Днес за пръв път в живота си присъствах на опело. Ковчегът беше отворен.
Сега осъзнавам че няма по-голяма глупост от такъв тип церемонии когато смъртта е била
естествена поради възраст.
В крайна сметка почти всичко се свежда до това попа да вземе пари, роднините и близките да издебнат как да се надоговорят за останалото след покойника, и кой ще демонстрира най-голямо актьорско майсторство при плаченето и разказваческите способности при историите за негови дела и случки.
И евентуално общината да пусне един-два агента да прокарат някаква линия на мислене или да слухтят къде може да има някоя позабравена земя или лозе.
Когато дойде моето време се надявам да е далеч от хорските погледи, или да е станало по такъв начин че да се налага затворен ковчег или изобщо да няма погребение.
Просто не искам да причинявам нищо на никого с вида си на безжизнена маса.
Вижте колко съм съобразителен и съобразяващ се!

п.п. И всичко това го казвам като човек нагледал се на бая изродщини в живота си.
Точно наскоро се замислях че със сигурност съм виждал над десет преждевременни смърти, някои станали току пред очите ми и повечето включващи кръв. И още доста осакатявания и други неща, които все още ми предстои да видя дори по филмите.
просто видът на насилствено / неестествено загинал човек е по-приятна гледка от този на естествено починал такъв.