facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Wolfenstein: The New Order
Ревю | 21.05.2014 | автор: Диян Каролев


оценка:
Производител:
Machine Games
Издател:
Bethesda
Жанр:
Шутър
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
69.00 лв.
купи играта »

плюсове

Wolfenstein, брато!

Трепем нацисти >:)

Див, ама много див олд-скул екшън

Играете както на вас си ви харесва

Ненатрапваща се система от умения

Интересен и ангажиращ вниманието сюжет

Всички класически Wolf елементи присъстват

Висок фактор "преиграване"

Качествен хумор на килограм

Божественярска графика!

минуси

Колкото красива - толкова и тежичка

Изкуственият интелект просто отсъства

Мултиплейърът също... F#&*%@!!!

Не съм спал от два дни заради нея :(

Няма такава игра! Въобще не се шегувам – понеже знам, че голяма част от вас очакват да разберат дали Wolfenstein: The New Order си заслужава трудно спечелените/изпросени от роднини мангизи, ви давам отговора още в началото – да, определено си заслужава! И докато си я поръчвате, аз ще ви обясня кое-що за поредното заглавие в предългата и стара като историята на гейминга поредица.

Противно на популярното мнение, франчайзът се ражда не през 1992-ра, когато все още прохождащите id Software, де факто, създават един нов жанр с Wolfenstein 3D. Първата разходка из мрачните коридори на едноименния замък на нацистката сган се състои още през 1981. Играта се нарича просто Castle Wolfenstein, платформата е Apple II, а нашият вече превърнал се в икона подопечен Уилям „Би Джей“ Блазкович има нелеката задача да избяга от крепост, пълна с нацисти и SS-овски офицери. За целта негова милост има на разположение пистолет и тук-там някоя граната, но играта е значително по-интересна, ако се играе стелт – в залите на замъка се намират униформи, с които хитро можете да се преправите на нацист и са малко тези, които могат да ви разпознаят зад маскировката. Играта има и продължение, което развива значително стелт елемента и самият Хидео Коджима го посочва като едно от вдъхновенията за създаването на Metal Gear.

И после дойде АЗ-ът*

Когато в началото на 90-те id Software решават да пренесат една от любимите си игри за Apple II в третото измерение, установяват че няма да е толкова лесно да се приложат механиките на оригинала и затова наблягат на най-основното – убиването на нацисти и вдъхването на живот на коридорите на замъка Волфенщайн. Комбинацията се оказва твърде печеливша, а заглавието и до ден днешен предизвиква усмивки по лицата на геймърите, които са се сблъсквали с него. 9 години по-късно следва продължение – Return to Castle Wolfenstein, което само затвърждава култовия статус на поредицата и вкарва намек за окултните експерименти на нацистите и тук-там малко киборги за вкус. Трябваше да чакаме цели осем години за ново пълнокръвно продължение, което обаче разочарова повечето фенове с опита си да пренесе франчайза в илюзорно отворен свят, въпреки че гейм критиците до един го възхваляваха като „стъпка напред“. И така, докато Zenimax Media не си купиха id Software няколко месеца по-късно, което доведе до раждането на настоящото заглавие.

Още докато с разтреперани ръце носех червеникавата кутийка към вкъщи, си мислех колко ще ми е трудно да кажа каквото и да е за тази игра. Има такива заглавия – ревютата за които се разглеждат под лупа и всяко разминаване с личното мнение на читателя води до разгорещени спорове и яростни сръдни. Даже има не една и две „Свети Троици“ – DooM, Quake и Wolfenstein на id Software; Diablo, StarCraft и WarCraft на Blizzard; Half-Life, Counter-Strike и Portal на Valve и така нататък - мисля че схванахте идеята. Именно заради това ви разказах за историята на поредицата и типичните елементи във всяка игра от нея – защото Wolfenstein: The New Order е комбинация от почти всички тях и поради тази причина няма как да бъде оценен недвусмислено. Без повече приказки – да преминем към същественото...

Безславни копИлета, човече!

По традиция започвам с фабулата. Този път такава имаме, при това изненадващо добра. Не ме разбирайте погрешно – няма нищо оригинално в нея и силно ми напомни за нацистката лента Inglorious Basterds на Куентин Тарантино – смело преведена на родния ни език като „Безславни копИлета“. Отново сме поставени в кубинките на любимия „Би Джей“ Блазкович, годината е 1946 и по някаква причина войната още не е свършила. За сметка на това нацистката сган се е усъвършенствала в създаването на механични машини за убиване – развитие, което се загатваше още в Return to Castle Wolfenstein. Мисията е да светим маслото на някой си генерал Детсхед, който на всичкото отгоре го играе тип доктор Менгеле и се оказва доста упорита и нежелаеща да се спомине гнида. Та, стигаме до мишената, залавят ни, правим избор който ще определи развитието на историята и основно нейния завършек и бягаме заедно с още няколко опулени и напълнили гащите от страх войничета, като в процеса един шрапнел шибва чичо „Би Джей“ в кухата кратуна.

Това довежда до 14-годишна вегетация в приют в Полша, а когато най-сетне нашият юнак се опомня, война вече няма. Няма и Съединени щати, нито съпротива – нищо! Нацистите владеят света. Блазкович обаче е твърдо решен да завърши неблагополучната си мисия и екшънът... продължава! Всичко това ви се разказва в кратки и ненатрапващи се кътсцени, които са тъпкани до козирката със забавни моменти. На моменти го обаче и „елементът Half-Life“, тоест стори-то си се развива пред очите ви и играта не се вълнува от факта, че я преигравате за трети път, да речем – стоите си кротко и чакате драмата, сълзите, сополите и всичко останало да свършат, за да продължите да играете. Положителното е, че господа разработчиците не са се оливали твърде много в това отношение и рядко ще се издразните на подобни паузи.

Екшън, стелт, тактика

По отношение на геймплея, играта е по-скоро хибрид между Dishonored, Call of Duty и класическия Wolfenstein 3D. Имате пълната свобода да играете както на вас ви харесва – съвсем спокойно можете да вървите с две картечници напред и да раздавате куршумени целувки на тълпите от врагове, като по пътя обирате пълнителите от оръжията и броните им. Има го и варианта, приклекнали, да се прокрадвате зад Хитлеровите марионетки и с рязко движение на верния нож да им кръцнете гърлата или с бърз и добре премерен профилактичен откос със заглушения пистолет да им проветрите съзнанията, така да се каже. Въпреки, че заглавието на моменти ви препоръчва единия или другия стил на игра, не му обръщайте внимание – всяка ситуация може да се мине по всеки от тези начини. Можете да носите колкото оръжия си намерите. Те са разпределени в учудващо удобно радиално меню и ако имате два екземляра от един вид пуцало или хладно оръжие, можете да ги използвате заедно, което прави пуцаницата значително по-голям фън, но води до бързо привършване на ценните амуниции.

Як бонус е лазерното оръжие, което в началото е проста горелка, но с течение на времето го ъпгрейдвате до степен такава, че ще ви стане любимо. Проблемът с него е, че трябва да се зарежда постоянно. Имате на разположение и система от умения, които не се отключват с натрупване на опит, а изпълняване на разнообразни и най-често елементарни задачки – за да се научите да връщате хвърлените по вас гранати обратно на подателите им например, трябва просто да успеете да утрепете двама нацисти с една граната. Подобна е ситуацията и с другите „пърк“-ове, както са ги нарекли от Machine Games. Единствените кусури на геймплея са два, но се преживяват – единият е, че за вземането на всяко нещо – било то аптечка, златен шлем или просто оръжие, трябва да се цъка бутон. Другият е объркващата система за прикриване – можете да „надничате“ във всички посоки и доста често ще ви се налага, но както на РС, така и на конзола, това действие се извършва със същите бутони, с които става движението ви по принцип, плюс още един – доста псувни отнесе това дизайнерско решение от моя страна.

Интелект = 0

Както си е типично за игрите от поредицата, не очаквайте гадините да са особено умни или да променят траекторията си по каквато и да е причина – повечето от тях нямат абсолютно никакъв инстинкт за самосъхранение и до една имат за дестинация и цел бездиханния труп на ваша милост. Този олд-скул елемент от време на време не се забелязва, тъй като има нацисти на които им е казано да се правят че се крият зад бетонни заграждения или варели. Уверявам ви обаче, че това е напълно по сценарий – ако вдигнете алармата, някои от тях просто си се скриват, дори да не сте наблизо. Признавам, че ми отне известно време да разконспирирам тази хитрост, но тя е факт! Гадовете са изцяло скриптирани и респективно – тъпи като износени селски галоши.

Из нивата събирате различни чудесии – елемент, присъствал в поредицата още от нейния генезис. Гореспоменатите златни шлемове са само едно от тези неща, има също ъпгрейди за конкретни оръжия, документи и забавни картинки, както и „енигма кодове“ – ако съберете всички и разбиете четири особено трудни шифъра в главното меню, ще отключите бонус режими, чийтове и други благинки. Между тях има доста интересни, като например възможност да преиграете кампанията с 999 точки здраве и неограничено количество гранати и амуниции. Другите бонус режими са насочени към по-хардкор геймърите и премахват по нещо от заглавието – HUD-a например, или всички аптечки и брони. Най-бруталното обаче е предизвикателството да преминете през последната трудност, наречена Uber, само с един-единствен живот. Умирате и край – започвате играта отначало!

Красотата ще спаси света... или?

Няма какво да се лъжем – Wolfenstein: The New Order е красива игра. Безумно тежка, даже повече от другия „ползвател“ на енджина idTech 5 – Rage, но адски красива и детайлно изпипана. За да ви стане ясно колко точно ресурси яде, ще ви кажа само че на Xbox One, за да може да върви с 60 кадъра, се е наложило да се свали резолюцията до 1280х720 и да се премахнат дълбочинните ефекти и моушън блър-а. Ако имате възможност да я подкарате на максимални настройки обаче, ще станете свидетели на визуална прелест, която не претендира за реализъм но има завидни естетически качества. През половината игра ще се чувствате като във филм – постижение, с което малко игри в последно време могат да се похвалят.

Имам само още няколко измрънквания преди финала – за РС играта пристига на цели 4 DVD-та, на които дори не се помещават всички инсталационни файлове. Заглавието си намира самичко Steam и си доизтегля останалото през него. Става дума за близо 42-гигабайтов бехемот (основно заради day one пачовете, които оправят някои от графичните проблеми на енджина) и в деня на премиерата сървърите бяха безбожно претоварени, заради което самият процес на инсталация ми отне 4 часа! Това е на 100-мегабитова LAN базирана интернет връзка. Не ми се мисли какво става, ако нетът ви е по-бавен. Другият и значително по-голям кусур е пълното отсъствие на мултиплейър под каквато и да е форма – вярно е, че Wolfenstein: The New Order има огромен фактор на преиграване и достатъчно дълга и увлекателна кампания, за да си заслужи парите и хардуерните ресурси, но това е първото шутър-заглавие от поредицата, в което не можем да „бием каски“ на другари по интернет. А това е минус, който заслужава сваляне на поне една звезда от крайната оценка.

И така – новият „Волф“ е един успешен, красив и увлекателен експеримент. Той не е перфектен в нито едно отношение, но е един от най-забавните и качествени шутъри, появявали се на пазара през последните години. Ако сте фенове, вече сте си го превъртели и чакате с нетърпение да изчетете статията, за да ме нахраните в коментарите. Ако не сте, и имате на какво да го подкарате – няма какво да чакате, играта определено си заслужава!

*думичката id (чете се "ид") се използва за философският термин, който на български е прието да се изписва АЗ, т.е. човешкото его. 


Енигма кодове

Кодовете са разделени в четири групи. Събирането на всички от някоя от тях, ви дава възможността да разбиете шифър на два реда, с който да отключите допълнителни предизвикателства в играта. Няма да ви давам инструкции къде да ги намерите – на достатъчно очевидни места са, ако обикаляте навсякъде. За сметка на това, ето ги решенията на пъзелите и кое какво отключва: Енигма код 1: Първи ред: 1: 1-2-3-4-5-6-7-8-9 Втори ред: 8: 8-7-6-5-4-3-2-1-9 Отключва: Режим „999“ – в него гранатите и амунициите никога не свършват, а кръвта ви в началото на всяко ниво е 999 Енигма код 2: Първи ред: 2: 2-4-6-8-1-3-5-7-9 Втори ред: 7: 7-5-3-1-8-6-4-2-9 Отключва: Режим “Walk in the park” – в него Heads-Up Display-а липсва, т.е. екранът е изчистен от букви, цифри и всякаква друга странична информация Енигма код 3: Първи ред: 3: 3-6-9-3-6-9-3-6-9 Втори ред: 6: 6-3-9-6-3-9-6-3-9 Отключва: Режим „Hardcore“ – в него никъде по нивата няма аптечки и брони, враговете също не ги пускат, а и амунициите които вземате от тях са по-малко Енигма код 4: Първи ред: 4: 4-8-3-7-2-6-1-5-9 Втори ред: 5: 5-1-6-2-7-3-8-4-9 Отключва: Режим “Ironman” – в него, на трудност Uber имате само един живот. Ако умрете, сейвът ви се затрива и започвате играта отначало
 
системни изисквания
OS: 64-bit Win 7, 8; CPU: Intel Core i7 или AMD FX; RAM: 4 GB, поне 6 за да върви като хората; GPU: GeForce 460, AMD Radeon HD 6850; HDD: ~50 GB; Steam, PSN или Live акаунт;
напиши коментар
 

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 22.05.2014, 18:13 ?. :
Редактиран на 22.05.2014, 18:23 ?.

Плюсовете и минусите къртят :D !

А да... ъм... ето Return to Castle Wolfenstein walkthrough:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL79D515281 8821E5E&feature=mh_lolz


969 мнения
профил »
Serious Sam каза на 22.05.2014, 18:18 ?. :

Епа някой ден може и да я пробвам.

343 мнения
профил »
Payback каза на 22.05.2014, 18:31 ?. :

lichno na mene igrata mi haresa no kakto vinagi iziskvaniata bqha nerealni igraq q na NVidia GT 430 i mi varvi perfekno

395 мнения
профил »
venenum каза на 22.05.2014, 18:39 ?. :

Само на мен ли не ми хареса тва,че може да стреляш с две оръжия едновременно във всяка ръка по едно???

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 22.05.2014, 18:45 ?. :

Не ти харесва - не го ползваш. Това му е якото - играта предлага опции, а как ще я играеш, си зависи от теб :)

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 22.05.2014, 18:49 ?. :
Редактиран на 22.05.2014, 18:50 ?.

SerB: Не използвай две оръжия.

*666 мнение и то е със SerB... *

395 мнения
профил »
venenum каза на 22.05.2014, 19:01 ?. :

Съгласен съм...само че ми е странно такова.Хората са го сложили уж за по-голям фън,а пък на мен ми е тъпо :(((
Май нещо съм сбъркан:(((

27 мнения
профил »
Ich Bin Himmler каза на 22.05.2014, 19:04 ?. :

Вече в много игри го пробутват тоя номер с оръжия в двете ръце.
Нещо различно от пистолети в двете ръце не приемам

395 мнения
профил »
venenum каза на 22.05.2014, 19:08 ?. :

@Charcharo---SerB???? ъъъъъъ...!?!?!?!

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 22.05.2014, 19:34 ?. :

Не точно хора:
http://cdn05.tmcdn.org/sites/default/file s/styles/article_header/public/serb.jpg?i tok=W0jPpAvr

http://cdn02.tmcdn.org/sites/default/file s/styles/article_header/public/Nerf.jpg?i tok=DcCqju62

Лорд на тролове и танкове! Велик воин на World of Tanks SERB! :D

Негови фрази:
- You are funny guy. I nerf you last.
- Nerf the Nazi tenks.
- My good little King Tiger, you I will not nerf!

И в небесното кралство на SerB:
https://www.youtube.com/watch?v=dNY1YHj-j QQ

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 22.05.2014, 18:40 ?. :
Редактиран на 22.05.2014, 19:38 ?.

Провал ли?Пхахаха..друг път.


П.П Напишете Dogs в Замунда и вижте какво ще излезе :D

1192 мнения
профил »
Toxic Forever каза на 22.05.2014, 18:45 ?. :
Редактиран на 22.05.2014, 18:46 ?.

-
"Безумното изискване за онлайн акаунт"

Ъъъ, аз ли нещо не схващам тука...за Steam акаунт ли става въпрос?
Щото 80-90% от игрите през последните 2-3 години са Steamworks и изискват такъв акаунт, пък повечето от останалите изискват някаква друга шитня (като Origin и UdontPlay).
Да не забравите сега да плеснете такъв минус и на Watch_Dogs. :P
Още повече че там се полза UdontPlay клиента, а не любимият на всички ни Steam.

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 22.05.2014, 18:49 ?. :

Когато си купиш физическо копие на игра, то трябва да съдържа поне основното - DRM-ориентираните app-ове като Uplay и Origin (мисля, че и SquareEnix се пробваха да пуснат някакво такова по едно време) са едно, друго е да те задължава да имаш Steam... за физическо копие! И една трета от играта да трябва да я изтеглиш от там. А ако Uplay-a се натрапва по подобен начин, ще го нахраня и него - досега не бях виждал такова нещо, затова се възмутих.

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 22.05.2014, 18:49 ?. :

Това е ревю на Wolfenstein,а ти пак Watch Dogs...

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 22.05.2014, 18:51 ?. :

Поне не е GTA V :)

1192 мнения
профил »
Toxic Forever каза на 22.05.2014, 18:55 ?. :
Редактиран на 22.05.2014, 18:57 ?.

"Когато си купиш физическо копие на игра, то трябва да съдържа поне основното - DRM-ориентираните app-ове като Uplay и Origin (мисля, че и SquareEnix се пробваха да пуснат някакво такова по едно време) са едно, друго е да те задължава да имаш Steam... за физическо копие!"

Купи си физическо копие на BF3/BF4/Titanfall или AC IV/Far Cry 3 (и WD :P ) да видиш дали не ти иска Origin/UdontPlay клиент и акаунт. ;)
Почти вече няма физически копия, които да не ти искат Steam, изключение са само ползващите собствен клиент игри на EA/Ubi/Rockstar/Blizzard, както и някои съвсем непопулярни заглавия. ;)
Иначе това че Wolf-a ти е теглил допълнителни файлове от Steam е понеже разработчиците са пуснали огромен 7 гигабайтов ъпдейт, който естествено не е бил на дисковете.

27 мнения
профил »
Ich Bin Himmler каза на 22.05.2014, 19:02 ?. :

Каролев, сигурен ли си че изобщо ти е инсталирало играта от дисковете?
Доколкото си спомням имаше някакъв бъг в steam още от времето на MW2, при който игрите изобщо не се инсталираха от диска, а се сваляха...не знам дали са го оправили...но няма значение.

Играта е трепач.
Обаче ми се играе нещо и от друга гледна точка - искам веднъж нацисти да избиват лошите хамериканци и всякакви други говеда. :D

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 22.05.2014, 19:04 ?. :

А, убеден съм за дисковете, защото с тях стана за 4 часа, час и половина от които бяха първите 30 гигабайта и ми искаше да сменям дискове. Като видях, че Steam си я разпознава, се зарадвах първоначално и си викам - ей-сега ще се дръпне за нула време. Като видях обаче да пише 22 часа на обратното броене, запях друга песен :D Може да е бъг - не съм имал време да чета по форуми, споделям личен опит.

EDIT: Попрочетох, прави сте - за PC има day one пач с "тегло" 10 гигабайта, тези за Xbox One и PS4 са по 7,5 GB. Затова е станала цялата история. Извинявайте за тъпия спор :)

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 22.05.2014, 18:46 ?. :

Доколкото си спомням Return to Castle Wolfenstein имаше добър изкуствен интелект. Те даже и с това го продаваха. Беше част от рекламната кампания.

Иначе има още един минус за иначе много радващият New Order:
Къде ми е Venom Gunа? И огнехвъргачката??? Ами Tesla Coil и LeichenFaust 44??
Липсват ми :(
А да. И окултното липсва, само като тежка иронична шега от един от героите го има :(

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 22.05.2014, 18:52 ?. :

О, времена! О, нрави! Не ме разбирай погрешно - и на мен ми липсват изтрещелите оръжия, но откъм атмосфера го догажда :)

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 22.05.2014, 18:54 ?. :

Уви. А са толкова невероятно епични оръжия :(

742 мнения
профил »
jenssn каза на 23.05.2014, 14:02 ?. :

Аз за това я оставих тази боза и си дръпнах последните 2 wolfa преди таз идиотщина ... някак си ми залипсва онова ОКУЛТНОто дето баш то правеще Wolfen-a токова чаровен ...

66 мнения
профил »
heartfall каза на 22.05.2014, 19:41 ?. :
Редактиран на 22.05.2014, 19:44 ?.

"трепем нацисти" да ви имам плюса. И за ценителите на сингъл плеър заглавията че няма мулти си е направо +

20 мнения
профил »
paff40 каза на 22.05.2014, 19:59 ?. :

Божествена графика? Този, който е писал статията на какво е бил? Играта изглежда меко казано фрапантно лошо за заглавие от 2014 с претенции. Че тя RAGE изглеждаше по-добре в същия енджин! Като заговорихме за енджина... същите текстурни бъгове присъстват и тук за АТИ картите. А за фреймдропа по време на филмчетата нещо така...?

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 22.05.2014, 20:14 ?. :

Не съм бил на нищо, освен на кафе и цигари, уверявам те! Иначе - с AMD карта съм, с AMD процесор, вадя 60 кадъра, няма дроп, нито бавно зареждане на текстурите - и определено изглежда по-добре от RAGE. Освен това има разлика между "божествен" и "божественярски" :) Другият момент е, че ако я пуснеш на нещо по-малко от Ultra, текстурите се мажат яко. На макс изглежда божествена. На High е просто окей. Единственият ми технически проблем с тази игра е, че понеже съм с един хард, няма как да запиша видео - мегатекстурите много товарят процесора и харда и трябва да си взема отделен, на който да записвам. Иначе щеше да е видео ревю. Пробвай да я купиш - ще ти изтегли пача и няма да имаш проблеми :) Филмчетата ти секат заради скоростта на процесора ти - подобен проблем имах на предния комп с тези на BF3.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 23.05.2014, 14:05 ?. :

човек как аз успях на УЛТРА само с една изключена настройка за някфа компресия на текстурите с gtx460 Phenom x955 4 ядра на 3.4 с 4 гига рам да ми върви на 60 кадъра без ЕДНА малоумна настройка ... отговора е в недодялано малоумен енджин ... а RAGE e пример за това как изглеждат 640x480 текстури в игра на ID ..

6 мнения
профил »
Crafftt каза на 22.05.2014, 20:06 ?. :
Редактиран на 22.05.2014, 20:07 ?.

За играещите, като влезете в базата на съпротивата на последният етаж има един дюшек над който пише nightmare, задръжате Е и кошмара е да играете нево от волфенщайна 3д от 92-ра

395 мнения
профил »
venenum каза на 22.05.2014, 20:35 ?. :

Гледах го в тубата..това ще е най-уникалния easter egg...като го стигна :)))

1320 мнения
профил »
Finalrequiem каза на 22.05.2014, 20:08 ?. :

Още се колебая дали да я взема или не. От написаното си мисля да я взема, обаче не съм сигурен дали си заслужава...

1335 мнения
профил »
sollider каза на 22.05.2014, 20:21 ?. :
Редактиран на 22.05.2014, 20:23 ?.

Easter Egg: В бункера на втория етаж има един дюшек, можеш да го ползваш за спане, но играта те предупреждава, че сънят ще е кошмар. Това, естествено, ме мотивира и изпробвах номера, и що за изненада - играта те връща в level-ите на същия Wolfenstein oт 92-ра година! Ама 1:1 с old school пуцалката... "Кошмарът" приключва, когато откриете изхода от нивото и дръпнете ръчката надолу (също както и в Wolfenstein 3D и старите Doom игри).

Такава носталгия ме обзе, че нямаше как да не го споделя с тоя патос... :D


P.S. Съжалявам, ако в ревюто някъде това е било споменато, но не го дочетох цялото, понеже сънят ме зове. xD

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 23.05.2014, 01:05 ?. :

Аз го играх 2,3 пъти тва като 2 пъти май умрех и се събудих :д якооооо кефи, как е направено суперррр. Трудно бих седнал да преиграя стария Wolf3D без мишка, а тва е ебаси кефа. Жалко, че няма цялата игра, бих я изиграл с удоволствие.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 23.05.2014, 03:29 ?. :

+1

230 мнения
профил »
DarkAvenger89 каза на 22.05.2014, 20:47 ?. :

Хаахаха, много готино ревю !
Твърде жалко, че ако взема да си пусна играта ще ми стопи компа...

371 мнения
профил »
radi каза на 22.05.2014, 21:17 ?. :

При мен като се завъртя рязко ,пак има замазване на графиката ,като при Rage

553 мнения
профил »
Найн Инч Нейлс каза на 23.05.2014, 00:58 ?. :
Редактиран на 23.05.2014, 01:09 ?.

Шапка свалям за статията. Трудно е да се направи коментар. Тя се допълва перфектно с играта и двете са шедьоври. Точно такова ревю заслужава тази игра! Много съжалявам, че не я прочетах на 20ти преди играта да излезе, а видях първо негативните оценки на ИГН и други, които ми оставиха дълбоко разочарование и негативизъм и... незнам как да го опиша, още преди да съм я играл. Тва беше огромна грешка, да гледам тея комерсиални и необективни медии. Както и да е... играта поправи всичко! Уникална! Една от най добрите игри които са правени някога! Радостно е когато очакванията се оправдаят, защото това става все по рядко.
Иначе да, AI-то не е на нивото на всичко останало. Особено в началото, сега съм по средата и вече не ми прави впечетление и/или има подобрение. На I Am Death Incarnate после ще пробвам и последна. Накефих се на макс от робота бос, как скача и какво озвучаване има. Въобще как говорят на немски. Не няма как да изреждам яките неща, те са прекалено много - всичко почти. Най ме дразни, че няма quick save/load, тва е толко, ама толкова лошо, че нямам думи. Немога да разбера защо правят така.
п.п. От кеф И аз не съм спал от два дни заради нея ;д

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 23.05.2014, 07:26 ?. :

Първо, играта ми прилича на адаптация на филма "Фатерланд" (онзи, в който нацистите се спечелили ВСВ и действието се развива след това) примесена с елементи от Хаф-Лайф 2 и Килзоун. Второ, доста "великденски яйца" има в тая игра. Няма да издавам кое къде се намира, но най-много се изкефих на една сцена, в която главния герой се вози в автомобил като пасажер и когато погледнеш към ключовете за колата виждаш ключодържател с формата на рокетлънчър-а от Куейк 3 =) Имаше и други много интересни препратки към по-стари заглавия, но тях ще трябва сами да си ги откриете.

216 мнения
профил »
Nikeca каза на 23.05.2014, 09:13 ?. :
Редактиран на 23.05.2014, 09:13 ?.

Как стара игра като FEAR може да има добро AI, а новите не странна работа :)

742 мнения
профил »
jenssn каза на 23.05.2014, 14:08 ?. :

Разработчици брато ... тъпите с тъп АI прваят игри умните и хитрите правят игри с интелигентно AI ... simple as that ...

395 мнения
профил »
venenum каза на 23.05.2014, 14:30 ?. :

Nikeca и повече да не съм чул нищо по тоя въпрос...jenssn беше кристално ясен!!!

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 23.05.2014, 19:36 ?. :

Щот е лесно да покажеш добра графика на трейлър и доста по-трудно до демонстрираш добър ИИ.

1220 мнения
профил »
vasito каза на 23.05.2014, 12:12 ?. :

Грозна игра с тъп неоптимизиран енджин с най-тъпата технология за текстури евър. 50гб тия нормални ли са? Да не говорим за несъществуващия изкуствен интелект.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 23.05.2014, 13:42 ?. :

На Ultra детайли играта си е красива, ако имаш някакъв тостер за компютър, тогава е напълно в реда на нещата да се оплакваш от грозна графика и ниски кадри. Като за начало заповядай тук: http://iskampc.com/

371 мнения
профил »
radi каза на 23.05.2014, 22:19 ?. :

Графиката е добра като дадеш вси4ко на макс ,но не е нищо особено за игра от 2014 не е next-gen графика :)

742 мнения
профил »
jenssn каза на 23.05.2014, 13:48 ?. :
Редактиран на 23.05.2014, 13:58 ?.

НЕ не си заслужава ... висчко което правеше Wolfenstein поредицата уникална и чаровна просто в тази игра е илиминрано ... ГРАФИКа ... БОЖЕСТВЕНО ужастиийна с low res текстури ... няма нищо онова от мистицизма и окултното ... бих искал да видя попедата на нацистите именно заради това а не заради роботи и компютри ебахти тъпнята .... НАЦИСТИ .. че в кои игри вече нямя НАЦИСТи ... олд скуллл кое му е олд скулла дуал wilding-а ...физика ... НЕ СТАВАЙ смешен ... стреляш по колона и след болак прах без да са изпадали каквито и да е парчета колооната се превръща в счупена колона .. худини братче .... сюжета КАКВО толкова му харесвате на тази постна измукана от пръстите история ??? ДА ФУК евее авторе.. написал си един тон глупости .. КАТО ФЕН на франчайза и името Wolfenstein ... израха се на още едно велико име в гейм историята .. с таз хибдидна глупост между COD и визуално с машините на тъпия Titan Fall ... АКо не вярвате за графиката приближете се до някой инженерен елемент ... болт верига .. скрин ... ГРОЗНИИИИ ГАМАА ГРОЗНИИ текстурии ... каква графика ве афторе .. ккфа тежка игра те гони на 4 годишна печка я цъкам на УЛТРА само като сложа компресията за текстурите и върви ... разликата между LOW и HIGH детайли почти АМА почти няма ... героя ти е кьорав като някой NERD щото не може да се изключи DOF-a да фук веее разработчици негрмаотни ... МУЗИКАта ... НИЩО общо с това което трябва да бъде ..един Wolfenstein ... да не споменавам колко е дълга кампанията за КОЛко ГИГА на харда С КАКВИ кирташки текстури ...


ЗА автора "но адски красива и детайлно изпипана. " дето ги говори тия глупости по късно ще ти плясна линк с няколко скриуиийна че си писал глупости на поразия ... и НЕ ЕНДЖИНА НЕ Е Е ТЕЖЪК ако знаеше как да си настройш видеото в системните настройки ...

"станете свидетели на визуална прелест" - каква визуална прелест ве мои ??? Закованите тенекиини кутиийки кенчета ..... изчезващите камъни в пода ... бронираните крушки .. или липсата дори НА ЕДНА .. ЕДНА динамична светлина НЕ НАМЕРИХ .. лампи фарове ... всичко е от стъкйло от стомана .. да фук again към девелоперите ...

"чувствате като във филм – постижение" цял интернет измрънка от 40%филм и 60% игра .. филм ли гледам или играя ... и то поне сцените да имаха смисуъл ... ми НЕ .. некфи малоумни диалози с нулево придаване на тежест към основния сюжет ...

И най накрая фактора ПРЕИГРАВАНе ... КАКВО да преиграваш в едни коридори ве човек ... това че ще събер 5 6 тайни предмета поввече ли си струва да преиграеш ... пълен смех е таз игра .. като ФЕН на поредицата .. ЯЗЮЪК Bethezda .. а насрания енджин на ID да си го вземат и да си го заврът в отверстията ..... и проклятието на DOF-a да ги тръшне и да гледат филмите си винаги през смотания си филтър ...

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 23.05.2014, 14:05 ?. :

Окей

742 мнения
профил »
jenssn каза на 23.05.2014, 14:11 ?. :

Ненатрапваща се система от умения
Интересен и ангажиращ вниманието сюжет
Всички класически Wolf елементи присъстват
Висок фактор "преиграване"
Качествен хумор на килограм
Божественярска графика!
----------
Поне да беше ги дал тия минуси и плюсове обективно... не пристрастно...

1014 мнения
профил »
nvision89 каза на 23.05.2014, 14:37 ?. :

Окей - пробвай се ти, тогава :)

395 мнения
профил »
venenum каза на 23.05.2014, 14:40 ?. :

ЯЗЮЪК афторе..............:D:D:D:D:D:D:D:D:D:DD ::D:D::
Шегата на страна.Подкрепям г-н Каролев.Играта е запазила всеки един елемент от класическия Wolfenstein 3D.Броните, храната...сичко.Играта твърде много прилича на класиката от 1992 като геймплей и усещане,за да се изказват разни капацитети,че разваляла поредицата.Ако все още не вярваш пробвай easter egga на въпросното ниво,ако не си пробвал класическата игра,за да придобиеш представа за какво говоря.

1335 мнения
профил »
sollider каза на 24.05.2014, 08:08 ?. :

В частност jenssn е прав. Очаквах да видя повече разнообразни местности, както в Return to Castle: Wolfenstein - гори, крипти с тайнственост, мистика и чудовища, а не роботи на всяка крачка. На 13 chapter съм стигнал, а до момента нито едно от тия не е присъствало в играта, което си беше разочарование за мен. За A.I. всеки се съгласи, че е малоумно, дори и в минусите е отбелязано, няма смисъл постоянно да се натяква. Другата не дотам интересна хрумка е решението почти всяко оръжие да се използва в dual hand режим. Други минуси аз не виждам.

240 мнения
профил »
DA_ROK каза на 24.05.2014, 13:44 ?. :

"илиминирано" :D LOL

742 мнения
профил »
jenssn каза на 24.05.2014, 13:50 ?. :
Редактиран на 24.05.2014, 13:53 ?.

Нищо лично но просто нито едно ревю не беше обективно където и да гледах където и да четох ... за стила писане .. ME LIKE IT разбира се но ... не и това кеото се казва в него .. DUAL WEILDING-a HEALTH PACKS & ARMOR е old school eлемент от всеки стар шшуутър не само на Wolfenstein ...на пук я превъртях да видя нещо аджаба в духа на Wolfen ... но уви ... примерно от сюжета и всичките съпътстващи сцени с оназ изтрещалата бабка дето ти показваше някфи карти във влака беше абсолютно безмислена и излишна ... не видях един път кръвта от врат на нацист да се размазва по стена легло или под .. изчезва още във въздуха .. но как да е ... да не издребняваме .. просто не бях разочарован .. ОСТАНАХ УЖАСНО разочарован от това недоразумение на великите Bethezda ...

VEnenum мани ги тия easter egg неща то само това е хубавото ... липса на фантазия и въображение на сценаристите ... левел дизайнерите нищооо не са предложили ... и глупаво е да кажеш за храната бронята и хелт паковете че всичкото това се дължи само на Wolfenstein ..u carzy nigga .??? BLOOD играл ли си ... ??? Глупости говориш човек ...

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 24.05.2014, 14:57 ?. :

Като огромен фен на поредицата...
За мен The New Order е успешна. Много добра игра.

395 мнения
профил »
venenum каза на 25.05.2014, 10:22 ?. :

jenssn...
Първо-не ми викай nigga щото...
Играта,по-скоро марката има правото да използва всички тези елементи,които са в нея,защото един вид тя ги е вкарала в жанра.Да не говорим,че тази част е един вид рибуут,един вид си търси нова идентичност и издателите могат да правят квото си искат.За мен така е по-добре,отколкото да виждам едни и същи игри на конвейер всеки път.
И последно blood доколкото си спомням е 1997,така че нямаше да съществува в този си вид,ако не беше wolfenstein 3D от 1992.Всички тези неща като ХРАНА,БРОНИ,ХЕЛТ ПАКОВЕ и др. са изкопирани именно от нея.(абе май rise of triad беше по-стара,ама май пак беше на id и също имаше брони,ама да не издебняваме)!!!!

395 мнения
профил »
venenum каза на 26.05.2014, 11:46 ?. :

Ни можи!!!

395 мнения
профил »
venenum каза на 27.05.2014, 13:28 ?. :

jenssn...като не ти изнася... >>

291 мнения
профил »
bushido каза на 23.05.2014, 17:18 ?. :

Има ли голяма разлика в преиграването на играта взависимост от това кой от двамата пощадиш в началото?

178 мнения
профил »
Dveidve каза на 23.05.2014, 21:58 ?. :

СПОЙЛЕР!!!
В зависимост от това кой пощадиш, зависи с кого ще се срещнеш по-късно в бункера-този който си оставил да живее разбира се и още един. Аз ти препоръчвам да пощадиш Фъргъс, но ти решаваш. Пиятна игра от мен!

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 23.05.2014, 23:25 ?. :

И на мен ми е тъпо това "чувствате като във филм – постижение". Защото и преди съм казвал мнението, че е пълня тъпня игрите да се правят като филми, а на всичкото отгоре всички правят така, щото явто тълпата се кефи на тези похвати. Още повече пък като става дума за Wolfenstein игра, тия режисирани и скриптирани неща ги намирам за още по-недопустими. Иначе като пробвам играта, тогава ще пиша. Първо трябва да си купя хард диск :) От филмчетата в тубата не изглежда толкова зле, така че ще и дам шанс.

291 мнения
профил »
bushido каза на 24.05.2014, 18:25 ?. :

И мен вече не ме кефи този филмов похват, изтърка се, но хубавото е, че в тази игра е много малко.

742 мнения
профил »
jenssn каза на 27.05.2014, 06:57 ?. :

бе няма лошо в похвата стига да е направен добре и в правилния момент ... и разбира се не през 20 мин в играта. Най беше смешно където самолета се разби в стената на замъка ... нито въжетата се скъсаха .. после си горяха и не се късаха ... НО .. най - големия РЕАЛИЗЪМ ЕВъъър в игрите беше когато мина един 5 тонен каменен блок точно през мен ... fuyck yeeaahh ... 2003 game style ... чакам си минусите готини ...

526 мнения
профил »
shpekovsalam каза на 25.05.2014, 09:14 ?. :

Препоръчвам ви поне веднъж да пробвате Dual Wield Automatic Shotgun + cheat-а за безкрайни муниции! :D

742 мнения
профил »
jenssn каза на 26.05.2014, 10:30 ?. :

И въпреки всичко .. играта си един голям ИЗБОЗЕН ШИТ ... бездарници ... да си правят РПГ-тата BEthezda И да не ми се прааат на големи ..

638 мнения
профил »
generalan1 каза на 26.05.2014, 11:04 ?. :

Bethesda само я издават прави се от id и machinegames

1544 мнения
профил »
Charcharo каза на 26.05.2014, 15:12 ?. :

id и създателите на Butcher Bay да са бездарници?
OK...

Не съм с тeб Jenssn

114 мнения
профил »
bulgariandragon каза на 26.05.2014, 15:15 ?. :

Да му Ева майката... Battlefield 4 и Assassin's Creed 4 ми вървят на макс без проблеми, а това и на най - ниските настройки ми сече ужасно и забива на всяка кътсцена... А толкова ми се искаше да го пробвам...

742 мнения
профил »
jenssn каза на 27.05.2014, 06:55 ?. :

Пусни си от >video advanced TEXTURE compressing ENABLED и ще спре с насичането.

1 мнения
профил »
agentas каза на 25.10.2014, 09:49 ?. :
Редактиран на 25.10.2014, 09:50 ?.

Това е велика поредица просто слага началото на този жанр.
Винаги най много съм обичал шутъри и особено такива които са за втората световна и трепеш нацисти като луд.
За съжаление машината ми е слаба и засега не мога да я играя тази новата още помня когато един приятел ми препоръча Return to Castle Wolfenstein като я почнах цяла нощ не спрях да играя докато не я превъртях.
Wolfenstein от 2009 просто не можа да ме грабне така и особенно досадно ми беше постоянното обикаляне и този Айзенщат

210 мнения
профил »
Toadragon каза на 07.09.2020, 09:27 ?. :

Историята е пълен боклук и героя мяса повече на нарцист от колкото нарцистите екшана беше горе доло . Пълен тъпизъм .
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Wolfenstein: The New Order

новини:
Поне ако се вярва на коментарите на една от актрисите, дали гласа си на героиня от Wolfenstein: The New Order.
Шутърът е предвиден само за РС, PS4 и XBOX One и се прави от студиото Machine Games, което е отговорно и за предната игра.
"Когато видях първоначално тази игра на Е3 преди няколко години направо я бях отписал", откровена признава Клифи Би, чието мнение се е променила след това.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Duke Nukem Forever 280
Crysis 2 200
Call of Duty: Modern Warfare 2 139
Battlefield 3 133
Call of Duty: Modern Warfare 3 121
RAGE 98
Call of Duty: Black Ops: сингъл и кооп 74
Crysis 3 74
Call of Duty: Ghosts 70
Bulletstorm 69