facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Wasteland 2
Превю | 03.08.2014 | автор: Пламен Димитров


Производител:
inXile Entertainment
Издател:
inXile Entertainment
Жанр:
Ролева игра
Платформа:
PC
Излиза на:
септември 2014

сайт на играта »

В света на игрите, 26 години са адски много време. Можете ли да си го представите? Признавам, че поне за мен е трудно. Преди повече от четвърт век, през 1988 г., излиза едно пост-апокалиптично RPG, което мнозина смятат за основоположник на този жанр. Не говоря за Fallout - преди да има Fallout е имало Wasteland. А днес, след като Fallout серията премина изцяло във first person 3D режим, много хора си спомнят с умиление за стария тип геймплей, с походови битки и камера от птичи поглед. Тези хора могат да се радват - Wasteland се завръща! След като над 70 хиляди души подкрепиха финансово втората версия на играта в Kickstarter, тя вече е на финалната права, а бетата й може да бъде тествана от всеки, който е дал някаква сума за нейната разработка. Ето и част от впечатленията от тази бета...

Добре дошли в Пустошта

Историята на играта е пряко продължение на тази в оригинала. В алтернативна на нашата вселена, през 1998 г. се разразява глобална ядрена война, която превръща планетата в купчина развалини. В американския югозапад, група военни се заселва в затвор, освобождавайки и изгонвайки намиращите се там осъдени на смърт престъпници. Впоследствие войниците се съюзяват с местни жители от околността и формират Пустинните рейнджъри, за да помагат на оцелелите в пустошта.

Действието във втората част се развива петнадесет години по-късно. Много от изборите, които играчът е трябвало да направи в единицата, са оказали влияние върху света в двойката, или поне присъстват като Easter Eggs. Вие започвате като група от четирима недоказали уменията си потенциални членове на Рейнджърите, като имате солидни възможности да оформите екипа си спрямо собствените си желания. Създаването на персонажи е от стария тип - мъчно и сложно, но напълно свободно. Можете да облечете героите си в комични сомбрерота или розови полички, ако искате. Ще ви трябва някой с висока харизма, който да води преговорите, но и някой, който разбира от огнестрелни оръжия, за да водите битки. Ами ако ви свършат мунициите? Най-добре вземете и експерт по ръкопашен бой. След битката ще ви е необходим лекар, а макар и пост-апокалиптична, пустошта е пълна с хай-тек отломки от стария свят, така че ще ми трябва и компютърджия. Мамка му, станаха петима! Добре, започваме мисленето отново...

Богат на нещица свят

Можете сами да попълните биография на героите си и макар, че не можем да очакваме играта да се съобразява с нея, все пак е приятна добавка. Дори незначителни на пръв поглед черти на героите ви, като това дали пушат и коя марка цигари предпочитат, могат да окажат влияние върху събитията. Първите впечатления обаче са, че играта предпочита пълната специализация - ако се опитате да направите персонаж, който е средно добър в много области, той ще е доста по-безполезен от герой, който е наистина много добър в едно или две неща. В този смисъл, свободата ви е ограничена - играта иска да бъде играна по начин, по който тя е решила.

Светът на Wasteland 2 е изключително богат откъм интересни неща, макар на пръв поглед да не изглежда така. Всеки екран е изпълнен с обекти за разглеждане, тайници, сейфове и други подобни. Не е задължително да откриете всички (макар, че някои фенове със сигурност ще го превърнат в мисия на живота си), но те придават цялост на света, което е много важно за историята. Градчетата, които ще посетите, са сравнително малки, но както вече отбелязахме - пълни със съдържание.

Стига групичката ви да е достатъчно силна, можете да ходите навсякъде. Wasteland 2 ще ви позволи да се шматкате колкото си искате, но имайте предвид, че бездействието се наказва. Например, от време на време ще получавате радиосигнали за бедстващи райони, които са под нападение и искат помощ. Изчакайте твърде дълго и тези местности ще бъдат унищожени перманентно. На играча трябва да му е ясно, че това не е Fallout, такъв, какъвто го знаем от най-новите му части. Тук пустошта не е статична и не чака вашия отбор като някакви супергерои или спасители. Тук сте обикновени хора с обикновени възможности, които не могат да огреят навсякъде, независимо колко им се иска.

Бой по каската

Освен в разглеждане на интересни предмети и локации, ще прекарате голяма част от времето си в битки. Те са същински blast from the past, използващи системи, които не мислех, че вече ще видим в съвременна комерсиална игра. Както вече стана въпрос, камерата е изометрична, от трето лице, а битките са походови и на случаен принцип. Из дебрите на пустошта можете да срещнете групи от по три до десет бандита на няколко различни бойни полета. Всеки от вашите персонажи има определен брой точки за действие, които определят какво може да прави за един ход. Имайте предвид, че наказанието за провал е огромно - повечето персонажи не могат да понесат повече от няколко директни удара. Когато понесат фатални щети, падат в безсъзнание на земята и трябва да бъдат излекувани веднага. Ако това не се случи (а както се досещате, по време на баталия това е доста трудно), те умират - и ги губите завинаги.

До финалния рилийз на Wasteland 2 остава по-малко от месец, а играта вече изглежда почти напълно завършена и много обещаваща. По всичко личи, че е успяла да преведе една древна, 26-годишна формула, на езика на съвременния геймър. Нямаме търпение да се разходим сред пустошта, дори да е повече от сигурно, че ще ни погълне безвъзвратно... 

напиши коментар
 

390 мнения
профил »
venenum каза на 04.08.2014, 07:01 ?. :
Редактиран на 04.08.2014, 07:11 ?.

Нямам търпение да излезе.Не се съмнявам,че ще е шедиовър.
Очаквам и другите 2 игри от светата тройца

!!!Wasteland 2,Pillars of eternity,Torment:Tides of numerana!!!

EДИТ:::Ся като прочетох превюто....
...Много ми хареса. БРАВО!!!

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 04.08.2014, 15:26 ?. :
Редактиран на 04.08.2014, 15:41 ?.

*Numenera


Тази, заедно с другите изброени, Divinity: Original Sin, очакваните Underrail и Age of Decadence, (плюс още заглавия, да не ги изброявам, защото не представляват интерес за широката публика), са причината да съм откровен ПЦ геймър. Докато има студия, които уважават своята аудитория, ще има и качествени игри.

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 04.08.2014, 16:02 ?. :

Изброй, изброй, някой може да си хареса нещо.

1978 мнения
профил »
DragonSlayer каза на 04.08.2014, 16:12 ?. :

Ъъъ... Dragon Age: Inquisition? :)

1212 мнения
профил »
Nreth каза на 04.08.2014, 16:29 ?. :
Редактиран на 04.08.2014, 16:29 ?.

Няма човек на Земята, който да не я преорднъл.Всеки би се влюбил в тактическата камера ; )

1616 мнения
профил »
nightwarrior каза на 04.08.2014, 17:56 ?. :

Заклет фен съм на Origins, ама никъв преордър на DA:I, ще я взема чак когато и излезе и се уверя че не е Dragon Age 2.2

566 мнения
профил »
{SuPa-1337-Killa} каза на 04.08.2014, 11:21 ?. :

Гледах малко клипчета от бетата в ЮТъп, и да изглежда добре. Напомня ми на ФО2 малко, което е хубаво.
Ша се пробва (y)

163 мнения
профил »
Pravilnika каза на 04.08.2014, 12:12 ?. :

Задължително ще се пробва.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 04.08.2014, 14:05 ?. :

Хайпнат съм! =)

968 мнения
профил »
Serious Sam каза на 05.08.2014, 21:18 ?. :

Макар да не съм фен на подобен род игри, предвиждам, че кикстартер ще възроди определени жанрове, които превръщането на гейминга в индустрия закопа безпощадно, като не твърде масови, сиреч харчещи се
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Wasteland 2

Ревю:
Игра, която бихме препоръчал на всеки, който не е пробвал оригиналния Fallout или изпитва носталгия по този тип геймплей.

новини:
Новата седмица се очертава като интересна за любителите на ролевите игри, които ще могат да избират между няколко заглавия.
За нея inXile ще направи поредица от промени по пърковете, уменияте, баланса на битките и др., както и ще разшири озвучението.
Новината бе оповестена от Microsoft по време на провеждащата се в момента Game Developers Conference.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Diablo III 147
The Elder Scrolls V: Skyrim 141
Ревю в прогрес: Diablo III 135
Torchlight II 114
Dragon Age: Origins 102
Mass Effect 2 96
Darksiders 2 87
The Witcher 3: Wild Hunt 86
Mass Effect 3 82
The Witcher 2: Assassins of Kings 78