Асемблирана система: Brisk

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 14 мар. 2010

Колкото и да си говорим за напредъка на мобилните компютри като платформи за игри, настолните РС-та засега си остават шампиони в тази дисциплина. Да, геймърските лаптопи са готина идея, стават все по-мощни и аз лично няколко пъти съм давал положителна оценка на подобни модели. Но си остава фактът, че повечето са “мобилни” само в най-общия смисъл на думата, имат проблеми с охлаждането, батериите и други подобни, а и от огромната черна кула на мощно настолно РС някакси лъха coolness. И то не само заради големия брой вентилатори.

Лаптопите обаче имат едно друго, често пренебрегвано от специалистите предимство – те предоставят лесен избор на потребителите. Реалността е, че не всеки разбира от компютри (а и няма нужда) и сблъсъкът с десетките опции често е объркващ. Видеокарта GTX 285 или HD 4870? Дъно ASUS или MSI? За много хора това са просто букви и цифри. При лаптопите всичко идва пакетирано в едно, заедно с операционна система, безжична LAN карта и така нататък – все неща, за които понякога не се замисляме, но липсата им бързо се усеща и ни захапва яко.

Това предимство на лаптопите лесно се преодолява от асемблираните системи – предварително сглобени компютри, предназначени за конкретна употреба. В настоящото ревю разглеждаме точно такава система – геймърския мастодонт Brisk. Заявявам съвсем отговорно – това е най-мощният геймърски компютър, зад който съм сядал досега. В момента не съществува електронен продукт за забавление, който да го изпоти и това вероятно няма да се промени поне още една-две години. Вярно, струва майка си и баща си плюс вярното ви куче Фидо, но наистина си струва.

Цялата система е сложена в масивна черна кутия Cooler Master HAF-922, която сама по себе си заслужава отделна статия. Тази черна красавица има два вентилатора – отпред и отгоре – за охлаждане. Отделно отзад има задължителните два отвора за тръби, ако сте се ентусиазирали за нещо по-сериозно в борбата с температурата (оттам, разбира се, се сипва фервексът). Копчетата за включване и reset са горе, вместо отпред, а до тях има и още едно бутонче за включване на LED лампичка зад предния вентилатор – гъзарийка, но радва. Но все пак по-важно е какво има вътре. Сърцето на системата е четириядрен процесор AMD Phenom II X4 965 Black Edition, с тактова честота от 3.4 GHz за всяко от ядрата. Видеокартата е Sapphire ATI Radeon Vapor-X HD5870 с 1GB GDDR5 – видеоускорител на AMD, който използва Cypress чипа от новата фамилия Evergreen, поддържа и DirectX 11. Откъм памет системата е доволно заредена – има две платки по 2GB DDR3 1333 Super Talent. Всичко това е поставено върху дънна платка Asus M4A79XTD EVO (чипсет AMD 790X / AM3). Харддискът е с размер 1 ТВ, така че едва ли ще го запълните скоро. Както виждате сами, вградените технологии са доволно съвременни и мощни.

Все пак да изследваме как всичко това се пренася при игрите. Ако държите на конкретна точкова оценка, системата получи 18683 точки от 3DMark06. Според съпътстващия сайт това е доста над производителността на 75% от съвременните компютри. Предполагам, че с малко оптимизация ентусиастите сред вас могат да изстискат и повече. Тествах системата с две игри – първо с бетата на StarCraft II, при която кадрите в секунда се държаха стабилно между 60 и 70 на Ultra графични настройки. Втората е екшън – Battlefield: Bad Company 2, където на максимални настройки framerate-ът така и не падна под 60, а често беше доста над това ниво, дори в най-големите мелета. Изводът, струва ми се, е ясен – няма игра, която да може да се опре на Brisk.

Разбира се, някои могат да възразят, че лесно могат да сглобят подобна машина за малко по-малка сума. Това е вярно, но колко такива хора има? Убедил съм се, че не са много. Тази асемблирана система предлага съчетани в себе си огромна мощ плюс удобството да не се налага да знаеш какво е AMD 790X / AM3. А това, уважаеми читатели, също струва пари.

Автор: Пламен Димитров