facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
Warhammer 40,000: Dawn of War II
Ревю | 12.03.2009 | автор: Борис Цветков


оценка:
Производител:
Relic
Издател:
THQ
Жанр:
Стратегия в реално време
Платформа:
PC
сайт на играта »
Цена:
77.00 лв.
купи играта »

плюсове

Брутална атмосфера

Кооперативна кампания

Свиреп и добре балансиран мултиплеър

4 уникални раси с по 3 отличаващи се командира

Най-добрите графика и звук в жанра

минуси

Cъкратеното строителство може незаслужено да отблъсне някои играчи

Питате ли се какви кошмари сънуват зергите?

Настана време отново да се потопим в жестоката действителност на 41-вото хилядолетие. Ако не знаете кой е Императорът, бдящ над нас от Златния Трон, господар на човечеството и владетел на неизброими светове, то вие сте долни еретици и дори няма да усетите кога агентите на Светата инквизиция ще потропат на вратата ви.

Оставяйки това настрана, единичната игра в Dawn of War II е като Diablo с няколко героя наведнъж, а мрежовия компонент - като Star Craft, но без строежа на база и с повече тактическо мислене. Преди част от вас да ми се нахвърли със справедлива ярост, да ме обяви за гнусен ксенос и да ме подложи на екстерминатус, нека кажа, че това е неточно сравнение, служещо само като отправна точка.

Кампанията ви напъхва в няколкотонната броня на млад брат от бойните редици на Кръвните Гарвани, току-що издигнат в ранг командир. Съдбата, която не я е грижа много за това, ви е подготвила свиреп тест. Калдерис, планета, която е основен източник на новобранци за редиците ви, е нападната от Орки. Не, не става дума за косатки, а за едри зелени хуманоиди с пресилен кокни акцент и хулигански наклонности. Естествено, на вас се пада честта да ги спрете. Но както си му е редът, нещата не се оказват толкова прости.

Строителният елемент

в кампанията е премахнат напълно. Вместо това в битка ще водите внушителната сила от, пригответе се, три отряда. Е, плюс вас самия. Но понеже всеки космически пехотинец е равностоен на сто нормални бойци, това не е малка ударна мощ.

Подчинените ви отряди, всеки от които е уникален, си имат сержанти с ясно изразен, собствен характер. Това допълнително подсилва усещането, че сте задружна банда на бойното поле. Командирът и сержантите са изключително инат типове и дори най-солидната атака най-много да ги хвърли в несвяст. Колегите им пък могат сравнително лесно отново да ги изправят на крака. Редовите гарги обаче нямат този късмет. Наложи ли се, може да доведете силите си до пълна мощ, само с подкрепления, телепортирани от обикалящия в орбита кораб и то на места, където технологията позволява.

Геймплеят на Warhammer 40K: Dawn of War II е смесица от тактическа игра и екшън RPG. Ключово е да пазете хората си и обмисляте внимателно подхода към всяка ситуация. Без комбинация от правилно позициониране на частите, използване на прикрития и специални умения просто няма да ви бъде. Със сраженията идва опитът, придружен от нови способности и намерена екипировка. Друг елемент, прекосил жанровата граница, са могъщите босове в края на някои мисии.

В сравнение с предишната хитова стратегия на Relic - СоН, бонусите, давани от добри защитни позиции, са по-застъпени, но пък и методите за разправа с барикадирали се противници са се увеличили. Някой оръжия могат напълно да унищожат самите прикрития, докато други, като огнемети примерно, направо пренебрегват въздействието на укрепленията. Има го и варианта просто да се промъкнете и изненадате врага в гръб.

Освен че се развива на три планети, предлага персонализиране и подобряване на армията ви, и дава възможност сами да избирате кои мисии да поемете, като от това има реални последици за прогреса ви, кампанията идва в комплект и с един друг страхотен плюс. Тя може да се играе кооперативно. Удоволствието да влезете в борбата рамо до рамо с приятел е невероятно, особено ако имате микрофони и обичате да се вживявате. Мрежовите битки променят

условията на конфликта

и нещата заприличват повече на онова, което бихме очаквали от стратегическа игра, макар да остават далече от „класическия” модел. Първо избирате коя от четирите раси да поведете – Хора, Орки, Елдари и Тираниди. Всяка от групировките има по три отличаващи се предводителя, всеки с внушителни специални умения. Освен че можете да изберете този, който подхожда на вашия стил, като за капак ще може да го снаряжите и с различни видове оръжия, броня и специална екипировка, още повече променяйки характеристиките му на бойното поле. Сега моля пророчицата на Елдарите за прошка, защото не сложих женски род на куп места в последните две изречения.

Отрядите и командирът трупат опит и статистики по време на битка, така че имате солиден стимул добре да се грижите за подчинените си и да не ги оставяте да измират. Ако конфликтът се проточи, армия от ветерани ще се притече на помощ, така че везните да се наклонят във ваша полза. Като цяло фокусът е върху умелото прилагане на способностите на добре специализирани групи бойци, не върху сблъсъка на безчет безименни единици.

Това до висока степен важи дори за Тиранидите, които за първи път се появяват официално в поредицата. Духовни деди на изглеждащите дружелюбни в сравнение с тях Зерги, те са истинска неутолима напаст от зъби, нокти и безброй други, далеч по-гнусни елементи. Тяхната механика на игра е най-близка до безмилостното нахвърляне на талази срещу противника, но дори и с тези зверове това не е най-ефективният подход.

Сблъсъците в Warhammer 40K: Dawn of War II са бързи и смъртоносни. Минимализирането на строителните елементи всъщност е добре дошло, давайки ви възможност да се концентрирате върху самото сражение.

Танцът на войната е непрестанен и изкусен. Дали играете един на един или трима срещу трима, полето никога няма да остане статично. Добрата отборна игра е може би по-важна, отколкото в която и да е друга стратегия, която съм виждал, а комбинацията от уменията на расите и различните командири дава широка зона за артистична изява. Основните ресурси в играта са реквизиция, енергия и

победните точки

Всеки от тях се набавя като контролирате определени стратегически позиции на терена. Съревнованието да задържите контрола над тях е жестоко, създавайки динамика постоянно държаща ви нащрек.
Щабът е стартовата позиция за разгръщане на армията ви, който се ъпгрейдва на три етапа. За допълнителен приход от енергийните позиции се изграждат генератори, които са далеч извън пределите на добре укрепените задни линии. Това ще ви принуди да защитавате инвестициите си и постоянно да преценявате приоритетите си.
На аудио-визуалния фронт DoW2 не показва и капка милост към конкуренцията. Озвучението е

безупречно

и каквото и да напиша, просто няма да му стори справедливост. Графиката може да не е Crysis, но енджинът на играта е достатъчно гъвкав, за да изпитате визуална наслада и без да сте откраднали някой от компютрите на НАСА. Ако пък имате сносна машина, максималното ниво на детайли ще ви представи абсолютно епична картина. Бруталната вселена на WH40K никога не е изглеждала по-добре.

Relic отново защитават репутацията си, предоставяйки широко достъпна единична игра, способна да привлече и любители на други жанрове. Мултиплейърът пък е хем привидно опростен, така че всеки без страх да може да го пробва, хем предлага завидна дълбочина и несравними шансове да демонстрирате уменията си. От времето, прекарано онлайн, останах с впечатлението, че солидният баланс също изглежда е налице. Така че с малко късмет и желание скоро ще предвождаме в свирепа схватка хулиганските Орки, манипулиращите Елдари, всепоглъщащите Ниди и героичните Избраници на Императора на официални съревнования. Вторият Изгрев на Войната е свежо безспорно успешно допълнение към жанра. 

 
системни изисквания
Pentium 4 3.2 GHz, 1GB RAM, 128 MB Video (nVidia GeForce 6600 GT/ATI X1600 (Shader Model 3.0)
напиши коментар
 

370 мнения
профил »
des каза на 04.04.2009, 05:44 ?. :

Идеята за RPG малко ме отдалечава от играта...то и в Dark Crusade я имаше,но беше по-умерена.Също и фактът,че строителството остава на заден план,ме дразни.Вярно,че е обърнато доста внимание на битките,доста по-зрелищни,разрушителни и т.н.Но все пак ми се искаше и кампанията да не остава толкова RPG-насочена.Иначе играта е хубава,интересна е и има какво да се види в нея

14 мнения
профил »
dido4004 каза на 08.04.2009, 20:31 ?. :

Защо всички копират от World of Warcraft

348 мнения
профил »
dprime каза на 20.07.2009, 16:56 ?. :

Преди да напишеш коментара си трябваше да видиш,че Warhammer поредицата е измислена много преди УОУ да види бял свят.Няма ништо взето от тъпия УОУ.Явно си прекалено зарибен към т'ва ММО за да пишеш такива глупости.

15 мнения
профил »
gunsrlove каза на 08.04.2009, 22:18 ?. :

Страхотна игра...премахването на строителния елемент беше добра идеа, но армиите са много малки-за елдар и мариинките разбирам, но орките и тиранидите са ощетени откъм лимит на армия
Между другото някой има ли идея защо компа ми не чете диска на играта(купих си я от Англия).Мерси предварително,ако пък няма идеи ще пробвам да я сваля и ще използвам оригиналния cd-key...дано да стане

160 мнения
профил »
gamble каза на 16.04.2009, 16:42 ?. :

Играта е просто ВЕЛИКА !!! От една седмица след като се прибера от работа яко цъкам на нея. Наистина е много зарибяваща. Искам само да попитам някой който я е врътнал играта следното: Снощи тъкмо си викам да си легна след поредната мисия и взех че се сдобих с Terminator Armor, та въпроса ми е само една такава броня ли мога да имам която да я слагам ту на единия ту на другия си герой или се падат и други брони от тоя "терминатор" тип?

ИГРАТА ЦЕПИ МРАКА !!!

15 мнения
профил »
gunsrlove каза на 16.04.2009, 18:21 ?. :

Само една е ,а ако я сложиш на отряд който има terminator honours всичките членове от отряда стават терминатори., което е предостатъчно.Ако имаше повече от един сет терминаторска броня играта щеше да е прекалено лесна

68 мнения
профил »
Bat_Lo6ko каза на 18.04.2009, 15:10 ?. :

Съвсем не е само един сет, аз лично си направих всички отряди терминатори, без снайперистите и дреднаута.
Дори имат различни характеристики.

6 мнения
профил »
dantedev каза на 18.04.2009, 19:23 ?. :

играта е велика в мултито е 99,9 процента от fana така 4е които не си я е купил да купува. аз сега разбрах че е имало още 3 ИГРИ преди парвия down of war 40000 сега пробвам WARHAMMER 40000:CHAOS GATE

15 мнения
профил »
gunsrlove каза на 18.04.2009, 21:15 ?. :

Не знаех ,че има повече от една терминаторска броня.Трябва да превартя цъкнята наново

130 мнения
профил »
Omerta каза на 19.04.2009, 07:36 ?. :

Много висока цена - 77 лева. Това е висока цена дори и за вишист. А за млад човек на 15-20 годишна възраст това са много пари. Как мислите, че е възможно да се премахне пиратството при това положение? Играта си остава една от най-яките стратегии, но няма да се продава на български пазар както WoW например.

1 мнения
профил »
Soviet madness каза на 04.05.2009, 18:41 ?. :

Хорица,от каде да си намеря Терминаторска броня???Имам вече няколко оръжия за нея и имам умението за нея.

261 мнения
профил »
Xelian каза на 12.06.2009, 07:52 ?. :

Има 3 терминаторски брони доколкото помня. И трите се зимат от специални мисии към края на играта.

4164 мнения
профил »
VK_ каза на 26.05.2009, 17:18 ?. :

...чакам появяването на имперската кампания. Спейс марините са пичове ама истинската работа я вършат гардовете. Надявам се експенжъна да представи добра канпания за импрерските гардове и да ни вкара в кашишките ботуши и да ни накара да се почувстваме горди имперски граждани.

"Кой ти заповята да умираш? Ставай и се бий! - комисар Ярик, защитата на Армагедон"

1 мнения
профил »
fi6eka каза на 22.07.2009, 19:06 ?. :

Игрицата си я бива.Единственото дет ма дразни е лиспата на лемента \"развитие\"(аз съм голям RTS фен и не мога без строеж на згради, проучвания и т.н),както и:кратката кампания и липста на Хаос легионерите

VK_ имам да ти кажа само едно нещо:

\"...Аз съм пророкът на ВОЙНАТА и цели светове изгарят в стъпките ми.На Армагедон аз поведох момчетата през огнените пустини и превърнах човешките градове в скрап.Бих се с Ярик, старият едноочко пред Тартарус и то се би добре, но смачкахме и неговия град.Аз съм смъртта за всичко де що ходи или пълзи...

...Аз съм Уарлорд Гхазгул Маг Урук Трака и аз говоря от името на боговете.Ще смачкаме вселената и всеки който се съпротивлява.Ще го направим защото сме орки, а ние сме създадени да се бием и да побеждаваме.

761 мнения
профил »
Sabaka каза на 11.07.2009, 12:29 ?. :

...Тези които са виждали оригиналното копие на геимката-кутията да ви е позната?Голям маринец стъпил върху мъртъв зерг...опс,грешна дума...Аз луд ли съм тъп ли съм Джокер ли съм ама що тая джитка е леко копирана от StarCraftII иначе е страхотна.Поредицата е супер(SoulStrom sux)кефи ме че махнаха некроните непомнят ми за геи попаджии които се мислят за металисти

2 мнения
профил »
koilie каза на 02.09.2009, 19:18 ?. :

Сабака саааамо лека поправка целия Старкрафт е копиран едно към едно от Warhammer вселената т.к. тя е била създадена няколко десетилетия по-рано, и сега към всички ЧЕТЕНЕТО НЕ УБИВА,а даже е голям кеф така че пробвайте не губите нищо

720 мнения
профил »
Grav3man каза на 18.08.2009, 20:58 ?. :

Наистина играта е уникална! Очаквах много по-малко в сравнение с обикновения Dawn of War , защото премахнаха строенето, но играта наистина кърти! Не съм играл толкова добра стратегия от доста време насам! Заслужава си и парите и времето, което ще прекараш с нея!

157 мнения
профил »
blackmaster каза на 19.01.2010, 08:47 ?. :
Редактиран на 19.01.2010, 08:47 ?.

Трябва ли да плащам за да играя с нещо различно от SM?

1 мнения
профил »
Savomir каза на 09.03.2010, 14:48 ?. :

Не ми трябваше да чета повече след първоначалното изречените и по-конкретно думата "зергите",но реших да хвърля един поглед на няколко реда по надолу и тогава втори fail: като диабло,като старкрафт...
Явно и самия автор на статията е толкова в час,колкото и някои от хората,пускали коментари след това...

Sabaka,твоето мнение приятелю ще се разнася по форумите като най-неподготвено изказване ЕВЪР...ще те успокоя,като ти кажа,че съм чувал и други къде къде по-смешни неща,но просто на твоето print screen и като бисер...

пускам само 1-2 изречения с големи букви ,за да може тези които не знаят да вземат да се научат,че е смешно инак всички ... геймъри

ВСЕЛЕНАТА WARHAMMER 40K Е СЪЗДАДЕНА МНОООООГО ПРЕДИ ЗАКУПУВАНЕТО НА ПРАВАТА ОТ ВЕЛЕКИТЕ BLIZZARD ЗА НАПРАВАТА НА ИГРА,КОЯТО ИЗЛИЗА ПРЕЗ 98ма (ако не се лъжа),КАТО КНИГИТЕ ЗА ИГРАТА+КОДЕКСИТЕ ЗА ТЕЙБЪЛТОП,МИСЛЯ ЧЕ ДАТИРАХА ОТ 83та СЛЕД КОЕТО ИЗЛИЗАТ НЯКОЛКО ИГРИ,ПОХОДОВИ РПГ-ТА И ЧАК СЛЕД ВРЕЕЕЕМЕ БЛИЗАРД ЯВНО ИМ ДОПАДА ВСЕЛЕНАТА И КУПУВАТ ПРАВАТА ОТ GW И НА МАСТОТО НА СМ СЛАГАТ ТЕРАНИ,НА МЯСТОТО НА ТИРАНИДИ СЛАГАТ ЗЕРГИ,НА МАСТОТО НА ЕЛДАРИ СЛАГАТ ПРОТОС.ПРЕЗ 2004та ИЗЛИЗА ПЪРВАТА ЧАСТ НА ИГРАТА,ЗА КОЯТО Е ВЪПРОСНАТА СТАТИЯ,А ИМЕННО WARHAMMER 40K DAWN OF WAR,В ПОСЛЕДСТВИЕ ИЗЛИЗАТ И 3 ЕКСПАНЖЪНА,КАТО ПРЕЗ 2009 ИЗЛИЗА И ВЪПРОСНАТА ВТОРА ЧАСТ DAWN OF WAR 2,НЕ НАМЕСВАЙТЕ СТАРКРАФТ 2 С ЮНИТИТЕ,КОИТО ИМАМЕ ВЕЧЕ В ИГРАТА ОТ 2004 И БРУТАЛНО СМЕШНАТА ГРАФИКА ЗА ИГРА ОТ 2010...

15 мнения
профил »
Mistral каза на 19.03.2010, 04:16 ?. :

Савомире, моля прочети цялата статия преди да решиш колко е в час автора.

Смоменаването на Diablo и SC... Ми точно следващото изречени е "Преди част от вас да ми се нахвърли със справедлива ярост, да ме обяви за гнусен ксенос и да ме подложи на екстерминатус, нека кажа, че това е неточно сравнение, служещо само като отправна точка."

Какви кошмари сънуват зергите също е ясно - че тиранидите ги ом-ном-ном-ват.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
Warhammer 40,000: Dawn of War II

Чийт:
Изпълни следните условия, за да отключиш Microsoft Gamerscore, които после да използваш за услугите в Live акаунта си.

новини:
Куин Дъфи от Relic коментира в интервю пред Eurogamer бъдещето на поредицата Warhammer 40,000: Dawn of War . Според него Games Workshop ще ги ангажира отново.
THQ пуснаха за даунлоуд официалния саунтрак на Warhammer 40,000: Dawn of War II - култовата стратегия на Relic Entertainment. При това напълно безплатно!
ОЩЕ ЗА ПОРЕДИЦАТА
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Warhammer 40k: Dawn of War II - Retribution 9
Warhammer 40,000: Dawn of War - Soulstorm 5
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
StarCraft II: Wings of Liberty 130
Command & Conquer 4: Tiberian Twilight 59
StarCraft II: Heart of the Swarm 53
DotA 2 - PCM2.0 47
Demigod 42
League of Legends - PCM2.0 41
Warhammer 40k: Dawn of War II - Chaos Rising 38
Stalin vs. Martians 33
Total War: Shogun 2 31
Napoleon: Total War 28