Великденските яйца и игрите

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 23 апр. 2011

Великден е. За атеист като мен подобни православни християнски празници не представляват никакъв интерес. Могат да ме впечатлят само две неща – храната и различни идеи, пренесли се по един или друг начин в любимата ни индустрия. Като виртуалните великденски яйца.

Чували ли сте за тях? Ако не сте, то със сигурност сте попадали на някое. Още си спомням как, изсичайки дърветата на една карта в WarCraft III изведнъж попаднах на същински хидралиск. Ето ви прекрасен пример за виртуално великденско яйце – изненада, скрита от разработчика, която ще ви разсмее или впечатли.

Очевидно коренът на подобна идея

можем да търсим в една леко непозната за нас традиция, която се среща най-често в Западна Европа и в Съединените щати. По Великден яйца се скриват на най-различни места из дома и градината, след което децата трябва да ги открият за здраве и късмет.

Същото е и в игрите – когато започват работата по тях, по-находчивите разработчици възприемат тази идея и вплитат виртуални великденски яйца в различни картини, текстове или звуци. На пръв поглед те са скрити от обикновения потребител. Намирането им е често неволно – след натискането на определена комбинация от клавиши, при откриването на добри тайно скривалище или пък в случая с WarCraft III – след изсичането на половин гора.

За татко на виртуалните великденски яйца

се смята Уорън Робинет – американски програмист, който през 1980 г. вкарва тайно послание в своята игра Adventure за Atari 2600. В дълбините на черния замък в Games 2 и 3 приключенците биха могли да попаднат на специална стая с малка лилава точка. Разбира се, те трябва да знаят точно къде да търсят, както и да притежават известна доза умение. Та, тази малка точка ще позволи на геймърите да преминат през една стена и да се озоват в изкуствена стая с текст „Created by Warren Robinett” (Създадено от Уорън Робинет).

Отчасти г-н Робинет е бил мотивиран от факта, че по онова време издателите не са отдавали необходимите заслуги на гейм-дизайнерите. Затова той решил сам-самичък да покаже на света, че е автор на Adventure.

Предвид размера на игрите за Atari, този малък екран изяждал значителна част от паметта – около 5 процента. За да не разберат какво е замислил, г-н Робинет включил великденското яйце след края на работния процес. Когато Atari открили какво е направил, вече било прекалено късно – изработването на нови касетки без тайния екран щяло да бъде прекалено скъп процес. И така Adventure излязла на пазара.

Оттук насетне игрите се превръщат в любимата кошница

за подобни яйца, най-вече заради своя разнообразен програмен код. Спомняте ли си Diablo II и тайното кравешко ниво? А физиономията на Джон Ромеро в последното ниво на DooM II – и по-специално неговата откъсната глава, забучена на кол в стената?

Понякога обаче великденските яйца не винаги са полезни за онези, които ги откриват, или пък за компаниите, които са ги поставили (някои дори довеждат до уволнението на програмистите, отговорни за създаването им). Да вземем за пример Hot Coffee на San Andreas – всички знаете историята за секс играта. В SimCopter на Maxis пък гей програмистът Жак Сервин решава да замени част от мацките с мъже по бански и да докаже колко безусловно хетеросексуални са всъщност видео игрите. Те се появявали относително рядко (по-често на петък 13 или на рождения ден на дизайнера). Когато Уил Райт разбрал за случилото се, веднага уловил Сервин.

Някои разработчиците пък обичат да проявяват и изобретателност

Подкарайте Castlevania: Symphony of the Night като CD, а не като PlayStation диск и ще се натъкнете на скрита музикална песен. Хитро, нали?

Днес виртуалните великденски яйца могат да бъдат срещнати не само в игрите, а на практика (почти) навсякъде – в софтуерни програми (например в Excel на Office 97 има игра със самолет), в DVD концерти на популярни музикални изпълнители (Soulmates Never Die на Placebo) и дори в хардуера (като скритата игра Snail в системата на Sega Master System).

Ваш ред е да споделите с нас кое е най-интересното великденско яйце, което сте откривали в последно време или за чието съществуване знаете.

Автор: Владимир Тодоров