Вентилатор: Noctua NF-F12 PWM

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 19 фев. 2012

Австрийската компания Noctua се завръща на с нов модел, чийто специален дизайн обещава по-висока производителност при по-ниски обороти и съответно по-малко шум в сравнение с други вентилатори със същите размери, но стандартен дизайн. Моделът се нарича Noctua NF-F12 PWM и на пръв поглед представлява съвсем обикновено 120-милиметров вентилатор. Какво тогава го отличава от конкуренцията?

Дизайнът на вентилаторите е специфична тема, по която се говори относително малко, но се прави доста. Отделните производители всячески се опитват да  съчетаят високата степен на охлаждане с ниско ниво на шума, като за целта използват най-различни дизайнерски подходи. Noctua NF-F12 PWM има нелеката задача да се справи с цели 1500 оборота на въртене. Вентилаторът прави това като съсредоточава целия въздух в един компактен поток, който е с по-голям обем и преминава през по-малка повърхност. Главното предимство на тази конфигурация е, че по този начин при движението на въздуха не се разхищава струя.

Кутията, в която се предлага вентилатора е типична за продуктите на Noctua. Тя е бяла на цвят и максимално изчистена от гръмки реклами и ефектни картинки. Очевидно водещи се от принципа „око да види, ръка да пипне”, производителите са остави прозорец с размер една четвърт от кутията, през който потребителите могат направо да видят вентилатора. На гърба са изброени основните характеристики на няколко езика. Това, което обаче е най-интересно е, че вътрешността на кутията всъщност се разгъва като страници на книга, на които са изписани инструкциите за инсталация на вентилатора и детайлно описание на това как функционира технологията зад него. Подобен подход е доста ефектен, макар и малко непрактичен, защото може да се наложи да запазите цялата кутия вместо само една малка книжка или брошура.

Като съдържание на пакета откриваме самия Noctua NF-F12 PWM, комплект винтчета, няколко кабела и адаптори (Y splitter и Low noise adapter), както и четири подложки, чиято функция е да елиминират вибрацията при работа.

Самият вентилатор също има специфичния за продуктите на Noctua вид. Той е със седем шоколадови на цвят перки, а водещият към него 4-пинов кабел е добре защитен с гумено покритие. На практика единственото по-различно тук в сравнение с повечето модели на Noctua са осемте гумени подложки, покриващи краищата на конструкцията. Подложките могат дори да се махнат, което със сигурност ще е удобно при някои конфигурации и кутии. Погледнати отблизо, единадесетте рамки на вентилатора имат по две малки зъбчета, които помагат за равномерното разпределение на налягането при всяко преминаване на перките. Тази равномерност спомага за това шумът да се разпределя на по-голяма повърхност вместо да се съсредоточава на едно място, което води до по-силна звукова вълна.

Тестът на вентилатора става с помощта на специална джаджа, измерваща звуковото налягане, произвеждано от вентилатори при 12V, 7V и 5V. Резултатите са следните – при 12V Noctua NF-F12 PWM работи с 30 децибела, при 7V с 24 децибела, а при 5V – с 21 децибела. Това всъщност прави Noctua NF-F12 PWM по-шумен от някои предишни модели на компанията. Специално при 12V шумът е изненадващо силен и първоначалното предположение бе, че моторчето на вентилатора просто се бунтува срещу натоварването. Оказва се обаче, че всъщност допълнителният шум идва от силната струя концентриран въздух. При по-нисък волтаж оборотите съответно падат, а заедно с тях и шумът и въздушния поток. Звукът при 7V и 5V е напълно приемлив.

Ако шумът оставя поне малко място за колебание, то същото не може да се каже за общата производителност на вентилатора. Концентрираната въздушна струя обдухва добре дори по-трудно достъпни места от кутията. Особено при 7V Noctua NF-F12 PWM е един доста удобен малък вентилатор. Въпреки че дизайнът му не е някаква голяма технологична стъпка, той върши онова, което се изисква от него и работи доста тихо и прилично. Относително високата цена и незадоволителното представяне при 12V са известни забележки, но ако може да ги преглътнете, Noctua NF-F12 PWM навярно ще ви служи доста добре през шестте години, които обхваща фабричната му гаранция.

Автор: Филип Станиславов