facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Wing Commander: Secret Ops
Ревю | 09.10.1998 | автор: Момчил Милев


оценка:
Производител:
Origin
Издател:
Жанр:
Симулатор
Платформа:
PC

Виждали ли сте компилация между телевизионна сапунена опера, фантастичен екшън и компютърен симулатор на космически кораб? Вземете си играта Wing Commander: Secret Ops, и ще се убедите, че такова животно има. Най-новото произведение от поредицата на Origin за земната Конфедерация, нейните космически асове и безбройните им междупланетни войни с агресивни чуждоземни раси изникна на геймърския фронт по твърде необичаен начин. Изненадващо по всички сайтове за компютърни игри в Интернет гръмна поразяваща новина - Origin пуска по мрежата

безплатно продължение на миналогодишния хит

Wing Commander: Prophesy, което представлява абсолютно оригинална игра. Грешка няма, можете да се сдобиете с нея без да платите пукнат грош на фирмата-производител. Единствените ви разходи ще отидат за downlaod-а на около 120 мегабайта, което при качеството на повечето български Интернет-услуги може да погълне едномесечния трафик на почти всеки средностатистически потребител ;-). Затова най-добре си вземете демото от диска към новия брой на PC Mania.

След като изтеглите играта обаче ще се убедите, че всъщност не я получавате абсолютно безвъзмездно. На практика безплатното разпространяване на Wing Commander: Secret Ops представлява едно гигантско маркетингово проучване на потенциалния пазар на космическите симулатори. За да подкарате играта, трябва да се сдобиете със специален регистрационен код от фирмата-производител, който е строго индивидуален за вашето копие. А за да го получите, първо трябва да попълните гигантска бланка, където трябва да си кажете и майчиното мляко. Ще трябва да споделите какви игри предпочитате, откога следите поредицата Wing Commander, откъде сте научили за последното продължение, по какви други симулатори си падате, по колко време отделяте за геймки, на каква система работите и какво ли още не. Така Origin ще направи може би най-голямото проучване на геймърската аудитория, и то без да направи почти никакви разходи.

Другото странно нововъведение във Wing Commander: Secret Ops е, че структурата й

наподобява телевизионен сериал

в стил „сапунена опера“, но с доста повече патаклама. След като изтеглите играта, регистрирате я и започвате да избивате космическите кораби на инопланетните ви душмани, с ужас ще откриете, че след петата мисия играта ви казва „бай-бай“ и триумфално ви изхвърля. Не се плашете, това не е поредният блъф за „безплатната“ игра, която заработва като хората само срещу „незначителна“ вноска „в зелено“. Просто фирма Origin се е погрижила да получите новия Wing Commander „на час по лъжичка“ или по-точно по веднъж седмично. Играта е разделена на седем епизода, като по един от тях излиза всеки четвъртък в продължение на месец и половина. Размерът им не е голям - по 400-500 килобайта и може да бъде дръпнат от Интернет за отрицателно време. Новата стратегия на Origin може би е малко изнервяща за геймърите, но в нея определно има логика.
Според пазарните стратези на фирмата повечето от досегашните симулатори от серията Wing Commander обикновено се изиграват за един уикенд и след това геймърите трябва да чакат около половин година за пакет с допълнителни мисии. Аз лично изключително се ядосах на новата структура, тъй като изигравах епизода за час-два и после ежедневно посещавах страницата на Origin с надеждата, че фирмата се е излъгъла да пусне продължението малко по-рано от бленувания четвъртък. А освен това хич не си падам по сериалите!

Не бива да забравяме обаче, че превръщането на Wing Commander в своеобразен геймърски сериал ще привлича всяка седмица маса любители на компютърните забавления (като мен самия) в Интернет-сайта на Origin, а това определено ще има доста мощен рекламен ефект. Просто покрай безплатните епизоди на Wing Commander: Secret Ops потребителят ще може да разгледа и другите платени продукти на фирмата-производител. Струва ми се обаче, че ще си спестите целия този ужас „а ла сапунена опера“. Според моите сметки, когато си купите списанието ще можете да изтеглите всички епизоди накуп с изключение може би на един-два… Все пак стига съм разсъждавал на тази тема, защото малко се поотплеснах от самата игра.

Действието на новия симулатор започва там, където свършва Wing Commander: Prophesy.

В предишната игра въоръжените сили на земната Конфедерация и империята на коткоподобните Килрати са принудени да се съюзят срещу нова заплаха - високоразвита раса от насекомоидни същества, която не се опитва да пороби другите цивилизации, а просто да ги изтрие от лицето на земята. Инсектите нахлуват във владенията на Килратите и започват да громят колония след колония. Пред лицето на този страховит враг заклетите неприятели от първите четири Wing Commander-a обединяват усилията си и изтикват нахлуващите орди от изследвания космос. Но изглежда не задълго…

Wing Commander: Secret Ops започва с тост по случай успешния завършек на кампания срещу насекомите. Вие започвате играта в ролята на лейтенант Ланс Кейси, син на ветерана от първите четири игри Айсмен. След като в миналата серия успешно повоюва под командването на земния ударен кръстосвач „Мидуей“, Кейси получава нова задача. Младият ас трябва да ескортира първия полет на крайцера за омиротворителни операции „Цербер“ - най-новото постижение в земната военна технология. За нещастие с първия  си полет новият звездолет попада и в първата си битка. Корабът е заклещен от космическа флотилия на буболечките и то не във владенията на Килратите, а в сърцето на земната Конфедерация! Изглежда пак ще има война и то още по-жестока от предишната. „Цербер“ трябва да направи всичко възможно, за да спре нашествениците и да извести останалите земляни за надвисналата опасност. Но дали ще може…?

Втората война с буболечките

И този път на помощ се притича ескадрилата от елитни пилоти, събирала боен опит в продължение на пет Wing Commander-a. Отново трябва да карате леки изтребители, скорострелни прихващачи и окичени с ракети и бомби тежки бомбардировачи. Както и в предишните серии ще трябва да  обикаляте като побъркани навигационните точки в различни звездни системи и да превърнете в междузвездни отломки корабите на враговете ви. Операциите са  общо взето три типа - разузнаване, патрулиране, ескорт на крайцери и цивилни звездолети или пък атака на вражески команден кораб. Общият брой на мисиите е 56 - от 5 до 8 във всеки епизод. Интересен момент във Wing Commander: Secret Ops е, че всеки епизод може да се мине по два начина - в зависимост от това дали изпълните всички задачи в някоя от първите мисии или не. Това прави действието на играта малко по-разнообразно. Иначе структурата на битките се запазва. Интересен момент е, че всяко от различните видове оръжия може да се окаже неприложимо в дадена ситуация или пък най-доброто решение - в друга. Например някои самонасочващи се ракети трудно прихващат определени вражески изтребители. Скорострелните оръдия пък за секунди изгълтват цялата енергия на кораба, ако пилотът е неточен. По-големите и статични кораби на противника (например тип „Баракуда“) може да се обстрелват дори  с неуправляеми ракети, а крайцерите се взривяват само с торпеда. За жалост и във Wing Commander: Secret Ops не може да си подбирате изтребителя, на който трябва да летите… 

 
системни изисквания
Pentium 133 32 MB RAM
напиши коментар
 
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Goat Simulator 50
Colin McRae: DiRT 2 44
The Sims 3 43
Tom Clancy's H.A.W.X 32
X3: Terran Conflict 19
Operation Flashpoint: Dragon Rising 18
Guitar Hero: World Tour 17
The Sims 4 15
F1 2013 15