facebook facebook
 
 
 
   
 
Wireless AC WiFi адаптер: D-Link DAP-1520
28.04.2014 | автор: Филип Станиславов


оценка:

Вносител:
Мост компютърс;Поликомп
Цена:
129 лв.
сайт на продукта »
плюсове
елегантен и подходящ за всякаква среда
лесна инсталация през браузер или смартфон
поддържа новия 802.11ac стандарт
успешно покрива мъртви точки и преодолява прегради
минуси
относително висока цена спрямо DAP-1320 - Wireless N Range Extender

Надеждната безжична мрежа с достатъчно голямо покритие е задължителна за всеки дом или офис. И няма как да бъде иначе – около нас са разположени толкова устройства, ползващи WiFi връзка, че тяхната свързаност се е превърнала в задължително условие за нашето ежедневие. Понякога обаче рутерът, който ползвате просто не е достатъчно мощен, докато друг път различни естествени прегради като стените в едно помещение пречат на сигнала да достига до всички краища на дома или офиса. Независимо от причините, резултатът винаги е един и същ – поява на т.н. мъртви точки, където покритието е слабо или несъществуващо и нацупените физиономии на потребителите, които настояват техните смартфони, таблети, лаптопи и гейм конзоли да бъдат захранвани с възможно най-бързата и стабилна връзка.

 

Точно в случаи като този на помощ идва една малка джаджа,

наречена D-Link AC750 WiFi Extender (DAP-1520) или двубандов безжичен адаптер за разширяване на обхвата на съществуващата WiFi мрежа. Както подсказва името му, начинът по който този адаптер функционира е като прихваща сигнала от наличната мрежа, усилва го и го разпръсква до всяка една точка от дома или офиса, включително и до такива проблемни зони като гараж, мазе, таван, килер и др. места, където обикновено сигналът е значително по-слаб. Четейки тези редове може би ще си кажете, че подобна функция звучи като приятна, но ненужна екстра предвид, че един обикновен рутер би трябвало без проблем да покрива пространството в обикновения апартамент. Истината обаче е, че стандартните рутери осигуряват добър обхват, но ако са разположени централно спрямо свързаните устройства а често това не е така. С D-Link AC750 получавате двойно предимство – той раширява обхвата на покритие и осигурява по-стабилна връзка, което означава, че и в най-отдалеченото кътче на дома ви връзката ще бъде също толкова бърза, колкото е тя около рутера.

На лицевата страна на кутията, в която се предлага D-Link AC750 виждаме и едно ново лого, което започна да се появява по мрежовите продукти съвсем отскоро.

Това е т.нар. 11ac World’s Fastest WiFi етикет,

създаден за да обозначава онези устройства, които работят с най-новия безжичен стандарт. Този 802.11ac стандарта повишава скоростта и обхвата, намалява интерференцията от различните устройства и носи потенциала за 3 пъти по-бърза връзка в сравнение с предните поколения безжични връзки. Въпреки че използването на 802.11ас стандарта все още е относително ограничено, фактът че D-Link AC750 го поддържа прави адаптерът напълно готов за близкото бъдеще, когато технологията ще се нанесе по-трайно в домовете ни.

На гърба на кутията накратко са обяснени причините, поради които бихте искали да ползвате този адаптер и са илюстрирани с проста схема на увеличения обхват, който той доставя.  Съдържанието на самата кутия е сведено до минимум – освен удобно излегналият се в картонената си поставка адаптер вътре има само гаранционна карта и два стикера за удобство на потребителя, на които са изписани SSID имената на адаптера и паролата и потребителското име за логване в новосъздадената мрежа. 

 

Самият адаптер е компактен и в приятен бял цвят, който го прави елегантен и сливащ се с обстановката в дома или офиса. Интерфейсът му също е максимално изчистен и се свежда до миниатюрен LED индикатор в горния ляв ъгъл на адаптера и два бутона – за WPS връзка и ресет – на десния страничен панел.  С размери 3.6х2.3х1.4 инча адаптерът е не по-голям от зарядно устройство за смартфон, а теглото е само 104 грама. Включете го в контакта на стената и буквално забравяте за него докато уредът върши своята работа тихо и ефикасно.

Управлението на D-Link AC750 става или през прозореца на вашия браузър (поддържат се Internet Explorer 7, Firefox 12, Chrome 20 и Safari 4 или по-новите им версии, а отново напомняме, че потребителското име и паролата за логване могат да бъдат открити на стикерите в пакета, както и в долната част на самия рутер) или през QRS мобилното приложение. QRS означава Quick Router Setup и представлява програма за iOS и Android, която може да откриете и в двете дигитални платформи под името QRS Mobile. Трябва обаче да знаете, че приложението ви позволява единствено да настроите безжичния адаптер и нищо повече. Инсталацията е лесна и протича стъпка по стъпка в условията на опростен интерфейс.  По принцип QRS Mobile е универсално приложение за дузина D-Link рутери и адаптери, а компанията постепенно увеличава броя на поддържаните от софтуера устройства. Ако не правите никакви промени, при инсталацията адаптерът взима името на вашата съществуваща мрежа и добавя разширението EXT, за да знаете, че трябва да се свържете с нея.

Веднъж настроен, цялото достойнство на D-Link AC750 проличава незабавно

Адаптерът е съвместим с всеки един домашен рутер, поддържа по-старите b/g/n/ безжични стандарти и работи на две честоти (2.4GHz и 5GHz), с което превръща по-стария ви еднобандов рутер в двубандов. По отношение на сигурността адаптерът може да работи с WPA и WPA2 при 64 и 128-битово криптиране. Ако имате възможност да ползвате 802.11ac рутер, адаптерът може да ви достави умопомрачителна скорост до 750Mbps. Наблюдавайки как сигнала скача незабавно на място, където преди е бил едва уловим, практическата полза от използването на подобен адаптер за увеличаване на покритието става очевидна. Тестван в домашни условия, D-Link AC750 изпълнява точно това, за което е предназначен и с лекота увеличава сигнала. Стандартни препятствия като врати и стени вече не са проблем и в новия си вид мрежата успешно покрива площ до 200 кв.м. По време на теста към домашната мрежа бяха включени последователно и без загуба на скорост два лаптопа, смартфон, таблет и гейм конзола, а поне на теория адаптерът поддържа до цели 10 устройства. Ако поради някаква причина към момента имате проблеми с домашното или офисното безжично покритие, D-Link AC750 е едно отлично решение, с което ще оставите този дискомфорт в миналото и ще се насладите на силен и непрекъснат сигнал във всяко помещение.

 

  

напиши коментар
 
ПРОДУКТ НА СЕДМИЦАТА  

AOC представи новия монитор AG273QX

ОЩЕ периферия
Рутер: Netgear Nighthawk X4 Smart WiFi 36
Рутер: D-Link Cloud Router N300+ (DIR-626L) 33
Хибриден рутер:D-Link DHP-1565 33
Ново поколение рутер с вградена облачна услуга: D-Link DIR-605L 30
Рутер: D-Link DIR-645 29
Рутер: WD My Net N750 28
USB 3.0 хъб: D-Link DUB-1340 27
Портативен рутер: D-Link DIR-505 26
Wireless AC WiFi адаптер: D-Link DAP-1520 14
Диктофон: Sony PCM-M10 12
ДРУГО ОТ D-Link
D-Link DCS-5222L управляема подвижна IP камера с Cloud услуга 7
Камера за наблюдение: D-Link DCS-2136L 4
DNS-327L ShareCenter 3
Видео камера: Baby EyeOn камера DCS-825L 2
Хибриден рутер:D-Link DHP-1565 1
Ново поколение рутер с вградена облачна услуга: D-Link DIR-605L 1
Мрежови адаптер: PowerLine DHP-P309AV 500 кит 1
Рутер: D-Link DIR-645 0
Гигабитов безжичен 802.11AC рутер D-Link DIR-860L 0
USB 3.0 хъб: D-Link DUB-1340 0