facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
World of WarCraft: Mists of Pandaria
Ревю | 25.09.2012 | автор: Владимир Тодоров


Производител:
Blizzard Entertainment
Издател:
Blizzard Entertainment
Жанр:
MMORPG
Платформа:
PC
сайт на играта »

Без значение дали одобрявате идеята за пандарени или не, малките сладки бели дундави и пухкави мечета вече са неразделна част от света на WoW и новият експанжън, с леки неравности по пътя, е вече онлайн.

Онези от вас, които са прекарали последните месеци на разстояние от света на ордата и алианса, вероятно ще останат изненадани от пълния редизайн, който Blizzard направи на системата на талантите в един от последните пачове. Добрите стари дървета са брутално отсечени. Вместо тях играчът получава по една skill точка на всеки петнадесет нива, с която има възможност да изучи едно от общо три основни умения. Да вземем за пример Priest-а. На 15 ниво той може да се сдобие Void Tendrils, с което застопорява на едно място до 5 души за 20 секунди с сенчестообразни пипала; Psyfiend - призовава същество, което стои на едно място и прави заклинанието Psychic Terror и кара онези противници, които атакуват Priest-а, да бягат. Не на последно място е Dominate Mind, с помощта на което контролирате нечие съзнание за до 30 секунди.

Както и сами виждате, нещата сериозно са се променили

Налични са нови умения, други са прехвърлени в талантите, а трети са изчезнали напълно. Воинът например вече разполага с умението Dragon Roar, което напомня поразително на Fus-Ro-Dah от Skyrim. Всичко това е определено за добро - ненормално високият брой умения, натрупал се през последните години, вече е сведен до някакво поносимо и лесно за контролиране ниво. Т.е. - в Mists of Pandaria ще мислите за малко по-малко бутони наведнъж. (Онези от вас, които искат да научат повече за новите таланти на всеки един клас, могат да кликнат тук.)

Що се отнася до Пандария -

новият континент, създаден от Blizzard, е истинско визуално произведение на изкуството. Трябва да си призная, че първоначално бях скептично настроен към новата територия. От една страна, заради самия сетинг. А от друга - заради все по-сериозно остаряващия енджин на играта. Екипът на WoW обаче доказа, че стига да иска, може да свърши чудеса с него. Веднага щом пристигнете в света на пандарените с дирижабъл и се отърсите от първоначалните екшън сцени на битки между орда и алианс, ще останете наистина впечатлени от впечатляващите гледки и нивото на детайли, с които е изрисуван всеки един елемент. Само се вгледайте в постройките, вдъхновени, очевидно, от азиатската култура, и ще разберете какво имам предвид.

Самият процес на куестване

пък, както обикновено, е сравнително плавен, но този път е леко ускорен и допълнен от много повече герои с озвучени реплики, които имат някаква роля в историята в новия експанжън. На няколко пъти, подобно на някои куестове в Cataclysm, дори ще станете част от разказа на някой персонаж и ще поемете неговото управление, за да видите какво реално се е случило. Един доста добър похват за пресъздаване на минали събития, който Turbine активно използва и в The Lord of the Rings Online.

Както и сами може да се досетите, в първите дни от премиерата на Mists of Pandaria напливът от хора е на моменти непоносимо огромен. NPC-тата, даващи куестове, са затрупани с играчи, мобовете, които са част от даден куест, са безмилостно гонени и избивани от 20 души едновременно и т.н.

Особено дразнещ бе моментът, в който играта ви натоварва със задачата да отидете и да убиете едно конкретно същество. Например капитан еди-кой-си. Преди борбата за това кой пръв да го уцели и да вземе заслуги за заколението му бе жестока. Често хората влизаха в групи, само и само за да си улеснят живота. Решение на проблема обаче вече има. И то е елементарно - всеки, който е в района и го удари, получава заслуги и куестът му се обновява. Готино, нали?

Друга особено гениална идея,

която улеснява първоначалното куестване, е т.нар. AoE loot. Какво имам предвид ли? Отивате на една широка поляна и с няколко бързи клика унищожавате 5 същества за нула време. Сега, вместо да кликвате на трупа на всяко едно и да взимате съдържанието в него, е достатъчно да цъкнете само веднъж и в един-единствен прозорец ще ви се появи цялата плячка. Рай както за нормалните играчи, така и, уви, за фермерите.

Прави впечатление също така, че задачите, които изпълнявате, са със сравнително различни цели, така че усещането, че правите едно и също нещо отново и отново е до известна степен притъпено.

И все пак, ако предпочитате груповата игра,

почти веднага ще може да се гмурнете в някои от първите инстанции - Temple of the Jade Serpent и Stormstout Brewery. Ако тези в Cataclysm са ви дразнели с факта, че са твърде дълги и особено предизвикателни (поне в първите дни на предишния експанжън), то в Mists of Pandaria ви очакват по-кратки и доста по-достъпни срещи с мобове и босове. На моменти дори е твърде изненадващо колко лесни са първите подземия.

Разбира се, доста малко босове са реален „tank & spank". Още в Temple of the Jade Serpent например ще се изправите в битка, наподобяваща Lurker Below от The Burning Crusade. С други думи - ще сте постоянно в движение, ще убивате малки адове, появяващи се след смъртта на други, ще отбягвате струите вода, изригващи от въртящия се бос и т.н.

В Stormstout Brewery пък цари истинска забава. Срещнахте ли се вече с Hoptaplus? В рамките на тази битка ще трябва да грабнете гигантски чук и да смажете злите зайчета наоколо.

С това нашият първи поглед в света на Mists of Pandaria приключва. Очаквайте обаче продължение... 

 
системни изисквания
Процесор Intel Pentium D или AMD Athlon 64 X2, видео карта NVIDIA GeForce 6800 или ATI Radeon X1600 Pro с 256 MB Video RAM, 2 GB RAM, Windows XP, Windows Vista или Windows 7
напиши коментар
 

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 26.09.2012, 07:34 ?. :

ревю на CS:GO? fuck you

2-3 статии за експанжън на WoW? yes please

73 мнения
профил »
Zuzko каза на 26.09.2012, 07:42 ?. :

ти ако мислиш , че само с 2 статти може да се опише подобна игра - се бъркаш . Ако наистина може подробно да се опише играта - ще се пръсна от кеф

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 26.09.2012, 07:44 ?. :

не описват игра а ескпанжън

и изобщо тая идея че ревютата трябва да са 80% генерална информация дето можеш да отвориш wikipedia и да я видиш е глупава


353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 26.09.2012, 08:55 ?. :

Angry butthurt troll is angry.... and still butthurt.

524 мнения
профил »
white storm каза на 26.09.2012, 09:10 ?. :
Редактиран на 26.09.2012, 09:12 ?.

Принципно съм се нагледал на превюта но тук ПС мания обира всички точки, стремейки се да отчете просто някаква дейност,знаейки, че ще се заформи дискусията надолу.Поне да им плащаха от Близ ама нейсе....

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 26.09.2012, 09:13 ?. :

собственоръчно съм отговорен за най-коментираната статия на PC мания изобщо, мисля че трябва поне да преименуват сайта в мое име и като награда естествено получих следното лично съобщение:

"Прекаляваш! И то често! Правя ти 1 преудпреждение и те баннвам за 1 седмица с опция да те банна за повече!"

smh неблагодарници

524 мнения
профил »
white storm каза на 26.09.2012, 09:49 ?. :

Шон да не ти казвам мен как баннаха и реших да си трая и да не се меся в политиката на "сайта".

503 мнения
профил »
The Chameleon каза на 26.09.2012, 11:15 ?. :

white storm, като си олигофрен, естествено, че ще те баннат ;)

524 мнения
профил »
white storm каза на 26.09.2012, 17:15 ?. :

Ех,хамелеоне софийски клоуне,какво ли щеше да прави сайта без глупостите ти.

503 мнения
профил »
The Chameleon каза на 26.09.2012, 22:34 ?. :
Редактиран на 26.09.2012, 22:35 ?.

тихо, утайка, ти си подчовек ;d

247 мнения
профил »
ivaillo.asenov каза на 26.09.2012, 07:42 ?. :
Редактиран на 26.09.2012, 07:43 ?.

Skill точките са в пъти по-добре от "дърветата", правят играта по-динамична, а и самите магии и умения сами по себе си са достатъчно интересни.

503 мнения
профил »
The Chameleon каза на 26.09.2012, 09:02 ?. :

Вчера един приятел половин час чака на опашка да влезе в сървър, който принципно е Medium. Даа, играта умира!! :lol: :lol:

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 26.09.2012, 09:07 ?. :

Вчера един приятел умря в играта.


120 мнения
профил »
Excess каза на 26.09.2012, 16:29 ?. :

Хайп на макс... След 1-2 месеца, когато целия кънтент е изигран, ще можеш да влизаш без опашка :D
И аз лично не съм чул някой да казва, че УоУ умира. Просто се цели в 15-годишни абонати, както казаха по-долу

98 мнения
профил »
Stormheim каза на 26.09.2012, 09:07 ?. :

Аз чаках 2 часа на Stormscale в праймтайма, през това време играх GW2 :D

1072 мнения
профил »
BoBiTy666 каза на 26.09.2012, 10:05 ?. :

Тъпа игра, на която времето и мина отдавна.

122 мнения
профил »
vladdim каза на 26.09.2012, 10:35 ?. :

Не си прав - че цитирам една моя позната от щатите която е щеф на отдел в маркетингова агенция:
'Blizzard загубиха битката за азиатския пазар и затова от Cataclysm насам се ориентираха към ниша която да им гарантира вярна фенбаза и редовни абонаменти - възрастовата група 12-17 и 'soccer moms' - така че по-старите играчи или се адаптират или ако не им харесват игри с повтаряем и опростен геймплей, не изискващ умствена активност, си намират други игри и общност с различна нагласа'.

Играта не е тъпа - просто вече е нещо съвсем различно от Vanilla/BC - и се цели във съвсем различни фенове.
Виж и Д3 - от 8.5 млн акаунта (близо 4 млн от WoW annual pass), 70% окончателно са напуснали играта, а активно играят около 450 000. Азаиатският сървър е мъртъв, европейският е на системно дишане, но америкаският е пълен основно от УоУ феновете - Блиц си държи на тях.

28 мнения
профил »
v0dkAFoNe каза на 26.03.2013, 20:30 ?. :

Бе тя и маикати е тъпа, ама всеки си трае

21 мнения
профил »
Hunter_91 каза на 26.09.2012, 10:41 ?. :

Вече веднъж го казах из статиите за WoW: Mists of Pandaria
WoW ще бъде ориентиран към multplayer който не е виждан никъде до сега.След пандарените ще бъдат въведени нагите, сирените и други неутрали като фракции в играта, като раси. Така ще имаме хорда, алианс и неутрали и арените както и BG ще бъдат 3v3v3 2v2v2 5v5v5 и други такива от сорта.

98 мнения
профил »
Stormheim каза на 26.09.2012, 10:51 ?. :

Ти трябва да си някакво момче-чудо.

21 мнения
профил »
Hunter_91 каза на 26.09.2012, 10:57 ?. :

Blizzard са доказан конгломерат, имат малко игри, но всички ги знаят.Така че вярвам,че могат да се справят с това и да направят играта, не само Horde vs Alians.Мисля,че и те си вярват.

111 мнения
профил »
EzioAuditore711 каза на 26.09.2012, 12:06 ?. :

Alliance****

353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 26.09.2012, 14:27 ?. :

@EzioAuditore711 thank you captain obvious, now have a cookie.

21 мнения
профил »
Hunter_91 каза на 26.09.2012, 16:09 ?. :

http://vbox7.com/play:6d5685fb1c сигурно си се почувствал длъжен да го кажеш :D

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 26.09.2012, 16:20 ?. :

Във следващия експанжън чакаме Мики Маус....

377 мнения
профил »
gua543 каза на 26.09.2012, 17:15 ?. :

Това за зайчетата е използвано в преносен смисъл, нали?

85 мнения
профил »
Facepalm каза на 26.09.2012, 17:53 ?. :

"малките сладки бели дундави и пухкави мечета"
...........................
Усещам че Владо няма да е много заинтересован да пробва новата раса и началната й зона... ама пък щом признава че е як континента въпреки първоначалната си нагласа, винаги човек може да си промени мнението.

Аз пак да си изредя редовните обяснения, за контраст на едноредовите отрицателни коментари... Експанжъна си го направиха супер от Близърд, това което съдържа в себе си е много повече content спрямо Cataclysm, а и явно Близърд няма да направят същият гаф с огромните интервали между следващите content пачове (че и постни на всичкото отгоре) както в Катаклизма. Дано тоя път не се издънят че след пач 4.3 и Диаблото много ще им дойде. Ама отсега показват колко много неща ще се прибавят в 5.1 пача и то до месец-два сигурно, май си взимат поуки.

Доколкото самия експанжън - толкова ли е трудно да се разбере че просто такъв му е сетинга. Близърд решиха да сменят малко атмосферата с нещо по-различно от досегашните експажъни, и добавят съдържание в което почти всичко е напълно ново - континента, създанията му, архитектурата, историята, а и основната идея - чрез фокусирането върху exploration и lore. Не казвам че на всеки трябва да му харесват промените, ама приказките че MoP е направен едва ли не с единствена цел китайския пазар и 8-12 годишни деца е пълна глупост. И пак, просто сега й беше редът на такава тематика - след година като обявят Burning Legion експанжън, не знам някои хора как ще реагират...

И то даже самият MoP пак не е такъв какъвто го описват множество "критици" със съмнителна информираност по темата. Вярно че пандарените и зоните на континента са цветни и на пръв поглед миролюбиви и хумористични, ама историята която се случва в Пандария определено си е сериозна и с мрачен оттенък. И тепърва ще стават големите случки в следващите пачове. Айде геймплея всеки да си преценява колко го харесва или мрази, но определено това е експанжъна с най-добре разказана история и допринася всичкото останало съдържание да изглежда още по-яко.

@vladdim - от Annual Pass Близърд си обявиха че са 1 милион, къде ги видя четири?

@Hunter_91 - Това за три фракции не знам откъде си го измисли, нито пък какво общо имат пандарените. Няма никакви улики че нещо такова ще се случи, а и е точно противоположно на идеологията с която Близърд прави промените в WoW.

21 мнения
профил »
Hunter_91 каза на 26.09.2012, 18:35 ?. :

Ще го направят! Иначе колкото и тъпи да са играчите на WoW , скоро и те биха се отказали.Аз от WoW Blizzard се отказах след WoW TBC, докато още имаше някакъв баланс и нормален геймплей, а не сега каквато стана.Китайците с техните Razor Naga мишки с по 30 копчета...

748 мнения
профил »
rosniak каза на 26.09.2012, 19:00 ?. :

Аз първоначално не харесах експанжъна, ама мислих няколко дена и сметнах че така е по-добре- тъкмо има малко разнообразие от старото "убий/ спри голямото зло" което сме го виждали прекалено много пъти.
И защо всички играещи на Уоу не са като Facepalm ?

122 мнения
профил »
Demon1990 каза на 26.09.2012, 19:30 ?. :

Експанда е ненормално добър. Задачите са невероятни просто пристрастяващи да ги правиш една след друга и да разбереш постепено историята за която се разказва в тях.

Бойната система с петове първоначално я мислих за тъпа, но се оказа ебахти зарибявката може както с world pets да се биеш така и да записваш като при арена и те извиква и се биеш с петове на реален играч.

Зоните са невероятни истински шедиовар.

Хубаво е и факта, че ако си променил визията на облеклото си не е нужно да даваш пари за визия на новите предмети а можеш срещу емблеми да си подсилиш дрехите вместо да закупиш нови :)

122 мнения
профил »
Demon1990 каза на 26.09.2012, 19:39 ?. :

Като прочетох цялата статия си казах "ах това го знаем от месеци нищо ново", но след това прочетох по долу "очаквайте продължение" и се надявам да не се изложат със статията която следва а да опишат добре играта.

Вече има герои 90-ти левел :Д

122 мнения
профил »
Demon1990 каза на 26.09.2012, 20:27 ?. :

Извинявам се много, но видях в сайта ви нещо крайно възмутително .......

Класацията за игри в която гласувам търся wow и какво да видя написали сте
"WoW: Mists of Pandaria: Първи поглед" Първи поглед никъде не го виждам в играта такова изречение прикрепено към заглавието .......това е възмутително по дяволите оправете тази глупост този които е озаглавил така играта трябва да е пълен кретен нищо лично ама си е кретен. (Като не е сигурен за име на игра да вземе да го провери преди да го запише)

122 мнения
профил »
Demon1990 каза на 26.09.2012, 20:38 ?. :

Олеле майко .....вземете оправете скиншотовете като например да махнете оная ОТВРАТИТЕЛНА простотия от Ozone.bg че ми иде да им е"а "м'''''''' .

Скрина на гоблина не мога да си обясня какво прави в статия за Пандариа, но както и да е.

Изобщо давате ли си сметка, че плюете на играта както и на вас самите.

Нищо лично започнахте да се излагате до толкова, че да ме е яд да ви взема списанието и да отворя сайта ви в които една след друга глупост гледам.

Fuck PC mania това минава през ума ми вземете се оправете нищо лично ама с вашите глупости никакво добро мнение не остава в мен като ви видя списанията и сайта ви.

219 мнения
профил »
Boby каза на 27.09.2012, 11:16 ?. :

Прочети тук по-подробно какво представляват галериите към статиите: http://pcmania.bg/?go=news&p=detail&newsI d=7451

Скрийншотовете са от абсолютно всички материали за конкретната игра, публикувани на сайта.

Когато някоя "простотия" не ти харесва, спокойно може да я прескочиш и да не я четеш. Лесно е.

187 мнения
профил »
kolian каза на 26.09.2012, 23:54 ?. :
Редактиран на 26.09.2012, 23:55 ?.

Pcmania не спряха ли да го печатат преди години ? Даже лично попитах г-н Тодоров дали няма шанс да се върне хартиеният формат,но - уви. Да не би да е станало чудо,колега, и да го четете ?

122 мнения
профил »
Demon1990 каза на 27.09.2012, 02:06 ?. :

Преди докато бях ученик си го взимах редовно, но уви скоро не съм имал шанса да го грабна в ръце :)

7 мнения
профил »
Zonar каза на 27.09.2012, 07:08 ?. :
Редактиран на 27.09.2012, 08:25 ?.

Уникално. Браво на Близз 4е накрая се сетиха да сложат решение на проблемите с лоота и куестването (нещо което трябваше да се направи още 1-вия експан. според мен).
Сега вече няма никакво значение, кои си ,от къдеси за какво живееш и колко скилнат си. Близз се е погрижил за това. Няма смисъл да се хабим напразно като можем с 5 копчета да покорим Азерот и отвът реалмите.
Край на наредбите "ти си нооб", защото както е тръгнало аз и хамстера ми ще можем да си направим пвп отбoр с който да мачкаме наред задоволно.

Даже предпагам Близ да добавят 1 малко допълнение към заглавието на експа. за да е по-точно, а именно: WoW: Mists of Pandaria - Total Sklill Anhilation.

Мисля ,че ще се хареса на хората много :)

91 мнения
профил »
reborn_izrod каза на 27.09.2012, 09:57 ?. :

Доста е тъпа.


Като всеки УоУ.

19 мнения
профил »
Nookni каза на 27.09.2012, 12:25 ?. :

сладки бели дундави и пухкави мечета

http://poeticbear.freehomepage.com/images/canadia n_bear.jpg

7 мнения
профил »
Zonar каза на 27.09.2012, 15:31 ?. :
Редактиран на 27.09.2012, 15:34 ?.

Усещам създаване на гилдии от сорта 'Care Bears Squad " и тем подобни. :DD

242 мнения
профил »
Труповоз каза на 27.09.2012, 16:45 ?. :

Омразата ми към глинената графика на WoW и продължителността му ме кара да се чувствам умен.
Всяка игра има идиоти във фенбазата.

969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 28.09.2012, 06:12 ?. :

Натиснете "минус" ако ви кефи коментара ми!!! :D

144 мнения
профил »
Castor каза на 28.09.2012, 09:00 ?. :
Редактиран на 28.09.2012, 09:09 ?.

Интересно, хората играят с крави от години, но когато се появиха мечки, всички ревнаха. Нормално, при условие че всичко което повечето хорица знаят за въпросните мечки, идва от някакво анимационно филмче. Ако използваме тази странна логика кафявата мечка също е едно "пухкаво, мило животинче" :)

407 мнения
профил »
Damnation каза на 28.09.2012, 10:10 ?. :

по-смешното е каква част от хората възмутени от пандите, започнаха да играят игра с хамстери, които както знаем са легендарни с своята кръвожадност и ловкост :D

108 мнения
профил »
Maximus72 каза на 02.11.2012, 15:20 ?. :

Нека пуснат още 5 експанжъна ако искат. След провала на Диабло 3,Blizzard съм ги отписал.

8 мнения
профил »
Sublime+ каза на 27.03.2013, 15:31 ?. :
Редактиран на 27.03.2013, 15:39 ?.

Авторът категорично е прибързал със заключенията си:
- Босовете из различните дънджъни и райдове са предимно tank&spank, изключенията са изключително малко.
- Куестите са безумни, с безкрайно дълги паузи, през които NPC-тата си говорят. Ако това се струва интересно на някого, нека изиграе всичко с няколко героя и после нека с ръка на сърцето да заяви, че не е бил отегчен.
- Цялата система с daily куестите е изключително дразнеща. Има моменти, когато са отворени дейлита с 4 фракции. Това пък значи, че ако искате максимално бързо да натрупате репутация с тях, трябва да се изпълнят между 40 до 50 кеуста на ден!Повтарящите се, еднообразни, скучни!
- Heroic версията на дънджъните е смешна. Радостното е , че отнемат малко време.
- Съвсем новите Scenario мисии са още по-зле. Едва ли биха могли да са по-лесни, но разговорите с NPC-тата отнемат 2/3 от прекаранто в тях време. Т.е екшъна е точно нула.

Това може и да най-красивия експанжън до сега, но със сигурност е и най-глупавия! Даже и Cataclysm предложи повече откъм история, игра и трудност.

Нещата които могат да се отчетат като добри решения са променения гейм плей на класовете, техните таланти и възможности и техния баланс. Всички класове и специалности се прадставят горе долу еднакво в опредените им роли. Това обаче се счита за сериозен минус от хардкор играчите. Най-силния пример е Rogue класа - равностоен на всеки друг клас w PVE и достатъчно смъртоносен в PVP. Но няма чар.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
World of WarCraft: Mists of Pandaria

Ревю:
Приключението ни в Пандария е към своя край. Време е да разгледаме и някои от последните елементи в поредния експанжън на World of WarCraft.

новини:
Activision Blizzard обяви приходите и загубите си за последното тримесечие на тази година и същевременно допълни, че WoW продължава да губи играчи.
Компанията успя да получи подкрепата на съда и сега Ceiling Fan Software ще бъде разпусната, а създаваните от нея ботове - незабавно спрени.
Според доклад на SuperData Research масовата мултиплейър онлайн ролева игра World of WarCraft на Blizzard е донесла приходи от 93 млн. долара през април.
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
World of WarCraft: Cataclysm 54
World of WarCraft: Wrath of the Lich King 21
World of WarCraft: Mists of Pandaria част II 16
World of WarCraft: Mists of Pandaria - финал 15
World of WarCraft 3
World of WarCraft: The Burning Crusade 2
World of Warcraft: Classic
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Aion 308
Star Wars: The Old Republic 96
The Elder Scrolls: Online - видео ревю 68
World of WarCraft: Cataclysm 54
Guild Wars 2 34
WoW: Warlods of Draenor (част 1) 29
Lord of the Rings Online: Siege of Mirkwood 28
Guild Wars 2: заключението 24
World of WarCraft: Wrath of the Lich King 21
Guild Wars 2: Част 2 20