Вентилатор: Cooler Master Excalibur

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 13 авг. 2011

Ако имате дъно последен модел, мощен процесор и две видео карти, доста вероятно е топлината, която всички тези машинарии генерират, да бъде сериозна. Със задачата да ви предложи решение именно при такъв сериозен топлинен проблем се е заела известната компания Cooler Master. Нейният модел вентилатор Cooler Master Excalibur 120 mm е именно джаджата, която ще ви свърши работа при подобна жадна за електричество конфигурация.
Или поне така твърдят рекламите.

Затова нека не губим време и започнем с разопаковането на продукта. Вентилаторът се продава в семпла черна пластмасова кутия. Отпред може да видите рекламни надписи, уведомяващи ни, че той „безшумен“, но в същото време можем да разчитаме на „висока производителност“. На гърба на кутията са основните характеристики на модела.  За щастие неугледната опаковка няма никакво значение, защото вътре ще откриете всичко, което ви трябва за незабавна инсталация на продукта. Освен самия Excalibur, там има още четири гумени винтчета, четири метални такива, четири гумени подложки и 4-към-3 пинов адаптер.

Друга важна характеристика е захранващият кабел, който се предлага заедно с вентилатора. Той е със сериозната дължина от 45 см, което ви дава възможността за монтаж дори в по-отдалечените части на кутията на компютъра.

Корпусът на Excalibur е направено от пластмаса с дизайн, който позволява притокът на въздух да се увеличи, дори когато вентилаторът работи на ниска скорост. За допълнителна стабилност двете страни на вентилатора са с метални рамки.

Самите перки имат мечовидна форма и са триъгълни върхове. Това не е само за по-ефектен външен вид, но и за максимално мощна въздушна струя. При пълно натоварване и най-висока скорост Excalibur е в състояние да произведе въздушно налягане от 3.53 mmH2O на 2000 RPM. От познатите ни модели единствено Blade Master 120 mm може да го бие със своите 3.9 mmH20 на 2000 RPM. Високото въздушно налягане, генерирано от този вентилатор позволява необходимият въздух да бъде буквално изсипан върху процесора за максимален ефект. Моделите с по-ниско въздушно налягане губят доста енергия, опитвайки се да съберат въздушна струя, която после да не може да проникне в процесора.

Excalibur е първият вентилатор на Cooler Master, който използва технологията Barometric Ball Bearing (BBB). ВВВ е създадена с цел да поддържа барометрично налягане в центъра на вентилатора. Ползата от това е по-дълъг живот за самия вентилатор в сравнение с традиционните модели, които не ползват ВВВ. Друго важно предимство е, че самите перки могат да бъдат свалени за ръчно почистване, вместо да губите време и нерви по стандартния начин.

Компанията Cooler Master е добре известна с качествените си аксесоари и Excalibur не прави изключение. Създателите му очевидно са били наясно с това, че сериозните РС потребители обичат да имат просторни кутии с максимално място за различни модификцаии и експерименти. В резултат Excalibur е придружен с всичко необходимо за неговото незабавно поставяне и стартиране. Така например специалните винтчета, които позволяват монтирането на вентилатора върху разширителната платка на задния панел са налични в комплекта и така не ви се налага да ходите до магазина специално за тях.

На машина с Core 2 Duo E6600 2.4 GHz, дъно Asus P5W DH Deluxe, 8 GB RAM и Crossfire конфигурация 2x Sapphire HD 2600 тестовете дават много добри резултати. При температура на околната среда 23 С бяха регистрирани следните съответни минимални, максимални и средни температурни стойности : процесор (31/47/42.5), дъно (29/30/29.1), видео (45/48/46), твърд диск (27/29/28.7). 

Въпреки мощността си Excalibur дори не е толкова шумен и със сигурност не дразни ухото. Дори при пълното си RPM налягане той е прилично тих, като в същото време измества доста по-голям въздушен обем, отколкото повечето други вентилатори. Ако цената от еквивалента на 25 лв. не ви плаши, то Cooler Master Excalibur със сигурност е най-добрият 120 mm вентилатор, с който може да се сдобиете.

Автор: Филип Станиславов