facebook facebook
 
 
ИГРИ » GSM
 
   
 
XCOM: Enemy Unknown
Ревю | 27.04.2014 | автор: Филип Станиславов

Относително малко неща са махнати от мобилната версия на играта
оценка:
Производител:
2K China
Издател:
2K Games
Жанр:
Походова стратегия
Платформа:
GSM
сайт на играта »

плюсове

Най-сетне и за Android

Приемлива цена, няма IAP

Практически същата като РС версията…

минуси

… с някои неминуеми ограничения

В пълния си вид тази статия е точно 3964 символа, но ако нямате време дори за такъв кратък материал, то ето ви обобщението й в самото начало – ако сте фенове на стратегическите игри, разполагате с относително мощно Android устройства с около 4GB свободно място и нямате нищо против да платите 14.16 лв. за игра, която се появи за РС и конзоли преди две години, то направо оставете този материал, използвайте линка към Play Store и си купете XCOM: Enemy Unknown.

Нуждаете се от допълнително убеждаване?

ОК, да продължим тогава. XCOM: Enemy Unknown се появи най-напред за всички сериозни гейм платформи през октомври 2012 г. Играта представлява съвременен прочит на една класическа и много обичана РС поредица, която бе възродена със значително подобрена графика и доста по-интуитивен интерфейс по отношение на походовия геймплей. Основната идея е напълно запазена – и тук бойното поле е разделено на полета, по които местите вашите бойци в опит да спрете извънземното нашествие, разпростряно в рамките на една доста солидна и дълга кампания. Може би основната отличителна черта на XCOM: Enemy Unknown е особената връзка, която изграждате с бойците си. Те не са анонимни единици, които умират в масовката без това да ви трогне, а персонажи с имена и истории, които постепенно развивате. Точно затова фактът, че смъртта в играта е перманентна – загиналият в битка войник е заличен завинаги от екипа ви – прави геймплеят още по-напрегнат.

Между самите мисии уплътнявате времето си в управлението на вашата база, взимате важни решения за това какви части от нея да развиете, приоритизирате развойната дейност и не на последно място се грижите държавите, които дават най-много пари за бюджета ви, да се чувстват сигурни и защитени. Ако пренебрегвате дадена страна прекалено дълго време, тя ще се оттегли от съвместния проект и ще загубите ценни ресурси. Основните концепции в XCOM: Enemy Unknown са интутитивни и логични, но това не бива да ви заблуждава – играта е трудна, предизвикателна и е напълно възможно да се окажете в стратегически толкова неизгодна ситуация за вас, че единствената опция е пълният рестарт.

Бой с извънземни на мобилния фронт

Както доста често се случва, XCOM: Enemy Unknown се появи най-напред за iPad, където играта дебютира миналото лято и бе посрещната доста радушно. Предвид ограниченията на конверсията на една ААА конзолна игра в мобилно заглавие, наистина е впечатляващо това, което 2K China е успяло да направи. Учудващо е и колко много е запазено от оригинала. С изключение на естествения спад в качеството на графиката, някои от картите в кампанията, мултиплейър режима и DLC-тата, XCOM: Enemy Unknown за Android е практически същата игра, която видяхме за РС и конзоли. Похвала заслужава и тъчскрийн управлението, което се осъществява чрез ориентиран към особеностите на платформата интерфейс.

На финала

XCOM: Enemy Unknown за Android е огромна игра по размерите на мобилните заглавия и изисква 3.6GB свободно пространство. Хардуерната поддръжка също поставя известни предизвикателства пред мобилните геймъри. Така например сред официално поддържаните устройства не фигурират нито оригиналният Nexus 7, нито Nvidia SHIELD, а е очевидно, че както снабденият с Tegra 3 таблет на Google, така и мощната гейм платформа на лидера при видео картите са повече от съвместими с играта. Актуални модели като Nexus 5, Nexus 7 2013, DROID MAXX и LG G Pad 8.3 са съвместими и позволяват да видите XCOM: Enemy Unknown в пълния й блясък. Трябва да обърнем внимание и на още нещо – досегашната практика показва, че конзолните издания като цяло нямат стабилни първоначални Android версии, затова ако сте перфекционисти може би бихте предпочели да изчакате първия ъпдейт.

Извън това XCOM: Enemy Unknown е чудесна стратегическа игра, която вече мнозина геймъри опознаха и обикнаха. Тя струва 14.16 лв., което е по-малко от iOS версията й, не включва омразните дигитални покупки а след като се появи в Play Store, съвсем скоро играта се очаква и в Amazon App Store. 

напиши коментар
 

70 мнения
профил »
nikolagr каза на 06.08.2014, 09:35 ?. :

Добра
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
XCOM: Enemy Unknown

Ревю:
Най-накрая - особено достоен римейк на една от най-добрите походови стратегии (и въобще игри), излизали някога!

Превю:
Ще го претупат ли или ще ни предложат един наистина добър режи, в който да тестваме стратегическите си умения срещу истински играчи?

новини:
Ако планирате да ловувате извънземни в XCOM 2, сега е моментът да проверите дали машината ви отговаря на минималните и системните изисквания.
Допълнително съдържание, спин-оф или истинско продължение на XCOM: Enemy Unknown? Не се знае, но продуктът очевидно има версии за двете водещи конзоли и РС.
Steam News обяви, че OS X изданието на XCOM: Enemy Unknown, е вече на разположение за даунлоуд. Ако притежавате Windows версията, значи вече имате и OS X.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Стратегия: Revival 2 8
Стратегия: Revival Deluxe 1