Безжичен комплект: Gigabyte KM7580

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 07 дек. 2009

Свободата, Санчо, е на върха на копието… тези думи на Дон Кихот до голяма степен важат и при работата с компютъра. Свободата да работиш навсякъде и във всякаква поза, без да бъдеш зависим от сложна плетеница от кабели, може да се сравни с много малко неща. Тя постепенно беше постигната, но не с копие (нали уж живеем в цивилизован свят), а с разпространението на безжичните технологии. Wireless интернетът отдавна не е нещо ново – всеки съвременен лаптоп има вграден WiFi адаптер, за да не прекъсва работата дори на места, където кабелът не може да достигне. С преносимите компютри можем да работим поне час и половина – два без да ни ограничава дори захранващият кабел.

Настолните компютри обаче са доста ощетени от гледна точка на безжични технологии, макар при тях те да не са толкова необходими. В края на краищата, за какво ви е WiFi за машина, която с години няма да мръдне от мястото си? Затова пък кабелите на периферията са наистина досадни, а ако количеството им е прекалено голямо, могат да бъдат и опасни.

Новият комплект безжична мишка и клавиатура на Gygabyte решава този проблем. Двете устройства са компактни – мишката е с тегло 60 грама и размери 98 х 59 х 35 mm, а клавиатурата – 518 грама и 425 x 155 x 25 mm. В долната част на корпуса на мишката ще откриете дискретно прибрана и най-важната част от комплекта – USB нано трансийвъра. Той е толкова малък, че веднъж включен в USB порта, може спокойно да остане там. Това важи дори ако го ползвате на лаптоп – устройството се подава само на няколко милиметра извън порта и няма опасност да бъде повредено при прибирането в чантата.

Голямо предимство на KM7580 е, че всичко е plug-and-play. Няма нужда от каквито и да е настройки или инсталации на драйвери – просто включвате нано трансийвъра в USB порта на компютъра и започвате работа. Разбира се, преди това трябва да сте заредили всяко от устройствата с по две AAA батерии, четири от които ще намерите в кутията на клавиатурата. От Gigabyte са базирали KM7580 на 2,4 GHz безжична технология, осигуряваща достатъчно силен сигнал за безпроблемна работа, без прекъсвания и засечки. Нашият тест показа, че клавиатурата например работи без проблеми от разстояние 5-6 метра въпреки наличието и на тухлена стена по средата. Това, разбира се, е много хубаво, но идва логичният въпрос – можете ли наистина да пишете от съседната стая без да гледате екрана и доколко смислен текст можете да получите по този начин. При нас резултатите наистина бяха забавни.

Клавишите са със специален дизайн, който ги предпазва от повреди при заливане с вода или други напитки. Отначало те може да ви се сторят малко „твърди” при натискане, но с това се свиква за минути. Клавиатурата разполага с 15 бутона за бърз достъп до интернет и мултимедията.

Мишката се отличи с много прилична работа на няколко крачки разстояние. Сензорът й има две възможни настройки на резолюцията – 500 и 1000 DPI. За ежедневна работа това е повече от достатъчно, но ако сте фенове на последните триизмерни игри, вероятно ще бъдете разочаровани. По принцип геймърските мишки са с резолюция до 3200 DPI. В този случай безжичната технология не е подходяща и производителите разчитат на добрия стар кабел. Все пак нищо в KM7580 не подсказва, че производителите са имали предвид комплектът да се използва от геймъри.

Ако вече сте стигнали до върха на копието и безжичната свобода се намира на една ръка разстояние на щанда, остава само да изберете подходящия за вас цвят – черен или бял. И в двата случая удоволствието е гарантирано.

Автор: Ивайло Йошков