В РС-то двете най-греещи части са тези, които най-много се натоварват по време на игра – процесора и видеото. Titan предлагат наистина титанично решение за CPU-то в комплект, навяващ меланхолични спомени за руските “направи си сам” конструктори от ерата на соца.

Кутията на Titan Vanessa е огромна, за да може да събере всички благинки в себе си. Самият вентилатор е грамадански (~15 на 10-сантиметров куб) с огромна медна тръба, залепяща се за процесора, отвеждаща жегата от него към алуминиевия радиатор с размерите на паве. Последното сравнение не е случайно – това е най-тежкият вентилатор, попадал ми някога в ръцете. За това в кутията към него ще намериш и няколко железни скоби, с които да го закрепиш здраво и стабилно за дъното. Защото, ако използваш техниките от стандартните перки и не го “циментираш” като хората, има доста сериозна опасност да се откърти с все процесор и парчета от дъното.

Перката на вентилатора също е от алуминий, а голямата решетка над него те спасява от случайно наранени пръсти… въпреки че що за идиот трябва да е някой, за да си вкара пръста там. Финалният щрих е голямата апликация на някаква аниме мацка (уви, не е лоли), заради което е нежното име… въпреки че заради размерите му едно “Булдозер”, щеше да звучи по-добре.

От Titan са помислили за всичко. Освен скобите получаваш всичко, нужно ти за инсталацията. Висококачествена топлопроводима паста, една шепа бурмички, винтчета и преходници, няколко алуминиеви плоскости и … отверка. Отверка! И то с намагнетизирано връхче… е на това му казвам професионализъм и грижа за клиента.

Получаваш и контролен панел, който да сложиш на гърба на кутията или в слота за флопито (ако кутията ти има такъв). С помощта на потенциомера му можеш да регулираш скоростта на въртене на перката и съответно шума му. Вентилаторът е предвиден за процесори AMD K7, K8 и Intel P4, P4 LGA 775. Като спокойно се справя дори със силно овърклокнатите такива. Освен това перката е толкова мощна, че самото й поставяне в кутията смъква температура й с няколко градуса.

Titan Vanessa е наистина впечатляващ. Няма да коментирам дали охлажда добре… не мисля, че е нужно. Ако имам някакви забележки, те са продиктувани от разглезеността ми и принципа “Ако е гарга, да е рошава”, в който силно вярвам – а именно, на задното панелче с потенциометъра няма LED дисплей, на който да се врътка анимация на вентилатора и да показва оборотите в секунда. Мрън!

Внимание: Ако не си сигурен в уменията си за работа с хардуер, най-добре повикай някой приятел с опит или занеси кутията в някой РС магазин, за да ти инсталират вентилатора. Ще е адски тъпо да ти изгори процесорът, само защото си забравил топлопроводимата паста да речем.

Автор: Георги Панайотов