Безжичен комплект A4Tech GL-1630

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 11 мар. 2010

От много години в представите на обикновените хора за геймърите тегне една тежка заблуда – че те са мълчаливи личности, способни по цял ден да седят неподвижно на стола, зяпайки монитора с широко отворени очи. Това, разбира се, не е вярно – геймърите са почти толкова динамични, колкото всеки друг работещ на компютър по цял ден. Подобно на останалите си колеги, геймърите също обичат свободата на движението, а кабелите дори за тях са досадно ограничение, което трябва да бъде премахнато.

От A4Tech са се погрижили за удобството им с новия комплект безжични мишка и клавиатура от геймърски клас GL-1630. Двете устройства използват 2.4 GHz безжична технология, която според производителите осигурява добър сигнал на разстояние от 15 метра. Не можахме да направим тест от толкова далече, но на 7-8 метра и през една стена проблеми със сигнала нямаше. На кутията е специално отбелязано, че връзката не дава лаг, а курсорът  й се движи прецизно и без треперене. Това, разбира се, е от голямо значение за игрите, където едно трепване на курсора може да означава загуба и започване на всичко отначало. След теста можем да кажем, че двете устройства наистина се държат много добре и движенията при игра са прецизни и точни.

Инсталацията на GL-1630 е много лесна. Няма нужда да активирате Bluetooth-a на компютъра си и да се занимавате със сканиране. Просто ви трябва един свободен USB порт, в който да включите миниатюрния приемник, който ще намерите скрит в долната част на корпуса на мишката. След като го включите, Windows разпознава всичко автоматично и можете веднага да започнете работа. В комплекта има и диск с драйвер, който ви е необходим за по-сложните настройки.

Изненадите, които крие GL-1630 обаче, не свършват до тук. За разлика от масовите мишки например, които предлагат 125 Hz честота на трафика на данни, мишката от комплекта предлага 125, 250 и 500 Hz. Разделителната способност на сензора пък може да бъде превключвана между 800, 1000, 1200 и 1600 dpi. Това я прави удобна за ползване с различни приложения, изискващи различна скорост. Десният бутон може да бъде конфигуриран да изпълнява осем различни функции.

Клавиатурата също предлага интересни функции. Една от тях е дублирането на мишката. След двойно натискане на клавиша Num Lock, Num падът се превръща в импровизирана мишка. На клавишите е нарисувано коя функция изпълняват. Движението на курсора обаче далеч не е толкова точно, колкото с истинската мишка – затова е препоръчително да използвате тази функция само в краен случай, например ако батерията на мишката ви свърши.

Като говорим за батерии, трябва да уточним, че за мишката ви е необходима една ААА батерия, а за клавиатурата – две. И двете устройства се изключват автоматично, когато не се използват, което удължава живота на батериите.
Ако и вие сте от геймърите, решени да скъсат оковите на кабелите, не забравяйте, че свободата има много повече измерения от движението в радиус 15 метра около компютъра.

Автор: Ивайло Йошков