Безжичен плейър: TEAC WAP-V 6000

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 дек. 2009

Понякога на всеки от нас му се иска да не се налага да цъка на една камара устройства поотделно, за да може дa си пусне любимата мултимедиа – била тя видео, телевизия, снимки или музика. Предполагам повечето от вас биха се радвали истински, ако могат с едно натискане на бутон на дистанционното да го правят, като възможно най-малко се ангажират с допълнително пускане на приложения на компютъра.

Съвсем наскоро компанията TEAC предложи WAP-V 6000 – безжичен медиа плейър, който сравнително лесно може да се свърже с домашното РС, безжичния рутер, телевизора и няколко сториджа, като си направите прилична мултимедийна система.

Джаджата позволява да възпроизвеждате клипове, снимки и музика през USB, LAN връзка или безжична конекция, създаване на UPnP (Universal Plug and Play) медиа сървър и стриймване на мултимедиа от интернет източници. Към това можем да добавим даунлоудване на торенти, пускане на интернет радио и поточно видео от мрежата.

За самия дивайс

Самото устройство (размери 192 x 180 x 62 мм) разполага със скромен LCD дисплей и контролни бутони за избирания за аудио възпроизвеждане без телевизор. Производителят предлага устройството с дистанционно, което разполага с всички бутони, които са ви нужни за управление на самата мултимедийната система, за настройване на устройството, както и за избиране и управление на желаното от вас съдържание.

Освен това дивайсчето има S/PDIF цифров коаксиален вход, както и оптически S/PDIF. Към това са добавени два USB интерфейса (единият е разположен на фронталната част на устройството, а вторият е на гърба), композитен порт и HDMI 1.1 интерфейс (позволява гледане на Full HD филми). Мисля, че би било добре производителят да добави и един SCART изход, но това го оставяме като тема за размишление за TEAC.

През USB портовете преспокойно можете да си добавите флаш памет или няколко външни SATA твърди диска, което ще ви даде много голяма възможност за съхранение на информацията. TEAC WAP-V 6000 поддържа файловите системи FAT32, NTFS, EXT3.

Сегашният свят нямаше да бъде същият без Ethernet стандарта. TEAC V6000 е снабден с един RJ-45 порт и модул за безжична свързаност, който поддържа вече утвърдения стандарт 802.11n (до 300Mbps трансфер), което означава, че е възможна високоскоростна свързаност към преносим компютър или смартфон.

За съжаление сред наличните езици на графичния потребителски интерфейс липсва българският. Но са налице английски, френски, испански… та дори турски и сръбски.

Освен това TEAC WAP-V 6000 предлага доста приличен графичен интерфейс, с който да извършвате управлението на мултимедийното съдържание на вашия телевизор. 

Преглед на снимки

Разглеждането на снимките на голям екран от поредното незапомнено парти, среща с колеги или любими моменти от последната ваканция е нещо, което всеки от нас обича да прави. TEAC WAP-V 6000 предлага няколко полезни опции, свързани с този процес – „photo zoom”, „slide show“, функция за завъртане на изображението и др.

Компактната система поддържа формати BMP, JPG/JPEG/JPE (EXIF), JPEG 2000, TIF/TIFF (EXIF), GIF, PNG, WDP и HDP.

Възпроизвеждане на музикални файлове

Ще обърнем и внимание на една друга задължителна функционалност за медиа плейъра – възпроизвеждане на музика. Това може да стане от свързания компютър, външни дискове, USB флаш памет и дори телефон. Освен това, докато си пускате любимата песен, можете да преглеждате инфото за самия албум, на телевизора.

TEAC WAP-V 6000 поддържа аудио формати AAC, MP4, M4P, AC3, DTS, WAV, PCM, MP3 (ID3), WMA, ASF, Flac и FLAC 24/96.

Възпроизвеждане на видео

И вече сме на десерта на мултимедийната торта – възпроизвеждането на видео и клипове. Благодарение на приятния графичен интерфейс, удобното дистанционно управление, пускането на видео е сравнително опростено. Добавянето на субтитри също е лесно (на дистанционното има специално бутонче). Към това можем да добавим богатия набор формати, с които устройството работи: DivX3, 4,5-SD/HD, 6-SD/HD, H264, MPG, MP4, MOV, AVI, TS, DAT, VOB, WMV, ASF, ISO, IFO и MKV (Matroska).

Към устройството е включено CD с Twonkymedia софтуера за създаване на UPnP медиа сървър, аудио/видео и HDMI кабели.

Автор: Гено Станчев