facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Wolfenstein
Ревю | 22.08.2009 | автор: Иво Цеков


оценка:
Производител:
Raven Software
Издател:
Activision
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
77.00 лв.
купи играта »

плюсове

Класика в съвременен дизайн

Силите на медальона са готини

Разнообразие от ъпгрейди за оръжията

минуси

Движението из града става повтарящо се и досадно

Откакто Wolfenstein 3D излезе през далечната 1992 г. и дефинира жанра „шутър от първо лице”, пазарът бе залят със стотици заглавия, които се опитват в една или друга степен да предоставят същото неподправено усещане. Някои успяха, повечето се провалиха и сега, 17 години по-късно идва ред на самия „баща” на жанра да покаже какво може. Играейки новия шутър на Activision и Raven Software човек неизбежно изпитва носталгия и приятното чувство за нещо познато. В същото време играта прибавя и нови елементи и разнообразява геймплея. Резултатът – солиден шутър, който ще допадне на всички фенове на жанра.

В тила на врага

За разлика от повечето екшъни, посветени на Втората световна война, които ви пращат в ключови моменти и сражения, във Wolfenstein ще се наложи да гостувате на терена на нацистите. Годината е 1943 и до края на войната все още остава много време. За да разбият статуквото и да си осигурят така важната преднина обаче, нацистите са твърдо решени да усвоят тайнствена окултна сила, наречена Черното слънце. Ако те успеят да постигнат това, преимуществото им ще нарасне неимоверно и Третият райх бавно, но сигурно ще поеме по пътя към световно господство. Разбира се, това е крайно нежелателно и тежката задача да се справи с пъклените планове на Химлер и есесовските му отряди е поверена на стария ни познайник Уилям Блазковиц, по-известен като Би Джей.

По-голямата част от играта се развива в Айзенщад, малък град в сърцето на Германия, който обаче далеч не е толкова спокоен, колкото изглежда. Най-напред тук има засилено присъствие на нацисти, които провеждат разкопки в търсене на повече информация за тайнствената сила. Местното ядро на съпротивата също е направило Айзенщад своя щабквартира, а за капак на всичко някаква организация на учени също се е забъркала в играта. Като добавим и присъствието на група оръжейни търговци, готови да снабдят всеки, който има достатъчно пари, получаваме пъстра картинка, в която Би Джей трябва да се ориентира.

Far Cry по времето на Третия райх

Първото впечатление от играта е, че цялостната концепция наподобява тази във Far Cry 2. Имате една карта, по която може да се движите относително свободно, няколко фракции, чиито мисии може да приемате и изпълнявате, и черен пазар на оръжие, откъдето може да си купите необходимите ви ъпгрейди. За разлика от продукта на Ubisoft обаче тук светът не е напълно отворен, което ви спестява дългите и досадни пътувания от една точка до друга. След като получите дадена задача, тя веднага се отбелязва на картата ви, а вграденият компас ви помага да стигнете бързо до нея. Това не означава, че ще загубите, ако се помотаете малко извън предварително зададения маршрут. Айзенщад може да не е съвременен метрополис, но има достатъчно къщи, подземия и тайници, в които може да попаднете на полезни за мисията предмети.

Така например местният еквивалент на куфарчетата с диаманти са торби с доброто старо злато. Разхвърляни на различни места като сейфове или просто лежащи наоколо в чакане да бъдат прибрани, те ви дават необходимите средства, за да закупите ъпгрейди от оръжейния магазин. Ако пък откриете документи с важна информация, оставени от нацистите, ще може да отключите нови ъпгрейди.

Тe биват два вида – за конвенционалните ви оръжия (включително и гранатите) и за силите на амулета ви. Тъй като разнообразието от ъпгрейди е голямо, а финансовите възможности са относително ограничени, не може да придобиете абсолютно всяка технология. Това налага известно стратегическо мислене при подбора. Трябва да прецените кое оръжие използвате най-много, да се осведомите за предимствата на съответния ъпгрейд и да прецените дали наистина ви е необходим.

Намесва се и свръхестественото

Ако единственото, което срещате в играта бяха войници с черни униформи и немски акцент, Wolfenstein нямаше да се отличава от повечето шутъри по Втолата световна. За щастие обаче играта има доста сериозен свръхестествен елемент, който се разкрива още от самото начало. Увлеченията на нацисткото ръководство и самия Хитлер по окултното са добре документирани и са известни не една и две експедиции, чрез които немците се опитват да се доберат до различни артефакти, за които се смята, че имат особена сила.

Така след като Би Джей прави неочаквано посещение на разкопките, които нацистите провеждат край града, той открива тайнствен медальон. Този амулет има няколко специални сили, които може да използвате и представлява съществена част от геймплея. Преди всичко с негова помощ влизате в един алтернативен свят, в който виждате образи и предмети, които са иначе недостъпни за сетивата ви. Така може за откривате тайни пътеки и входове, както и да виждате враговете си в тъмното. Това е ключ към много загадки, особено когато попаднете в наглед невъзможна ситуация. Активирайте амулета и се огледайте, за да откриете откъде трябва да продължите пътя си.

Останалите сили също не са за подценяване. Имате традиционния булет-тайм ефект, който забавя времето и ви позволява да действате с почти свръхестествени рефлекси. Това на практика значи, че може да минете през врата, която се отваря само за няколко секунди или да се доближите до няколко противника и да ги застреляте преди още да се успели да реагират. Освен това имате възможността да включите около себе си щит, който спира куршумите или пък на свой ред да пробивате защитата на по-опасните си противници.

На война като на война

Говорейки за врагове, във Wolfenstein има изобилие от такива. Те варират по брой, външен вид и сила – от обикновените войници на Вермахта, през специалните кадри на SS до свръхестествените противници, призовани от силата на Черното слънце. Но изглежда всички се ръководят от девиза „Напред срещу Би Джей!”. На практика това означава, че ще вземете дейно участие в доста динамични битки, които може и да не са от класата на тези в Call of Duty, но със сигурност гарантират доза напрежение. По-екзотичните врагове са доста опасни, но пък имат определени слабости, които може да използвате чрез силите на амулета ви. А пък вие спокойно може да го направите, защото из картата са разхвърляни достатъчно места, където да го заредите с енергия, така че не трябва да бъдете ненужно икономични.

Като цяло битките в играта са добре изпълнени. Враговете ви са мобилни, опитват се да ви заобиколят или приближат фронтално, а от време на време ви замерват с гранати. Подобно на много други щутъри, когато в близост до вас има граната, индикаторът на екрана ви показва къде е тя, така че да я избегнете, а ако сте достатъчно бързи, може дори да я хвърлите обратно. Вероятно в по-голямата част от времето ще прибягвате до конвенционалните си оръжия, но играта позволява и активното използване на околната среда. Във Wolfenstein има доста разрушения и повечето от предметите около вас могат да бъдат вдигнати във въздуха или простреляни. Някои прикрития подлежат на разрушаване, а разположените наоколо червени варели с динамит се нуждаят от един-два премерени изстрела, за да се превърнат в помитаща всичко експлозия. Ако решите, че нацистите заслужават нещо по-гадно или просто куршумите ви са на привършване, може да вкарате тежката артилерия. Тя идва под формата на някои от екзотичните оръжия, които може да придобиете, като например неподправеното удоволствие да изпепелите някой нацист с плазмен лъч.

Малко критика за цвят

Wolfenstein в никакъв случай не е перфектна игра. Въпреки относителната свобода на действие, елементът на изследване бързо намалява, особено когато се наложи да минете по същите малки уличики повече от дузина пъти. Наличието на няколко фракции също не създава особена интрига. За разлика от Splinter Cell: Double Agent например, където играчът трябваше внимателно да подбира действията си, за да балансира между групите, тук няма такава необходимост. Няма начин да ядосате едните или да се представите по-добре пред другите; те просто ви казват къде да отидете и какво да унищожите. Графиката на играта е съвсем прилична, но на места прозира фактът, че енджинът idTech 4 – който движи Quake 4 например – вече не е толкова добър, колкото беше. Звуковите ефекти са ОК, но акцентът и някои от имената на немците имат сериозна нужна от преправяне.

В днешните тежки времена много издатели и автори са водени от идеята да заложат на сигурно и затова често правят римейкове на стари заглавия или просто сменят цифрата в името в опит да извлекат максимално приходи от продукта. Случаят с Wolfenstein определено не е такъв. Като се има предвид колко време е минало между издаването на отделните части, едва ли можем да обвиним Activision в опит да изцедят лиценза.  Достоен продължител на поредицата, Wolfenstein се отличава със солиден геймплей и работеща концепция, която го превръща в задължително заглавие за всеки фен на шутърите. 


Малко история

Wolfenstein е осмата игра от поредица, която се разпростира в три десетилетия. Оригиналната Castle Wolfenstein излиза още през 1982 г. , но истинският пробив идва с третото заглавие. Wolfenstein 3D е дело на бащите на жанра "шутър от първо лице" id Software и появата му през 1992 г. поставя началото на същинска революция във видео игрите. От 2001 г. обаче не е излизал самостоятелен продукт от серията, така че настоящата игра може да се смята за директно продължение на Return to Castle Wolfenstein.
 
системни изисквания
OS: Win XP/Vista; Dual-Core 2.4 GHz или AMD Athlon 4400; 1 GB RAM; Nvidia 6800 или Radeon x800
напиши коментар
 

570 мнения
профил »
dr_gilotin каза на 23.08.2009, 11:34 ?. :

Играта е добра. Да това е ярно но няма тези елементи като на предшественика си - спомням си едно време като играех Return to the Castle тръпката беше друга имаше и лек намек за ( в някой нива ) за стелт игра ,а в тази вървиш излизат ти 5-6 СС-овци искачаш с пушката забавяр времето и им разкатаваш мамата (при условие че нея играя на най-лесна трудност)
За Босовете за момента които съм мнинал то... то... трепят се почти по един и същ начин ( или ще има четери колони за бутане или ще четири оръдия с които да убиеш четери яйца на някъф си Куйн от Блек Сън и така) .
Това е моя коментар за играта не е лоша ,но днешно време май май започнаха игрите масово да се правят лесни та всеки да може да ги минава и да щастлив.

26 мнения
профил »
boyski33 каза на 26.08.2009, 09:28 ?. :

Е, така си е! Все пак това не е Half-Life, където всеки бос се минава по различен начин...

27 мнения
профил »
fear4 каза на 23.08.2009, 12:40 ?. :

Абе то играта е хубава , ама кога ще пуснат шутър в който съм есесовец . Искам да трепя съюзници , да правя евреи на сапун , не да се шматкам наоколо . Искам Хитлер да ми връчи медал че са съм убил най - много съюзници и тем подобни . Пистна ми да спасявам света от нацистите , искам да го завладявам , а не да го спасявам я ///

636 мнения
профил »
Dumb_Joe каза на 26.11.2009, 16:52 ?. :
Редактиран на 26.11.2009, 16:53 ?.

Осъзнаваш ли всъщност какво значи да направиш еврейн на сапун. Германците са избивали хора по много извратени и брутални начини невинни хора. Очевидно за това няма такива игри.
Иначе играта е супер.

497 мнения
профил »
Ton4o каза на 23.08.2009, 12:45 ?. :

При първа възможност ще пробвам играта, изглежда интересна. :)

Между другото, забелязах еoно сгрешено нещо (не в ревюто) - http://i29.tinypic.com/2eoazxw.png
Виждат се шест звезди, а принципно играта е оценена само с пет. Но не е фатално, не пречи на никого.

693 мнения
профил »
perro каза на 23.08.2009, 13:45 ?. :

оправено! мерси за наблюдателността :)

412 мнения
профил »
Serious Sam 1.0 каза на 23.08.2009, 13:05 ?. :

И аз все още си мечтая за шутър в който ще стискам СВТ 40, датата ще е 06.07.1941, нацистите пак са отложили нападението си над СССР и Червената Армия минава в настъпление, победен марш срещу силите на империализма, освобождавайки Европа...

Иначе играта не съм я пробвал, но по това което чета определено са се постарали да я разнообразят и да я разграничат от предната част, а не просто да изсипят още от същото с нова графика. :) Някой ден ще я цъкна.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 24.08.2009, 08:21 ?. :

Напук на всичко играта се оказа достойно продължение, че и повече от достойно. Нацистите стават все по-шантави, а главният герой все така ги бие =)

А това с уволняването на екипа ми напомня на ранните години на Металика. Записаха албум с Дейв Мустейн след това го изхвърлиха от групата и издадоха албумът без него. Съкс а? Не ми се ще да съм на мястото на нито един от овулнените. Най-вероятно щях да извърша серия от убийства. Просто не трябва да се случват подобни ку*венски номера. НЕ ми прави добро впечатление!..и не само на мен надявам се.

57 мнения
профил »
Pvt.Tost каза на 24.08.2009, 16:04 ?. :

NAZI-ALIEN SOOTER AGAIN

350 мнения
профил »
Ghost_Leader каза на 25.08.2009, 00:32 ?. :

Като ще обиждаш играта поне го направи грамотно!
А според мен си е страхотно продължение и си заслужава изиграването :)

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 26.08.2009, 15:27 ?. :

НЕВЕРОЯТНА! Не съм очаквал да е толкова добра, не ми пука кфо пише в статията. Просто е страхотна. Това което ме най много радва е графиката която е супер и същевремено много лека, енжина е оптимизиран на мах.
Другото което не съм очаквал е оражията, начина на стрелба. След Модерн Уарфейр, това е 2рата игра с такъв начин на прицелване+при движение на ляво/дясно оражието се мести точно както трябва, нямам думи как ме радва. За сега това са 2та екшъна които имат тази съвършена система.(и World at War е такава, но тук оражията са много по яки). Само не видях да има да се накланяш ляво/дясно, много го ползвах, но май има пропуск тук. Немога да се показвам от ъглите.
Също ме изкефи началното видео с кораба, жалко че няма повече такива.

Единственото което ме плаши е че като всички нови ще е прекалено къса. Много бързо нещо ми се пълни % за това колко си минал.

71 мнения
профил »
Klm каза на 28.08.2009, 08:30 ?. :

Добра е играта и то много.Единственото което не ми хареса е досадността на преминаванато през Изенщат.

15 мнения
профил »
Wanted каза на 28.08.2009, 12:39 ?. :

Изиграх я и съм много доволен! Страхотна е! Не е "най-великия" екшън от 1-во лице който съм играл, но опредлено ме задържа пред екрана докато не я превъртя, което е показателно, че е доста добра. Играйте я и няма да съжалявате.

1 мнения
профил »
Sturm каза на 28.08.2009, 16:40 ?. :

Преди 5 минути врътнах игричката. Добра е, достойно продължение чакано мноого време. Има доста нереализирани плюсове, които можеха да я направят още по-велика. Определено остава в съзнанието ми като игра, която си заслужава.

2 мнения
профил »
Arthas88 каза на 01.09.2009, 14:55 ?. :

хмм.. Не мога да разбера кога ще им писне на масовият потребител да играе подобни гаври с историята и с ценностната система на хората, просто поредната пропаганда да не кажа от кои... Ама вие си знаете....утре ще ви видя да тичате напред с еврейската звезда!


П.С

Тази игра вреди на ценностната система на редица поколения германци,българи,италианци и т.н - ХОРА които пряко са участвали във военните действия касаещи 2-рата световна война , а що се отнася до Хитлер - Лидер като всички останали /избили много хора/ - Наполеон, Карл Велики, Цезар и т.н.


П.С

Нищо лично към никой, просто мнение.

74 мнения
профил »
scream1332 каза на 01.09.2009, 20:25 ?. :

... Баба ми би казала нещо подобно... и също като към изказване от подобен тип от нейна страна аз не мога да намеря отговор и към твоето изказване... :X

74 мнения
профил »
scream1332 каза на 01.09.2009, 20:28 ?. :

т.e. напомняш ми на баба ми... :D:D това което казваш е абсурдно...

2 мнения
профил »
Arthas88 каза на 02.09.2009, 08:06 ?. :

Добре да речем ако ти дам пример ще разбереш мотивацията ми за този пост.
Пр-
Ако дядо ти т.е - пра дядо ти може би е участвал във войната и се е сражавал на страната на немците и е загинал, как ще реагираш когато те залива поредният еврейски блъовоч от типа на филми, игри , комикси който ти дават представа ,че Националистите са свине и т.н.

Или по точно ще ти е кеф ли да пуцаш по някой с униформа като на загиналияти ти дядо ,а и още нещо България и имала дивизия в СС.
Т.е това пряко касае и нас българите.

Имам въпрос докъде ще се стигне с тази анти-германска и анти Българаска пропаганда??

Може би утре ще излезе" ПОстал 4" и ще имаш опцията да пикаеш върху Българският флаг??

Иначе като геймплей играта е добра нема съмнение ,графика също! НО като история и т.н Просто поредната Еврейска боза от типа - ИЗБИИ БЕЛИТЕ за да ти израсте още по-голям носа!


П.С

Отново нищо лично.

74 мнения
профил »
scream1332 каза на 02.09.2009, 08:36 ?. :

Националистите, или НАЦИСТИТЕ? Защото ако трябва да обсъждаме реални исторически факти - Нацистите са си били свине! Или поне група от тях са били свине и те са накарали всички останали да се освинят!

Под СС разбирам "Съветски Съюз" - ама в играта се стреля по Германци! И то не какви да е германци, ами германци в момент на най-голямата си свинщина!

Аз започвам да си мисля че ти си от Немски произход и за това го приемаш така навътре... :) ама играта няма за цел да ти крещи "ТРЕПИ ШВАБИИИ", а то си го пише "сприии... нацистите да не конструират оная машина" не ми се мисли много много за кво точно ставаше въпрос :D:D

Ами ти по тая логика трябва да креснеш и против Call of Duty Modern Warfare, защото там и по руснаци... ама не какви да е руснаци, ама те са си терористи... :? и ако излезне игра, в която БЪЛГАРИ са терористи, или някви сектанти просто само със P90 ще ги гърмя... все пак това първо е само игра, и второ БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА ОТ ТАКАВА СГАН - "ЗА ЕДНА ПО-ЧИСТА ДЪРЖАВА" ще е лозунгът ми :D:D:D

370 мнения
профил »
des каза на 06.09.2009, 14:24 ?. :

Лека корекцийка...Истинското наименование на нацистите е "Националсоциалисти" (а не "Националисти"...има разлика). Това е лидерският метод на "Германска Работническа Партия", по-късно "Германска Националсоциалистическа Работническа Партия", водена от всеизвестния Адолф Хитлер. И второ- СС не е "Съветски съюз", а идва от двете букви "S" в наименованието "Schutzstaffel". Така се е казвала групата от специално обучени военни, която се е грижела за сигурността на Хитлер. "Съветския съюз" е СССР. Колкото до играта- смятам, че е много яка, аз лично изпадам в екстаз, докато я играя. Бруталните моменти са доста добре направени, въпреки, че има някой друг бъг, ама няма как. Въпреки всичко играта е доста добре замислена и мисля, че всеки човек, който се е кефел някога на "Old School Shooter" трябва да я превърти

74 мнения
профил »
scream1332 каза на 08.09.2009, 16:26 ?. :

... мм... начи много съм се изложил... :D... в такъв случай се извинявам за простотията която се е изливала от мен в момента, в който писах горният коментар... :)

370 мнения
профил »
des каза на 08.09.2009, 17:04 ?. :

Карай да върви...тия работи ги знаем само ние преводачите и тия дето са луди на тема история :) Въпреки всичко, тва няма значение при условие, че се кефиш на играта, което е по-важно :)

57 мнения
профил »
Pvt.Tost каза на 26.09.2009, 07:19 ?. :

FPS-ите за ВСВ от страната на съюзниците (както и конспирациие за нацистите) стават все по-жалки и по-жалки
Янките са напавили повече престъпления с\у човечеството от немците

638 мнения
профил »
generalan1 каза на 30.07.2011, 09:37 ?. :

Кво да се прави- историята се пише от победителите

45 мнения
профил »
desperado-_-19 каза на 10.10.2009, 20:42 ?. :

6/6 от мен, играта е много оригинална и та кефи когато играеш, това е най-важното.

1 мнения
профил »
boro03 каза на 24.12.2010, 08:59 ?. :

заседнал съм на едно ниво - там мисля че всичко свръших и изтрепах лошите , но не мога да намеря изхода.помогнете малко, моля.

2 мнения
профил »
petkata47 каза на 04.04.2011, 13:14 ?. :
Редактиран на 04.04.2011, 13:17 ?.

И

97 мнения
профил »
DemiGods каза на 31.07.2011, 09:56 ?. :

Й

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 31.07.2011, 10:40 ?. :

Много добра игра,съгласен съм обаче с един от по-горните стига сме трепали Нацистите нека малко да поиграем с такива.

375 мнения
профил »
grand6master каза на 01.08.2011, 07:30 ?. :

класика, one of the best ,ама не мислите ли че сте позакъсняли със статията
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Wolfenstein

Превю:
Един класически шутър се завръща на гейм-сцената - скоро отново ще можем да поемем управлението на Блазкович, за да спасим света за трети път от нацистите!

Тактика:
Сърцето на нацистка Германия не е място за всеки, но Би Джей Блазкович е ветеран в играта. А с малко подбрани съвети, мисията му ще бъде улеснена допълнително.

Интервю:
Научете всичко, което искате да знаете, за свръхестествените способности на Би Джей Блазкович в това любопитно интервю с Питър Сокал от id Software.

Чийт:
Легендарната поредица, поставила основите на цял жанр, се завръща с гръм и трясък и Би Джей Блазкович е готов да трепе със или без чийтове...

новини:
Activision взе това решение, след като играта е заплашена от официална правителствена забрана заради наличието на свастики и други нацистки образи в нея.
Забавянето на игри и неспазването на предварително обявените дати за излизането им придобива епидемичен характер. Wolfenstein изглежда следващата жертва.
Това научихме днес благодарение на колегите ни от Shacknews, които твърдят, че са получили официално потвърждение от самите Activision.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Crysis 3 74
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69