Вентилатор: Cooler Master V6 GT

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 сеп. 2011

Cooler Mаster е компания, която не се нуждае от представяне, а с новия си V6GT тя определено покрива всички задължителни графи за избор на мощен вентилатор. Стилният дизайн, подобен на модерен автомобилен двигател, солидната алуминиева основа и обемистата 140-милиметрова рамка, направена от същия материал правят вентилатора истински гигант, а на всичкото отгоре компанията го описва и като доста безшумен. Да не говорим за 200-те вата мощност, които вентилаторът предлага. Така V6GT е достоен наследник на V8 и V10 моделите.

V6GT разполага с двойка 120-милиметрови вентилатори, покрити с пластмасови капачета. Те са със скорост на въртене 1300rpm, които въпреки това произвежда шум от едва 38 dBA. Ако и това ви е прекалено шумно, може ръчно да ограничите въртенето до 900rpm, което ще доведе до почти безшумните 16.1 dBA. Практическите тестове показват, че между двата режима няма особена разлика, може би с изключение на това, че при 900rpm е трудно, ако не и невъзможно, да се поддържа охладен мощен 3 GHz процесор. Вероятно идеята на Cooler Mаster е била да използва опцията за намаляване на въртенето като коз в рекламата на V6GT като тих модел, но дори и при нормалната си скорост той лесно може да бъде заглушен от другите компоненти.

Обратното, ако сте сред потребителите, които търсят повече мощност, V6GT отново има решение за вас. В рамката има място и за втори вентилатор, който да използвате в конфигурация с оригиналния, така че потенциално да решите проблема с охлаждането веднъж завинаги.

За да бъде подходящо тестван, V6GT е инсталиран на система с клокнат i7-930 процесор. Без натоварване, V6GT поддържа температура от 31.5 градуса, а под натоварване не позволява градусите да надхвърлят 50.  Впечатляващо, нали?

Инсталацията на V6GT не е особено лесна, тъй като трябва внимателно да го заскобите, след което да го завинтите, използвайки помощните механизми. Тромаво е и изисква достъп до двете страни на дъното. За щастие изваждането не е толкова трудно. Веднъж поставен на мястото си, V6GT лесно може да се маха и слага отново. Това е добре, за разлика от Hyper 612s модела, при който трябва да свалите дъното, за да махнете и V6GT. Освен това при някои модели дъна е напълно невъзможно да сложите втори вентилатор въпреки предвидената опция. Нито едното, нито другото не е фатално, но трябва да го знаете.

Cooler Master V6GT е страхотен вентилатор – той е голям, ефектен, мощен и тих. Не е най-добрият на пазара, но ако това е, което търсите, този модел просто не е правилното място. От друга страна инсталацията е тромава, а на пазара има и модели, които са по-евтини, по-малки и почти толкова ефективни. Затова помислете добре, преди да направите покупката, но ако крайната ви цел е добър вентилатор с прилично ниво на шум, V6GT трябва да бъде първия ви избор.

Автор: Филип Станиславов