Били Блейд: Храмът на времето

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 28 фев. 2005

Още си спомням дългите дни и нощи, които прекарвах в компанията на класическия Prince of Persia – играта, дала началния и най-мощен тласък на екшън-приключенския жанр. Ех, времена, времена… Днес рядко се срещат толкова качествени геймки – хем семпли, хем зарибяващи. “Били Блейд: Храмът на времето” навява разни спомени, макар и смътни, за Принца, но с тази разлика, че е ориентирана към една по-млада публика. Това обаче не я прави по-малко интересна. Тази игра представлява 

класически jump & run с шарена графика

забавни герои и леко наивна история. По време на експедиция до легендарния Храм на времето маймуната Конг – най-добрият приятел на младия Били – е пленена във вътрешността на мистериозен кристал. Единствено от вас и вашите акробатични и бойни умения ще зависи дали ще успеете да я спасите и да разгадаете тайната на храма. Ето какво казва по въпроса самият Били – смел приключенец и опитен фехтовчик: “Всичко вървеше по вода, докато изведнъж нещо не се обърка и още преди да се усетя, Конг бе затворен в кристала!”. Оказва се, че въпросният предмет е надарен със свръхестествени сили, благодарение на които човек може да отваря магически портали и да пътува във времето. И за да спаси своя приятел, Били ще трябва да направи именно това.

Храмът на времето

ще играе ролята на нещо като ваша база – място, където Били ще се връща след всяко успешно изиграно ниво. Оттам той ще може да странства напред и назад в над дузина мисии, минаващи от скованата в мраз пустош на Ледената епоха, през заобиколените пясък градове на Древна Персия, та чак до пълните с пирати брегове на Карибите. Хубавото на “Били Блейд: Храмът на времето” е, че не ви поднася нива в определен ред. По-скоро единствено от вас ще зависи къде точно ще отидете първо. В това отношение играта предлага приятна свобода на действие. Ако започнете да кажем в Персия, но ви се стори досадно или пък твърде трудно, можете да се върнете в Храма на времето и оттам да отскочите до Ледената епоха, да минете две-три нива и после хоп – към Карибите, а после – обратно в Персия и т.н.
Враговете, с които Били ще трябва да се справи по време на своето приключение, са десетки – прокълнати пирати, злонамерени кроманьонци, добре обучени персийски войни… Освен това в края на всяка епоха ще трябва да смачкате физиономията на нейния пазител – нещо като финален бос. Това са три мощни същества, охраняващи Ледената епоха, Карибите и Древна Персия. За да оцелее, Били се е въоръжил с два меча, с които, за нещастие на повечето гадове, умее да борави твърде добре за такъв дребосък като него. На всичкото отгоре той може да скача и върху главите на враговете и по този начин да преодолява дори и по-хитро настроените противници, въоръжени с щит и несмеещи да си покажат носа над него.

Плячката и трудностите

По пътя си ще събирате най-различни специални съкровища и множество готини предмети, подобряващи вашите способности. Например Сини или Огнени мечове. С помощта на едните ще увеличавате скоростта си на атака, а с другите – ще изстрелвате огнени топки и ще пърлите задниците на противниците си. Освен тях от време на време ще попадате и на Ускорител. Чрез този предмет ще тичате и по-бързо и ще скачате по-високо. Естествено, няма да се разминете и без разрешаването на няколко относително лесни и достатъчно логични пъзела. Например в един момент ще се срещнете с умираща от жажда камила, на която ще трябва да донесете малко вода, а в друг – да запалите дадени статуи в определен ред.
В общи линии Били е едно относително подвижно главно геройче. То умее да тича, скача и да се претъркулва встрани. Ни повече, ни по-малко. Това обаче му е напълно достатъчно, за да оцелее по време на своето приключение. В огромна част от играта опитният авантюрист ще трябва предимно да скача от платформи на платформи и да търси кристали с определен цвят, за да може да премине в по-напреднал етап от нивото. Което означава, че “Били Блейд: Храмът на времето” разчита предимно на вашите акробатични умения. Но уви, тъй като записването става на разпръснати на определени из нивата места чекпойнти (на картата са изобразени като кръгче с червена точка в средата; този, през който сте минали за последно, ще трепти; освен това те могат да бъдат използвани многократно, но повторното им задействане отнема известно време), понякога, когато не успеете да прескочите дадена пропаст и паднете например във вода, ще умрете незабавно и ще трябва да започнете нивото отначало. Това може да се стори леко досадно за по-нетърпеливите от вас. Но ако оставим настрана този недостатък, всичко в геймплея изглежда тип-топ.

Визията на времето

Графиката на “Били Блейд: Храмът на времето” е изпъстрена с шарени, необикновени и изключително приятни илюстрации. Дори и най-кръвожадните пирати в нея ще предизвикат по-скоро лека усмивка, отколкото реакции на ужас. Освен това всяка една от трите епохи се отличава коренно от останалите. Например, докато се намирате в Персия, авторите са се погрижили да се почувствате така, сякаш наистина се сте попаднали в знойния Близък Изток – Били ще е по-леко облечен, а около него ще е пълно с пясък и характерни за времето сгради и предмети. В Ледената епоха пък всичко ще е сковано от лед, а нашият герой ще надене кожуха и ще трябва да се бори с мразовитите виелици, които ще свистят покрай носа и ушите му. Играта поддържа резолюции от 640×480 до 1280×1024 и изглежда доста прилично дори и на не чак толкова хай-тек машини. Единственият й недостатък, когато решите да я пускате на одъртели щайги, е, че зареждането между отделните нива отнема съмнително дълго време. Иначе по време на геймплей няма да имате почти никакви проблеми от типа на насичане или чупене на текстури. 

Тежката дума

Имайте предвид, че в играта няма да се наложи да провеждате дълги и отегчителни диалози. Тя по-скоро е едно забавно и неангажиращо екшън-приключение, преведено изцяло на български, с лишен от каквито и да било кървави сцени геймплей, което я прави (подобно на Steamland) подходяща за игра и от деца, и от възрастни. Така че не се колебайте – разгадайте мистерията на Храма на времето и сразете неговите пазители, за да спасите Конг.

Автор: Владимир Тодоров