facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Zoo Tycoon
Ревю | 07.09.2001 | автор: Васко Чаворски


оценка:
Производител:
Blue Fang Games
Издател:
Microsoft Game Studios
Жанр:
Тайкун
Платформа:
PC

Tycoon-манията не стихва и доказателство за това е поредния тематичен симулатор Zoo Tycoon. Както ни подсказва наименованието, става въпрос за разработка и поддържане на зоопарк в реално време. Отредена ви е ролята на мениджър-любител на животните, който зорко трябва да бди за своите питомци и, разбира се, да генерира печалби.

Пред вас стои нелека задача - трябва да доведете обекта си до финансов възход, да задоволите всички капризи на посетителите и същевременно с това животните в зоопарка да не чувстват липсата на естествената си среда. За целта разполагате с мощен инструментариум - многообразие от почвени настилки и дървесни видове, около 60 вида животни, разнообразни търговски обекти и добре изградена помощна интерактивна система.

Препоръчвам ви да започнете с разработването на зоопарк по готовите сценарии. Началните нива са своеобразни tutorial-и и ви разкриват изцяло възможностите на играта. Постепенно сложността на задачите ще ви забута в дебрите на истинската икономическа джунгла. След като усвоите средата на Zoo Tycoon ще може да построите зоопарк според вашите разбирания, съобразен с общите правила на играта.

Първоначално ще имате колебания кое от всичките животни да изберете. Категорчен съм, че има по нещо и за хората с най-екзотичните вкусове - от бенгалски тигри, гигантски панди и бели мечки до познатите ни жирафи, африкански слонове и лъвове. Преди да закупите желаното животно, трябва да му построите клетка. Важно е правилно да прецените коя от предлаганите шест вида да изберете, така че вашия питомец да не избере свободата.  Например, хипопотамът без проблем разкъсва телената мрежа. За да могат посетителите да се любуват на прелестите му, най-добре да изберете каменна ограда със стъклени участъци.

Осигурете достатъчно място за движение и за разполагането на растителност - камъни, храсти и дървета. За всеки отделен вид има подробна енциклопедична информация за произхода, условията на живот и навиците му. Тя ще ви е от полза, както по време на играта, така и за обогатяване на общата култура по зоология.

За акуратното изпълнение на вашите задължения идват на помощ zookeeper-ите. Те се грижат за животните - хранят ги, почистват клетките и ги лекуват. И най-вече - дават ви безценни съвети как да ги направите щастливи, макар че ги държите зад решетки.

Мотото на играта е

"Щастливи животни - щастливи посетители".
 
Пресъздаването на естествената среда на животните може да се окаже трудна задача, особено ако не следвате препоръките на zookeeper-ите и характерните особености на отделните видове. Маймуните обичат високи тропически дървета и се нещастни, ако не живеят в група, зебрите се чувстват добре в компанията на антилопи и т.н. Ако игнорирате тези особености, чакат ви сериозни неприятности. Ако животните не се чувставт добре, започват да издават непрятни и дразнещи звуци, поболяват се от мъка или бягат от клетките си. Опитайте се да накарате лъва да се депресира и да избяга от клетката си. Тогава той се превръща в реална заплаха за сигурността на зяпачите, които, повярвайте ми, едва ли ще стъпят втори път във вашата зоологическа градина. И все пак не очаквайте кръвопролития и разкъсани малки дечица. Zoo Tycoon е ориентиран към широк кръг от геймъри и подобни сцени са недопустими за репутацията му на миролюбива игра без насилие.

Лощото настроение на животните рефлектира и върху настроението на посетителите. Те изпадат в искренно възмущене от лошите условия на живот, които сте "осигурили" на своите питомци. Притокът им намалява, рейтингът на зоопарка се понижава, а с това и вашите приходи. От своя страна дружеството за защита на животните алармира фондациите-спомоществуватели за вашата жестокост. Те спират дотациите и не след дълго вашият зоопарк е изправен пред фалит.

Щастието на вашите животни ги прави атрактивни, а доброто им самочувствие се отразява благоприятно върху желанието им да създават на потомство. От двойка добре гледани фламинго скоро може да имате цяло ято, без да сте дали грешни пари, за да ги закупите. В кризисни моменти може да продавате животни и така да се измъквате от финансови затруднения.

Доброто самочувствие на посетителите се стимулира не само от щастливите животни, но и от

удобствата, които създавате

Не забравяйте да осигурите достатъчно места за отдих, забава и похапване. Пътеките в зоопарка трябва да са широки и да осигуряват лесен достъп до всяка атракция. Наемането на гидове ще помогне на посетителите лесно да се ориентират в обстановката. Кошчетата за боклук, пейките и уличните фенери ще се окажат безполезни, ако сте пропуснали да назначите общи работници за тяхната поддръжка. Може да построите и предварително разработени атракции - театър с животни, изложба на влечуги, японска градина или пък доста  по-обикновените въртележки с понита. Естетическо оформление може да постигнете чрез умело използване на декоративни статуи, оградки и фонтани.

По време на играта може да създадете фонд за разработка на нови развлечения и допълнтелни елементи и за търсене на нови животни. Зоопаркът се финансира основано от входна такса, продажба на сувенири и храни, както и от дарения. Заеми, уви, не може да взимате. Това е пълен абсурд като се вземат предвид претенциите за интерпретация на реални икономчески условия. Друга абстракция на създателите е наложения лимит при определянето на входната такса - 100 долара. Заплатите на служителите са фиксирани, в което аз виждам още една недомислица.
За графиката мога да напиша много хвалебстия - изпипани детайли и фини движения, които правят играта изключително красива. Имате и стандартната възможност за игра при резолюции 800х600 и 1024х728.
Звуковото оформление е издържано в стила на анимационните филми, но е недостъчно с изключение на встъпителните африкански ритми.

След всичко, написано до момента, не може да не сте направили аналогия с Roller Coaster Tycoon. Приликата е огромна, но ако някой ви посъветва да го замените с Zoo Tycoon - не се доверявайте лесно. Не и преди да сте поиграли и усетили някой неприятни особености. Управлението се осъществява само с мишката, тъй като бързи клавиши не са зададени. Blue Fang Games са разработили елементарно възможностите за настройка на отделните опции. Малко повече старание от тяхна страна и щяхме да имаме наистна достоен наследник на дорбия стар RCT. Но горещо препоръчвам играта на всички миролюбиви геймъри с афинитет към телевизионния канал Animal Planet. Неудобствата се забравят, остава само спомена за прекараните часове във Вашия Зоопарк. 

 
системни изисквания
Pentium III 450 MHZ; 128 MB RAM;
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Jurassic Park: Operation Genesis 2
Mall Tycoon 1
Hard Truck Tycoon 1
Sid Meier’s Railroads 1
Railroad Tycoon II 1
Sim City 4 1
The Movies 1
Prison Tycoon 1
Tropico 1
Tropico: Paradise Island