facebook facebook
 
 
ИГРИ » PC
 
   
 
WRC 3: FIA World Rally Championship
Ревю | 14.10.2012 | автор: Филип Станиславов


оценка:
Производител:
Milestone
Издател:
Black Bean
Жанр:
Състезание
Платформа:
PC
сайт на играта »

плюсове

официален WRC лиценз

дълга сингъл кариера

дребни подобрения спрямо миналата година...

минуси

... които обаче все още са недостатъчни

визията изостава спрямо стандартите

трудността понякога е по-висока от необходимото

Ще ви направя едно признание още в самото начало – фен съм на високите скорости, независимо дали става въпрос за света на „изчистените“ болиди от Формула 1, пресечените терени на Световния рали шампионат или всички останали спортове и занимания, включващи мощни коли и качващи адреналина изпълнения. Затова когато преди две години по това време се появи първата WRC игра на Milestone и Black Bean, искрено исках тя да бъде успешна. За съжаление оригиналната WRC трудно можеше да се окачестви като нещо друго освен скромен опит за нещо ново. Миналогодишното издание на рейсъра бе подобрено, но предвид, че нуждата от промени бе огромна, а и факта, че тогава видяхме DiRT 3, трудно можеше да се говори за успех на играта. Сега когато отсъства истинско издание на титана на Codemasters и след като екипът на Milestone е натрупал още малко повече опит, WRC 3 като че ли най-сетне има шанс за изява.

Или пък не...

Ако не друго, то поне амбицията на италианското студио очевидно  е налице, след като този път към стандартните три издания на WRC се добавя и такова за портативната PS Vita. Това обаче не значи, че нещата са се променили много, защото в основата си WRC 3 продължава да бъде същата тази рали игра, която видяхме за пръв път през октомври 2010 г. Гръбнакът на пакета е сингъл кампанията, наречена Road to Glory, където вашата задача е да започнете от скромен състезател и да достигнете мечтания подиум на върха на Световния рали шампионат. За разлика от миналогодишния Road to WRC този път страничните опции като наемането на персонал и преговорите със спонсорите отстъпват място на същинското авто изживяване.  Но почти веднага след стартирането на нова кариера се оказва, че повечето проблеми от миналото отново присъстват. Липсва нормален туториъл, който да ви въведе в играта, трудността понякога скача необяснимо (добре, че функцията за връщане времето назад присъства отново),  дизайнът на някои от трасетата е откровено слаб, а колкото и да сменяте и настройвате автомобилите, физичният енджин тук просто не е достатъчно добър, за да пресъздаде автентичното поведение на кола върху различни настилки. Наборът от състезания, в които може да пробвате уменията си също е доста малък.

Да скочиш в дълбокото

Извън кариерата, WRC Experience изглежда мястото, където почитателите на рали шампионата биха се отправили най-напред. Благодарение на пълния лиценз тук ще откриете всички големи имена от шампионата, автентични трасета и автомобили. Изборът ви може да бъде отделен етап, цяло състезания или пълния календар. В паузите между отделните етапи може да променяте настройките на автомобила, да анализирате представянето на конкурентите и да планирате трасето напред. В добавка трябва да заделите и време аз ремонт на колата, за което условно са дадени 60 минути. Всяка поправка отнема определено време и ако сте били прекалено немарливи към колата си в предния етап, е почти невъзможно да я възстановите навреме за следващия, което пък изключва високите постижения. За щастие повечето ремонти отнемат само няколко минути и в голямата част от случаите би трябвало да имате възможност да оправите пораженията. Това е добре, тъй като в резултат както на непрецизния физичен енджин, така и на неравномерната трудност, шофирането във WRC 3 понякога може да бъде доста изнервящо.

Визия, която все още изостава

Ясно е, че при рейсъри, които имат претенции за по-висока автентичност, графиката и недостатъците в нея могат да бъдат преглътнати по-лесно. Последните две издания на WRC определено не си даваха много труд в това отношение, така че едва ли ще е изненада, ако кажем, че WRC 3 се движи в същия коридор. Подобрение има и очевидно след едно-две издания на серията ще бъде достигнато галещото окото ниво, но засега визията на играта продължава да изостава значително спрямо това, което конкурентни рейсъри на различни платформи могат да ни предложат. Поне озвучението е на достатъчно добро ниво. Двигателят ръмжи, когато натиснете педала и се дави при резките завои, а навигаторът ви звучи професионално. WRC 3 можеше да натрупа известни точки с мултиплейър режима си, но за съжаление онези, които очакват split-screen ще останат разочаровани, тъй като вместо него играта предлага само hot seat.  Milestone вече обяви, че възнамерява да включи този режим в WRC 4, но засега ще трябва да се задоволим и без него. Извън това играта онлайн с максимум 16 души е относително забавна, стига ентусиазмът на геймърите да издържи по-дълго.

WRC 3 е класически пример за максимата, че много неща се постигат чрез еволюция, а не революция. И така играта на Milestone е достатъчно стабилна, за да се хареса на по-запалените почитатели, но поразглезените от рейсъри като Forza 4, DiRT 3 и Motorstorm геймъри, както и онези, които просто не могат да пренебрегнат очевидните ръбове, които тепърва се нуждаят от изглаждане, вероятно няма да оценят онова, което WRC 3 предлага. Което е жалко, защото под оръфаната графика и непрецизния физичен модел се крие симпатична игра, която има потенциала да запълни важна ниша на гейм пазара. Проблемът е, че очевидно ще трябва да изчакаме още година или две преди това да се случи. 

 
системни изисквания
OS: Win XP, Vista, 7; CPU: Core 2 Quad или AMD Athlon 64 X2; 1 GB RAM; видео: GeForce 8800 GT или AMD Radeon HD 3870
напиши коментар
 

1126 мнения
профил »
vanmx каза на 15.10.2012, 15:39 ?. :
Редактиран на 15.10.2012, 15:42 ?.

Слаб дизайн на картите. По целия път гледаш еднородна текстура, нещо което беше често при PS1 рейсърите. Разликата в скиновете на пиститите в различните държави е само в цвета на тая текстура. Детайли извън пътя просто няма. Физичния модел на колите е супер неубедителен - през цялото време имам чувството, че се движа в някакъв улей като на водна пързалка. И това усещане не се променя при различни трасета, коли и метеорологични условия. Точно пък екстрата за връщането на времето назад е може би най-голямото недоразумение при рейсърите. Все пак трябва да има заемки от Dirt 2/3 които също са боклуци, но поне в лъскава опаковка. Промяна за 3те години откакто правят това нещо не съм видял.

Тази игра би трябвало да струва 10-15 долара и да се разпространява само онлайн, защото точно на някаква такава инди или нискобюджетна игричка мяза. А това е жалко, защото WRC е събитие което заслужава да си има качествени рейсъри посветено на него. Такива каквито са WRC игрите за PS2.

131 мнения
профил »
Ragnarous2 каза на 15.10.2012, 18:10 ?. :

Ами опитали са доста от нещата излезли в DiRT 3. Няма как да не спомена голямата прилика. Управлението ми се видя доста лошо, графиката е пластмасова кола, леко остарели текстури на пейзажа/ок. среда за игра от 2012г. Предпочитам DiRT 1/2/3 :-/

53 мнения
профил »
destroyer93 каза на 15.10.2012, 18:14 ?. :

Исус, Папата и Чък Норис са в една лодка. Изведнъж Исус излиза от лодката и почва да ходи върху водата, докато стигне брега. Чък Норис Прави същото. Папата и той опитал, но потънал и се удавил. Исус казва на Чък:"Не мислиш ли, че трябваше да му кажем за камъните?". Чък Норис му отговорил:"Какви камъни?"

1129 мнения
профил »
ToxicSean каза на 15.10.2012, 18:40 ?. :

ok

131 мнения
профил »
Ragnarous2 каза на 16.10.2012, 17:23 ?. :

Tоя sean как ме дразни...

707 мнения
профил »
sturba каза на 17.10.2012, 09:03 ?. :

Дайде ревю на Шерлок Холмс 6. Крака от пач 1.0.0.2 оправя краша.

353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 19.10.2012, 09:53 ?. :

Да не намекваш че ПЦ-мания си свалят игрите.

131 мнения
профил »
Ragnarous2 каза на 19.10.2012, 16:15 ?. :

Ти да не мислиш, че ги купуват или компаниите производители им плащат за да напишат ревю? Ахаахаххаха бедни бедни източни европеецо!

353 мнения
профил »
[BG]QQ каза на 19.10.2012, 16:37 ?. :

Сарказъм...

14 мнения
профил »
gluxia каза на 30.10.2012, 12:27 ?. :

Айде правете ревю на новото нфс,има вече scene релийз и крак фикс.
напиши коментар
 
ОЩЕ ЗА ИГРАТА
WRC 3: FIA World Rally Championship

новини:
Дигиталното заглавие ще представлява аркаден top-down рейсър, който обаче отново ще съдържа WRC лиценза, твърди студиото Milestone.
Въпреки че е единствената игра на рали фронта, WRC 3 все още се нуждае от доста подобрения, ако студиото Milestone иска да зарадва почитателите през октомври.
За трети пореден път Black Bean и Milestone ще се опитат да влязат в челните места на рейсинг жанра, като за целта играта ще върви със съвсем нов енджин.
ОЩЕ ИГРИ ОТ ЖАНРА
Shift 2: Unleashed 124
Need for Speed: Hot Pursuit (2010) 93
Need for Speed: Shift 88
Need for Speed: Most Wanted (2012) 79
Test Drive Unlimited 2 63
DiRT 3 51
Need for Speed: The Run 44
Split/Second 38
Need for Speed: Rivals 32
Blur 31