facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Warhammer 40,000: Space Marine
Ревю | 13.09.2011 | автор: Петър Йорданов


оценка:
Производител:
Relic Entertainment
Издател:
THQ
Жанр:
Екшън от трето лице
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

Историята става

Уникални екзекуции

Добра визия

Зарибяващ екшън

минуси

Едно дърво с умения би било добре дошло

В един момент става доста еднообразна

В един момент започнах да ставам толкова добър в разчекването на оркски челюсти с голи ръце, че чак започна да ми харесва по свой собствен извратен начин. Да не говорим за бясното щурмуване с резачка в ордите от зеленокожи. Или пък стоварването на бoтушите ми върху кухите им тикви чрез любимия ми джъмп пак. Да, Space Marine ви позволява да се почувствате като истински бойни машини. И да, от време на време предизвика някоя и друга прозявка, докато се помпате на бутоните като луди. Като цяло обаче това е една луда касапцница…

Но да не избързваме. Какво всъщност е Space Marine? Един брутален екшън от трето лице, издържан напълно в духа на Warhammer 40,000 и разработен от компания, която доскоро бе известна единствено и само със своите уникални стратегии в реално време. На пръв поглед той е одрал кожата на Gears of War. На втори обаче това е едно 

уникално по своя собствен начин шеметно фантастично приключение

Вие сте ултрамарини, изпратени да се справят с нашествие на орки на имперския Forge World и същевременно – да опазят прототип на огромна бойна машина, наречена Titan. Нищо обаче не е толкова просто, колкото изглежда, и много скоро нашият главен герой Тайтъс ще се убеди в товa. Oчакват ви срещи със стотици, дори хиляди орки, с инквизитор, който не е точно такъв, за какъвто се представя, както и с ужасяващите Chaos, които в един момент ще нахлуят през порталите директно във Forge World...

Ако кажем, че Space Marine е игра, в която главният герой се врязва в орди от противници и ги и прави на кайма, вероятно бихме могли да изчерпаме всичко, което на практика представлява. Интересното в случая е, че това не е нещо непременно лошо. Relic успяват до известна степен да го направят интересно – било то заради уникалната визия и още по-умопомрачителните убийства, или пък заради историята, която бавно се разплита на фона на един поставен под обсада свят.

Управлението

на Тайтъс е изключително елементарно. Левият бутон на мишката е за огнестрелни оръжия, десният – за меле. Първите са достатъчно футуристични и напълно в стила на вселената. Докато вторите – е, истинско удоволствие е да се коля с тях. Брадва, чук, резачка… Каквото се сетите. Въпреки че има различни комбинации, които може да изпълнявате с тях (десен бутон, десен бутон, F = удар с рамо), в един момент всичко се свежда до лудо помпане сред море от зелени орки, крещящи до полуда “Space Marine!”.

Тайтъс разполага с енергиен щит, който се възстановява, когато някой не го атакува за 2-3 секунди. Кръвта обаче не се регенерира. Нито пък има аптечки, разпръснати по пътя ви. Идеята на Relic в това отношение е просто гениална – 

Тайтъс възстановява здравето си чрез екзекуции

А те са и най-якото нещо в играта. Зашеметете някой от противниците, отидете при него, натиснете E и се насладете на едни от най-бруталните анимации, които сте виждали. В зависимост от противника и оръжието, което сме екипирали, Тайтъс се саморазправя с гадината по възможно най-жестокия начин. И разчекването на челюст или набучването на резачка е най-малкото нещо, което ще видите…

Макар и броят на оръжията да е повече, героят ни може да носи само четири основни огнестрелни и едно за меле, които подменя с течение на играта. Дърво с умения няма. По пътя си ще отключвате различни екстри, като Fury, което възстановява здравето ви и увеличава щетите, които нанасяте. По-късно то ще се подобри до такава степен, че да забавяте времето, когато се прицелвате в главата на някого. Но общо взето нищо кой знае какво, което да променя геймплея коренно – просто вървите и коляте. Това е. Понякога с вас ще има и други спейс марини, но те не могат да бъдат контролирани пряко или косвено.

Веднъж щом пребягате през сингълплейър кампанията и избиете всички орки и Chaos воини, може да се впуснете и в относително

забавния мултиплейър

Налични са два режима (Annihilation - своеобразен Team Deatmatch, и Sieze Ground - тип Domination), но Relic oбещаха да добавят и кооп с предстоящото DLC. В онлайн касапницата враждуват помежду си Chaos Space Marines и Space Marines. Може да избирате между различни класове (например Tactical Marine/Chaos Tactical Marine, Devastator/Havoc, Assault/Raptor). Трите класа са въоръжени по специфичен начин - отключвате си пъркове и оръжия с течение на времето. Така например Assault/Raptor може да разполага с джъмп пак и резачка. Общо взето е интересно да се пуснете за няколко рунда, но дали ще останете повече от ден-два на сървърите. Поне кустомизацията тук е с една идея по-силно застъпена, което ще зарадва хардкор феновете на вселената.

В края на краищата обаче Space Marine е едно приключение, което, макар и интересно и без съмнение да си заслужава изиграването, няма да остави кой знае каква трайна следа в съзнанието и веднъж щом го превъртите, просто ще го изтриете от компютъра си и никога повече няма да посегнете към  него. Въпреки това – не го пропускайте!

  


Оръжията

По отношение на близък бой започвате с боен нож. Нищо особено. Малко по-късно обаче той ще бъде заменен от chainsword, а по-нататък - от power sword, power axe и дори thunder hammer. Чукът, разбира се, е най-як. Истинско удоволствие да трошите глави с него (но разлика в комботата няма, което е до известна степен тъпо). Когато го носите обаче, имайте предвид, че имате ограничен достъп до някои от огнестрелните оръжия. А те също не са за подценяване. Може да носите четири, но в играта има близо една дузина. От най-обикновени пистолети, до уникални оръжия, които изпепеляват всичко по пътя си и или изстрелват бомби, които се залепват по стени или противници. Натискате спусъка и се наслаждавате на гледката.
 
системни изисквания
2.0 GHz Dual core CPU (Core 2 Duo, AMD X2 или по-добър), 1GB RAM (XP), 2GB (Vista и 7), 256MB GPU със Shader Model 3 (AMD Radeon 3850 или NVIDIA GeForce 8800GT), Win XP SP3, Vista SP1, 7
напиши коментар
 

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 14.09.2011, 09:07 ?. :

Намирам играта за супер скучна... стая с орки, стая с патрони, стая с орки, стая с патрони... Коленето на орки е донякъде забавно. но имам чувство, че влизам на меле, само за да ударя последното комбо, което размазва всичко пред мен. А и има 3-4 вида екзекуции, който се повтарят. И не ми хареса особено момента, в който играта те донякъде задължава да използваш някое от оръжията, например снайпера. Играта не е лоша и както казва автора си струва да се преиграе поне за историята, ама след War for Cybertron подобни игри могат малко да ме впечатлят.

247 мнения
профил »
ivaillo.asenov каза на 14.09.2011, 09:09 ?. :

Прилича малко на Gears of war, но става за 1 изиграване

1140 мнения
профил »
Slesher каза на 14.09.2011, 09:40 ?. :

Пробвах я в OnLive и бих казал, че е доста добра игра. Доста добра, но все пак бих предпочел Gears of War в този жанр. Липсва ми система за прикриване, която да вкара някакво тактическо мислене и разнообразие. Знам, че ако имаше такава щеше да е тотално копие на GoW, но лично на мен щеше да ми е по-интересна.

103 мнения
профил »
suiiuris каза на 21.09.2011, 18:50 ?. :

Космическият пехотинец не се крие, той мачка в името на императора.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 14.09.2011, 09:50 ?. :

Моите уважения г-н Йорданов, но ми се струва, че се бързали за някъде, докато сте писали ревюто =) Надявам се това, което ще прочетете по-долу да го приемете като конструктивна критика, а не като заяждане.

Така, по начина по който сте изразили мнение ми става ясно, че не сте Уорхемър фен или не сте запознат с 40к вселената като цяло. Няма лошо в това, но има и други, които идея си нямат що е то "Спейс Марийн" камо ли пък "Утра". Едно кратко интро за вселената, за тези супер войници и тяхното предназначение, би било изключително полезно за хората, които не са запознати с 40к вселената.

Графика, оръжия, озвучение. По графиката и звукът нищо не сте споменали. За дизайна на нивата - също. По въпросът с оръжията и екипировката - двърде неизчерпателно... което си е още една подсказка, че сте имали по-важна работа =)

Персонажите и сторилайнът. Също имате пропуски тук. Кои са те, какви ги вършат, първостепенни, второстепенни, злодеи и съюзници.

Мултито - Режими, екипировка, умения, кустомизация.

Като цяло, играта дълеч не е онова което си представях, но ако трябваше да избирам по-малкото зло - бих избрал играта в сегашният и вид пред това въобще да я нямаше. Несъмнено си е зарибявка за феновете, но дали ще привлече нови почитатели, кой знае?


369 мнения
профил »
emsito каза на 14.09.2011, 09:57 ?. :

Хайде PC Mania ВРЕМЕ Е ЗА РАБОТА! излязоха доста нови игри. Чакаме все повече статии.

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 14.09.2011, 11:49 ?. :
Редактиран на 14.09.2011, 11:49 ?.

"Така например Assault/Raptor разполага с джъмп пак и резачка" разполага с какавото оръжие си отключил и му сложиш в мултиплеъра, просто трябва да имаш оригинална игра за да разбереш това

92 мнения
профил »
copogame каза на 14.09.2011, 12:42 ?. :

Хаха егати ревюто. То кратко като новина бре.

54 мнения
профил »
ea bokluci каза на 14.09.2011, 13:30 ?. :

дано производитела на играта не е еа боклуците

174 мнения
профил »
t3h_MaSt3r каза на 14.09.2011, 13:31 ?. :

BTW forge world-ът се казва Грайа, и ми звучи малко странно като постоянно се повтаря а не се ползва името му.

П.С. "бутуши" нарочно ли е написано грешно?

54 мнения
профил »
ea bokluci каза на 14.09.2011, 13:34 ?. :

ако еа геймс е производителя значи играта не струва

56 мнения
профил »
DrakkeDoggy каза на 14.09.2011, 19:25 ?. :

Beware: Troll

54 мнения
профил »
ea bokluci каза на 14.09.2011, 13:37 ?. :

ако играта прилича на геарс оф вар занчи е хубава

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 14.09.2011, 13:51 ?. :

Заврете си тоя Gears Of War в ушите.

54 мнения
профил »
ea bokluci каза на 14.09.2011, 13:56 ?. :

сабак горе долу е така.геарс оф вар не е много хубава игра ама я бива

54 мнения
профил »
ea bokluci каза на 14.09.2011, 13:57 ?. :

форумите в пц маниа са много тъпи.винаги го обръщат на спор

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 14.09.2011, 14:04 ?. :
Редактиран на 14.09.2011, 14:07 ?.

Забравих какво трябваше да кажа тук...

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 14.09.2011, 14:04 ?. :

А сетих се : "ако прилича на GoW, значи е хубава/GoW не е много хубава.
Склероза?

54 мнения
профил »
ea bokluci каза на 14.09.2011, 14:08 ?. :

сабак има хора дето я харесват други не.аз не я харесвам много заради прекалената фантастика

54 мнения
профил »
ea bokluci каза на 14.09.2011, 14:10 ?. :

винаги има спорове код срещу батълфийлд или пес срещу фифа.безмислени са.затове не пиша много коментари

53 мнения
профил »
destroyer93 каза на 14.09.2011, 15:05 ?. :

отначало беше интересна но в един момент тотално ми писна ,мисля да я изтрия

173 мнения
профил »
Gen.Toast каза на 14.09.2011, 17:01 ?. :

А сега като напишете и ревю за "Червения оркестър 2" и "Мен ъв Вар: Виетнам", ще съм ви много благодарен.

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 15.09.2011, 11:16 ?. :

ИМПЕРАТОРА НА ХОРАТА Е ТУРЧИН !!!

50 мнения
профил »
OverLordBG каза на 15.09.2011, 13:00 ?. :

Кой го казва...

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 15.09.2011, 13:18 ?. :

Аре идвайте в мултиплеъра. Дигат се левели и се отключват нови предмети оръжия и брони. Избират се 3 коренно различни класа маринки и става яко меле.

11 мнения
профил »
Rinso каза на 16.09.2011, 11:22 ?. :

Играта не е лоша, обаче си мисля, че определено трябва да си фен на 40k вселената, за да ти хареса истински. Ако не знаеш за какво става въпрос и не ти пука, това е просто сравнително еднообразен сай-фай екшън. Кефът определено е по-голям ако знаеш кой, какво и защо.

127 мнения
профил »
lyubohar каза на 17.09.2011, 07:05 ?. :
Редактиран на 17.09.2011, 07:06 ?.

"В един момент става доста еднообразна".
Да, някъде около 10-тата минута. И да си фен на 40к вселената не помага...

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 17.09.2011, 12:36 ?. :

Зависи кво търсиш от 1 игра. Ако искаш състезания с мотори тук няма да ги намериш.

22 мнения
профил »
Пръч каза на 18.09.2011, 10:58 ?. :

Играта си е скучна за парите. Ако идеята е да се мине сингъла, трябваше цената да е макс 20 евро. Полирана е до съвършенство, но самата базова идея е еднообразна.

Въобще Relic не са това което бяха. Първо трагичния инцидент с дизайнера на CoH. Пък и lead designer-а и важна част от екипа на Dawn of War I работят по Diablo 3. Тоест ако ви се играе игра в различен жанр правена от същите хора, Diablo 3-то е по-близко. :)

2206 мнения
профил »
iddqd каза на 18.09.2011, 12:58 ?. :

Да играя диабло щото дизайнера на доу 1 участвал в него и това го пишеш в темата за спейсамарин? Нещо нема връзка. Ти си некв трол ретаред бате.

205 мнения
профил »
nozo каза на 22.09.2011, 19:53 ?. :

Точно това е, че играта не е само сингъл, но за мулти трябва да си я купиш, а там вече има и повече разнообразие не само адреналин и фенбойстване

1565 мнения
профил »
n00b каза на 21.09.2011, 12:52 ?. :

Пробвах я, не ми хареса. Наистина е прекалено еднообразна. После пиратите ще са виновни, че някои хора в индустрията не могат да правят това, за което взимат заплати.

23 мнения
профил »
donev_go каза на 21.09.2011, 22:39 ?. :

Играта наистина не е кой знае какво, но съм фен на Уорхамър 40к и ще си я изиграя с кеф. Уорхамър вселената има огромен потенциал и за в бъдеще вероятно ще видим доста по-добри игри по темата. Пък сега и това, което се прави е добре дошло.

636 мнения
профил »
Dumb_Joe каза на 22.09.2011, 06:44 ?. :

Къде ми е продължението хора... Къде Е??? Играта като история беше добра. Искам 2ра част да видя какво става с капитана и онова подмолно, нищожно малко ултрамаринче, което ме предаде. С удоволствие бих му стъпил на кратуната.

71 мнения
профил »
Simo0o0 каза на 08.10.2011, 10:03 ?. :

Не е зле да предупреждаваш, преди да даваш спойлери.

128 мнения
профил »
qcetoo каза на 23.09.2011, 23:40 ?. :

Не е лоша играта ама кратка ми се видя и да това с дървото с уменията щеше да разнообрази играта.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Warhammer 40,000: Space Marine

Превю:
След като демо версията на играта вече е достъпна за всички фенове, нека хвърлим един предварителен поглед върху това как изглежда новата игра на Relic.

новини:
Засега видяхме само кратък тийзър, докато самата игра ще бъде разкрита официално на 17 октомври.
Походовата стратегия на Rodeo Games представлява първото мобилно издание на вселената на Warhammer и засега ще се разработва ексклузивно за устройства на Apple.
Valve публикува класация на най-продаваните заглавия за изминалата седмица. Този път лидерът е Warhammer 40,000: Space Marine.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Watch_Dogs - видео ревю 149
Star Wars: The Force Unleashed II 125
Tomb Raider 103
The First Templar 91
Assassin's Creed: Revelations 90
Darksiders 2 87
Assassin's Creed 2 81
Grand Theft Auto V - Втори поглед 80
Prince of Persia: The Forgotten Sands 80
Assassin's Creed III 80